Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Lista noilor tarife la RCA 2022: Cu cât va fi redusă o poliţă după plafonarea preţurilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lista noilor tarife la RCA 2022: Cu cât va fi redusă o poliţă după plafonarea preţurilor

Tarifele de referinţă la poliţele RCA pentru perioada următoare au fost publicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Acestea vor scădea după îngheţarea preţurilor.

Prima de referinţă începe de la 780 lei, nivelul cel mai mic, până la 3.551 lei, potrivit informaţiilor publicate în raportul ASF.

Astfel, pentru persoanele tinere cu vârsta de sub 30 de ani, fiind cei mai neexperimentaţi la volan, prima brută de risc începe de la 1.283 lei, în condiţiile în care capacitatea cilindrică a maşinii este 1.200 cmc sau mai mică, dar poate ajunge la 3.551 lei în condiţiile în care motorul maşinii depăşeşte capacitatea cilindrică de 2.500 cmc.

VEZI TOATE TARIFELE ASF AICI

Cu cât va fi redusă o poliţă RCA după îngheţarea preţurilor

– maşină <1200 centimetri cubi
– şofer, 50 de ani
– RCA acum: 1.200 de lei/an
– RCA cu preţ îngheţat: 762 de lei/an faţă de 438 de lei (36%)

– maşină <1200 centimetri cubi
– şofer, 30 de ani
– RCA acum: 1.880 de lei/an
– RCA cu preţ îngheţat: 1.286 de lei/an faţă de 594 de lei (31,6%)

Cum se va face plafonarea prețurilor RCA la persoanele fizice

Autoritățile propun o diferențiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice și cele juridice, ținând cont atât de diferența de putere de cumpărare între cele două categorii, cât și de factorul de risc al fiecăreia.

Pentru persoanele fizice, autoritățile propun ca tariful maxim să fie plafonat la nivelul tarifului de referință, pentru clasa de bonus/malus B0.

În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

EXEMPLU: Tânăr (vârsta <=30 ani) care deține o mașină de 1801-2000 cmc

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, un astfel de tânăr, dacă se află în clasa B0 de daunalitate, adică abia și-a luat permisul și nu a făcut accidente, ar trebui să scoată din buzunar maxim 1.853 de lei. Atât este tariful de referință la RCA anunțat acum de ASF.

Dacă tânărul nostru are vechime de condus și un istoric bun al daunalității, acest preț maxim la RCA ar urma să scadă cu până la 50% dacă se află în clasa B8, după ce la tariful de referință se va aplica reducerea aferentă clasei de bonus.

Sunt 8 clase de bonus (B) și nivelul de reducere pentru fiecare clasă este următorul:

B1– 5%

B2 – 10%

B3 – 15%

B4 – 20%

B5 – 25%

B6 – 30%

B7 – 40%

B8 – 50%

Cum se va face plafonarea prețurilor RCA la firme

Pentru persoanele juridice, modul de calcul este puțin diferit. Formula de calcul este exact aceeași stabilită în prezent pentru asigurații RCA cu risc ridicat, adică: tariful de referință pentru vehicul X factorul N X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care se solicită asigurarea.

Prețul se va calcula deci după formula: Tarif de referință X 1,36 X clasa de bonus-malus.
EXEMPLU: O firmă ce deține un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1601-1800 cmc

O astfel de firmă are un tarif de referință la RCA de 1.412 lei. Dacă este în clasa de bonus B0, atunci această firmă va avea de plătit 1.412 lei x 1,36 = 1920 de lei.

Dacă respectiva firmă s-ar afla în clasa de bonus B2, atunci formula de calcul ar fi: 1.412 x 1,36 x 0,9 (reducere de 10% pentru clasa b2) = 1728 de lei.

ASF a prezentat luni și ce tarife de referință RCA vor avea persoanele fizice și firmele care dețin mașini de transport, mai mici și mai mari de 3.500 de kilograme, precum microbuze, camioane ori tiruri.

Aceasta în condițiile în care proiectul de HG lansat în consultare de Ministerul Finanțelor și ASF a venit tot după ce mai multe patronate din transporturi au cerut vineri adoptarea de urgență a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA, așa cum s-a mai întâmplat în 2017, în caz contrar aceștia amenințând cu proteste în toată țara.

Tot vineri, o altă federație din transporturi a reclamat creșterea mare a prețurilor la carburanți și dublarea tarifelor RCA în ultimele 6 luni, amenințând de asemenea cu proteste dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente.

Sursa: hotnews.ro antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni” „Este nevoie de un schimb de generații în administrația județeană. Generația mea are obligația de a îngriji ce au construit părinții și bunicii noștri și de a dezvolta județul pentru generațiile viitoare. E o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea