Rămâi conectat

Actualitate

LISTA| Propunerile Ucrainei pentru ÎNCETAREA războiului cu Rusia: Ce oferă ei

Publicat

în

Propunerile Ucrainei pentru ÎNCETAREA războiului cu Rusia: Ce oferă ei

Publicația Faridaily a intrat în posesia listei cu propunerile pe care Ucraina le-ar fi făcut Rusiei, pentru încetarea războiului. Kievul se pare că este dispus să renunțe la Sevastopol, Crimeea, dar și părți importante din cele două republici separatiste, Donețk și Lugansk.

Lista cu propunerile trimise de Ucraina Rusiei:

”1. Proclamarea Ucrainei ca stat neutru sub garanții juridice internaționale în vederea implementării unui statut non-bloc și non-nuclear. Posibile state garante: Rusia, Marea Britanie, China, SUA, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel. De asemenea, alte state vor putea adera la tratat.

2. Garanțiile internaționale ale securității Ucrainei conform acordului nu se vor aplica Crimeei, Sevastopolului și anumitor zone din Donbas. Părțile vor trebui să definească limitele acestor zone sau să convină că fiecare dintre părți le înțelege în felul său.

Elit - Gustul Desăvârșit

3. Ucraina nu intră în alianțe militare, nu desfășoară baze și contingente militare străine, exercițiile militare internaționale se desfășoară numai cu acordul statelor garante. La rândul lor, statele garante își confirmă intenția de a promova aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

4. Statele garante și Ucraina convin ca, în caz de agresiune, orice atac armat asupra Ucrainei sau orice operațiune militară împotriva Ucrainei, fiecare dintre Statele Garante, după consultări urgente și imediate între ele (care vor avea loc în cel mult trei zile), în vederea exercitării dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut de articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va furniza (în răspuns și pe baza unei cereri oficiale din partea Ucrainei) Ucrainei, ca un stat permanent neutru, statutul de stat atacat. Acest lucru se va realiza prin punerea în aplicare imediată a unei acțiuni individuale sau comune, care ar putea fi necesare, inclusiv prin închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei, furnizarea armelor necesare, utilizarea forței armate pentru a restabili și, ulterior, a menține securitatea Ucrainei ca stat permanent neutru.

5. Orice astfel de atac armat (orice operațiune militară) și toate măsurile luate ca urmare a acestuia sunt imediat raportate Consiliului de Securitate al ONU. Asemenea măsuri vor înceta atunci când Consiliul de Securitate va lua măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.

6. Mecanismul de implementare a garanțiilor de securitate ale Ucrainei pe baza rezultatelor consultărilor suplimentare dintre Ucraina și statele garante va fi reglementat în Tratat, ținând cont de protecția împotriva eventualelor provocări.

7. Tratatul se aplică provizoriu de la data semnării sale de către Ucraina și toate/majoritatea statelor garante. Tratatul intră în vigoare după aprobarea statutului Ucrainei ca stat permanent neutru în cadrul unui referendum integral ucrainean și introducerea amendamentelor corespunzătoare în Constituția Ucrainei și ratificarea în parlamentele Ucrainei și ale statelor garante.

8. Acordul propune fixarea dorinței părților de a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia timp de 15 ani. De asemenea, se propune să se stabilească faptul că Ucraina și Rusia nu vor rezolva problemele Crimeei și Sevastopolului prin acțiuni militare , ci vor continua eforturile politice și diplomatice pentru a rezolva această problemă.

9. Părțile vor continua consultările (cu implicarea altor state garante) pentru pregătirea și convenirea asupra prevederilor Tratatului privind garanțiile de securitate ale Ucrainei, modalități de încetare a focului, retragerea trupelor și a altor formațiuni paramilitare, deschiderea și asigurarea funcționării în siguranță a coridoarelor umanitare, în mod continuu, precum și schimbul de cadavre ale morților și eliberarea prizonierilor de război și a civililor internați.

10. Părțile consideră posibilă organizarea unei întâlniri între președinții Ucrainei și Rusiei pentru a semna un acord și/sau a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate.”, ar fi propunerile făcute de Ucraina.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

20 mai. Primăria Alba Iulia: Lucrări de mentenanță și verificare a funcționării sistemului de alarmare publică. Zonele vizate

Publicat

în

20 mai. Primăria Alba Iulia: Lucrări de mentenanță și verificare a funcționării sistemului de alarmare publică. Zonele vizate

„Atenționăm cetățenii că în data de 20.05.2022 vor avea loc lucrări de mentenanță și verificare a funcționării sistemului de alarmare publică. Probele se vor efectua în zona centru, Partoș, Oarda de Jos și zona industrială a municipiului Alba Iulia.

Un astfel de exercițiu are drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare, precum și verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandăm cetățenilor să își păstreze calmul și să înștiințeze membri familiei despre aceste exerciții.”, au transmis reprezentanții instituției.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Produsele Fabricii de Arme de la Cugir, prezente la o expoziție internațională de apărare. Mesajul secretarului de stat Horațiu Clepan

Publicat

în

Produsele Fabricii de Arme de la Cugir, prezente la o expoziție internațională de apărare. Mesajul secretarului de stat Horațiu Clepan

Black Sea Defence and Aerospace, expoziție ajunsă la ediția cu numărul VIII, a debutat în cursul zilei de ieri, 18 mai, unde a fost prezentă și compania ROMARM.

În acest sens, Horațiu Clepan, secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, a scris un mesaj în mediul online, în urma evenimentului la care a luat la rândul său parte.

„Am participat, astăzi, la deschiderea celei de a VIII-a ediții a Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) – expoziție internațională dedicată industriei de apărare, aeronautice și securității.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul se desfășoară până în 20 mai, la Băneasa și reunește companii de prestigiu din țară și din circa 30 de țări, între care SUA, Germania, Israel, Franța sau Italia.

Printre expozanți se numără inclusiv compania producătoare de armament ROMARM, în subordinea căreia se află filialele de la Cugir.”, a scris secretarul de stat, Horațiu Clepan.

Romarm este principalul furnizor românesc de tehnică de apărare.

Producția companiei include produse pentru sistemul de apărare, precum muniție, armament, explozive, elemente de protecție (cască, baston, vestă anti-glonț, spray lacrimogen) și asamblează vehicule blindate.

La BSDA 2022 vor participa în calitate de expozanţi aproximativ 380 de firme româneşti şi străine, iar programul evenimentului va include exerciţii demonstrative, prezentări şi conferinţe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba

Publicat

în

Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba

Consiliul Judeţean Alba a reziliat contractul pentru modernizarea lotului 1 a drumului cunoscut ca ”Transalpina de Apuseni”. Motivul principal este reprezentat de faptul că antreprenorul principal nu a putut oferi o altă garanţie a contractului după falimentul City Insurance.

În anul 2019, Societatea de Construcţii Napoca din Cluj-Napoca a câştigat procedura de atribuire pentru execuţia lucrărilor la ambele loturi din şoseaua ce va lega Munţii Apuseni de autostradă, în asociere cu două societăţi din Italia: Operes SRL şi Cosedil SPA.

Valoarea contractului pentru Lotul 1, cei 40 de km de drum ce pleacă din municipiul Aiud, partener în proiect, a fost de 74.184.474 lei. Termenul de finalizare este primăvara anului 2023. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 188 de milioane de lei, banii provenind din fonduri europene. Napoca Construcţii este lider de asociere pe lotul 1, în timp ce pe lotul 2 liderul este Operes SRL.

Elit - Gustul Desăvârșit

În decembrie 2021, antreprenorul principal a intrat sub protecţia legii insolvenţei, fapt care, implicit, a atras după sine complicaţii şi încetinirea ritmului în derularea lucrărilor. La acel moment, modernizarea DJ 107 I era unul dintre puţinele, dar şi printre cele mai importante contracte rămase în patrimoniul firmei. Suplimentar acestei situaţii, odată cu falimentul City Insurance, compania nu a mai reuşit să ofere o garanţie de bună execuţie, aferentă şi esenţială contractului, în cuantum de 10% din valoare.

Nu a fost posibilă nicio altă variantă de garantare, nefiind o opţiune pentru asiguratori în cazul contractelor ce depăşesc şase luni în executare. De asemenea, nu a putut fi pusă în practică reţinerea succesivă din valoarea facturilor parţiale. În acest moment, stadiul lucrărilor pe acest lot este de 30%, cu valoare decontată de 24.000.000 de lei. Practic, vorbim de terasamente, consolidări, podeţe, ziduri de sprijin, şanturi betonate şi rigole, 13 km strat de legătură şi alte elemente puse în operă.

”Ce vede oricine se uită, în această speţă, la Consiliul Judeţean, este doar bunăvoinţă şi dorinţa de a nu compromite un obiectiv atât de important. Toate facturile parţiale emise de constructor au fost plătite în maximum 5 zile. Noi am înţeles să nu generăm dificultăţi în planul de reorganizare, iar banii nu au fost niciodată o problemă la fiecare etapă raportată. Am plătit la timp!

Singura instituţie care poate înţelege şi accepta orice neajuns e biserica, dar nu un finanţator şi un beneficiar care ajunge să se roage de constructor să intre în cerinţele legilor. Am fost lângă dânşii, ne-am întâlnit ori de câte ori a fost cazul, dar fără un rezultat. E cazul să recuperăm, pentru că toate localităţile partenere întâmpină condiţii de şantier nejustificate. În privinţa celuilalt lot, evaluăm permanent lucrările şi anticipăm orice scenariu spre care ne putem îndrepta”, spune Marius Haţegan, vicepreşedinte CJ Alba.

Obstacolul principal şi motivul care a impus rezilierea contractului pe acest lot au fost tocmai faptul că, fără garanţie de bună execuţie, finanţatorul nu acceptă cererile de rambursare. Termenul de 90 de zile ce se aplică şi în acest caz, de la declararea falimentul asiguratorului, a fost atins la data de 19 aprilie 2022, iar Societatea Construcţii Napoca nu a oferit niciun instrument de garantare, motiv pentru care contractul a fost reziliat.

Reprezentantul CJ Alba a mai precizat că se va parcurge cât mai rapid etapa de expertiză, pentru a determina valorile actualizate şi ce mai este de executat, urmând să declanşeze o procedură accelerată pentru ca, în maximum trei luni, un nou constructor să preia acest lot.

Drumul judeţean are o lungime de circa 70 de kilometri şi străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe specifice Munţilor Trăscău. Finalizarea investiţiei va permite dezvoltarea turismului în această zonă defavorizată a Apusenilor. Pe lângă modernizarea drumului, proiectul prevede construirea a aproape şapte kilometri de pistă de biciclete în zona municipiului Aiud, amenajarea a 21 de staţii de autobuz, construirea a 14 poduri şi a circa 200 de podeţe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare