Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: PSD rezolvă problema salarizării medicilor

Obiectivul de importanță națională asumat de PSD – acela de a opri exodul medicilor și asistenților din țară – devine realitate. Pentru prima dată specialiștii români din sistemul de sănătate ajung să aibă salarii europene, urmare a majorărilor substanțiale dispuse prin legea unică a salarizării inițiată și adoptată de parlamentarii coaliției PSD-ALDE.

În acest an, prin două etape succesive de majorări, personalul din sistemul de sănătate, ajunge cu salariile la grila aferentă anului 2022;

 • de la 1 Ianuarie 2018 salariile brute au crescut cu 25% față de decembrie 2017.
 • de la 1 Martie 2018 salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022.

Majorarea salariilor medicilor de anul trecut și cele care vor avea loc în 2018 au redus cu 70% numărul medicilor care își depun dosarele pentru a pleca din țară. Este un succes cert al guvernării PSD în ce privește diminuarea semnificativă a exodului medicilor.

Aplicarea legii va însemna:

 • Creștere masivă de venit de care va beneficia majoritatea copleșitoare a personalului.
  • Astfel, după aplicarea sporurilor, gărzilor, etc, un medic primar din unităţi sanitare clinice ajunge la peste 15.500 de lei, adică peste 300 euro brut/lunar, iar un asistent medical la 5400 de lei adică peste 1150 de euro/lunar.
 • Creștere moderată de venit; beneficiari vor fi farmaciștii și anumiți asistenți.
 • Diminuări de venit; se aplică celor care au deja salarii/venituri extrem de mari, care ies și grila stabilită de lege, inclusiv personal cu funcții de conducere, consilieri.
  • De exemplu, dacă s-ar fi aplicat majorarea 25 %, în cazul unui director executiv al DSP, salariul acestuia ar fi ajuns la 18.000 de lei brut, aproape de cel al președintelui României, care potrivit legii este cel mai mare salariu din țară.
  • Pe ansamblul sistemului sanitar, salariile care cresc moderat sau suferă ajustări reprezintă 3% din total.
 • Sporurile – important factor profesional dar și de creștere a veniturilor personalului medical, vor fi structurate și reglementate într-un regulament aflat acum în dezbatere.

 

Vom asigura echitate și bunăstare pentru medicii noștri, ca cei aflați acum pe băncile facultăților de medicină să muncească într-un sistem de sănătate care să le răsplătească efortul intelectual și uman.

 

Cu deosebită considerație,

Deputat PSD

Ioan Dîrzu

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

mircea 13 februarie 2018 at 20:17

si cu aparatura învechita din spitale ,lipsa medicamentelor si a investițiilor cum facem, daca o sa fie aceasi crestere ca cea priomisa de PSD cred ca nu facem decit sa le grabim plecarea

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...