// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Legislație privind zona montană

Legislaţia privind zona montană face parte din Programul de Guvernare şi a pornit de la dezavantajele care cuprind această zonă şi anume: altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade scurte de vegetaţie. De asemenea, în zona montană populaţia tânără este în scădere, sunt distanţe mari de zonele centrale decizionale şi administrative şi populaţia este izolată faţă de căile de comunicaţie şi pieţele de desfacere.

 Toate aceste motive au determinat elaborarea unei politici specifice zonei în vederea reducerii dezechilibrelor dintre zonele favorizate şi cele nefavorizate.

Însuşi produsele agricole primare obţinute în zona de munte au o calitate superioară, adică au valoare nutritivă ridicată, sunt gustoase, sănătoase, nepoluate şi necontaminate. Putem spune că se practică o agricultură tradiţională, biologică, adică curată, dar se investeşte multă forţă de muncă şi timp pentru a le obţine dar provin de la animale care trăiesc într-un mediu de cea mai bună calitate, mă refer la hrană, apă şi aer.

În acest moment este în vigoare Legea muntelui nr.374/2004 dar nu mai reglementează realitatea zonei montane actuale.

Însuşi delimitarea zonei montane nu mai corespunde. Prin legea zonei montane, care este o lege cadru se delimitează zonele montane pe Carpaţii noştri: Orientali, Meridionali şi Occidentali.

Noua lege a zonei montane urmăreşte punerea în valoare a resurselor naturale şi umane, creşterea nivelului de trai, stabilizarea populaţiei, menţinerea identităţii culturale, creşterea puterii economice la nivel local şi naţional, în final păstrarea echilibrului ecologic şi protejarea mediul.

Prin implementarea legii se vor crea locuri de muncă, se va evita exodul populaţiei tinere, fermierii vor obţine venituri suplimentare prin vânzarea produselor obţinute în fermă, va creşte nivelul de bunăstare a populaţiei, se vor dezvolta parteneriate public-private cu scopul valorificării potenţialului local de produse montane, tradiţionale şi ecologice. Se are în vedere şi constituirea şi dezvoltarea formelor asociative şi creşterea ponderii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii în industria agroalimentară.

Un lucru foarte important, se reglementează prezenţa pe piaţă a produselor montane de înaltă calitate, cu menţiunea facultativă „produs montan” care va da plus-valoare.

Se va înfiinţa un Consiliu Naţional al Muntelui, organism consultativ, cu scopul asigurării legăturii dintre Guvern şi reprezentanţii montani, pentru punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor specifice, precum şi constituirea unui comitet de masiv pentru fiecare grupă de munte, cu rol consultativ, la nivelul teritoriului respectiv.

Proiectul de lege prevede şi reorganizarea Agenţiei Zonei Montane în Agenţia Naţională a Zonei Montane prin înfiinţarea unor structuri specializate la nivel regional şi la nivel de bazine montane.

Proiectul de Lege privind zona montană a fost îmbunătăţit în Comisie prin stimularea familiilor tinere care întemeiază gospodării şi cresc animale în zona montană, în sensul scutirii de impozitul agricol şi pe venit pentru primii   5 ani şi reducerea cu 50% în următorii ani, pe perioada existenţei.

De asemenea, în zona montană construcţia platformelor individuale de gestionare a gunoiului de grajd la fermele cu încărcătură de până la 10 UMV nu este obligatorie, amendament propus de mine.

Legea prevede ca pentru Programul de încurajare a activităţilor în zona montană se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Legea mai prevede că statul acordă compensaţii băneşti proprietarilor de teren din zona montană aflate în Sit Natura 2000, parcuri naturale, parcuri naţionale şi rezervaţii ale biosferei.

Viziunea de dezvoltare montană integrală şi echilibrată, conform modificărilor aduse proiectului de lege, se aplică şi în localităţile urbane din zona montană cu maximum 10.000 de locuitori.

Conform prevederilor proiectului Legii montane au fost elaborate legi speciale şi anume:

 1. Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană.

Legea a fost completată în Comisie şi cu prelucrarea laptelui colectat. În zona montană lipsesc în mare parte unităţile de colectare a laptelui în interiorul zonei montane.

Valoarea totală a Programului este de 60 milioane de euro pentru un maximum de 658 de centre.

În zona montană există 658 de primării ce reprezintă 20% din numărul existent în România.

Suprafaţa agricolă din zona montană este de 2,9 milioane hectare din totalul de cca 13,3 milioane hectare şi aproximativ 4,9 milioane hectare fond forestier din totalul de 6,3 milioane hectare.

Beneficiarii sunt tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat cu 5 ani înainte, în zonele cu constrângeri naturale şi cooperative constituite conform Legii cooperativelor agricole nr.566/2004.

Ajutorul maxim atinge 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.

 1. Programul de înfiinţare a centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primare a lânii în zona montană.

Programul are incidenţă asupra zonelor montane în vederea reducerii pierderilor crescătorilor de animale, reducerea poluării având în vedere că lâna se aruncă sau i se dă foc.

Conform datelor statistice la începutul lui 2017 în zona montană aveam 2.753.399 capete ovine din totalul de 12.533670 ovine şi caprine 255.572 din totalul de 1.906.644.

Valoarea totală a programului este de 5 milioane de euro şi se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiectele vor fi puse la dispoziţie gratuit de Agenţia Montană, de altfel pentru toate programele.

Intensitatea sprijinului ajunge la 90% din totalul cheltuielilor eligibile.

 1. Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană.

A fost modificat Programul în sensul introducerii şi în activitatea de prelucrare a cărnii.

Valoarea totală a Programului este de 15 milioane de euro cu un număr maxim de 64 de centre din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a valorifica produsul carne la întreaga valoare.

 1. Programul de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane.

Valoarea totală a Programului este de 7 milioane euro pentru realizarea unui număr maxim de 135 de stâne montane.

 1. Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană.

În Comisie au fost introduse în Program şi ciupercile şi plantele aromate din flora spontană şi cultură.

Cererea de fructe de pădure este tot mai mare la nivel naţional, export şi pentru industrializare, iar preţul creşte în fiecare an.

Valoarea programului este de 66 milioane euro pentru realizarea unui număr maxim de 658 de centre.

În zona montană trăiesc 3.354.041 locuitori reprezentând 15,08% din populaţia ţării.

Programul vizează înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară.

 

Deputat Ioan Dîrzu

Președinte PSD ALBA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Răspunsuri la Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Legislație privind zona montană

 1. Cornel 18.06.2018 la 10:26

  Mulțumim domnule deputat ca va pasă și de cei care încă mai fac agricultură !

 2. Maria 18.06.2018 la 10:28

  Felicitări, la cât mai multe astfel de inițiative și legi în favoarea crescătorilor de animale. Multumim domnului Dîrzu și actualului guvern pentru aceste legi

 3. Popovici 18.06.2018 la 10:31

  Foarte buna inițiativa pentru noi crescătorii de animale tineri, acesta lege o sa ne ajute sa vedem beneficiile muncii noastre.

 4. Ha-ha-ha! 18.06.2018 la 14:07

  Psd Alba isi gadila singur orgoliul prin comentariile scrise de aceeasi persoana…

 5. DAN 19.06.2018 la 15:41

  Neginditul asta i da sus si tare cu programul de guvernare .Care program tolomacule ,?ala prin care ati facut varza tara ,ca sa nu mai vorbim de justitie .Mai bine tei ascunde si ai tacea din gura!!!!