Rămâi conectat

Politică Administrație

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Continuă sprijinul acordat pentru achiziția unei mașini noi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

S-a dat startul unei noi ediții a programelor de real succes – Rabla și Rabla Plus. Guvernul PSD susține activ înnoirea parcului auto din România pentru un aer mai curat și încurajarea unei conduite active pentru protecția mediului.

Sunt noutăți și beneficii importante față de anii precedenți. În premieră se acordă și un eco-bonus. Din acest an și microbuzele devin eligibile pentru casare.

Scopul esențial al programelor Rabla este să reducă poluarea, să aducă pe șoselele României mașini noi, mai sigure și cu emisii reduse de noxe și nu în ultimă instanță să sprijine industria auto românească.

Programul Rabla Clasic este la a 14-a ediție. Suma totală alocată pentru 2018 este de 133 milioane lei, fapt care practic înseamnă că  aprox. 19 000 autovehicule noi vor ajunge pe șoselele României.

Valoarea primei de casare este de 6.500 lei. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei la achiziția unui autovehicul nou care emite noxe reduse – maximum 98 g CO2/km. Un alt eco-bonus de 1.700 lei se acordă suplimentar pentru o mașină nouă cu motor  hibrid. Microbuzul este, în premieră din acest an,  eligibil pentru CASARE.

Este obligatorie valabilitatea ITP – inspecției tehnice periodice – pentru mașinile casate. Acest lucru este impus de necesitatea de a scoate de pe șosele mașinile uzate, care sunt în circulație, circulă efectiv. Scopul programului nu e să caseze și să colecteze rablele care zac scoase din circulație, pentru că astea nu poluează.

Pentru Programul RABLA PLUS, suma alocată este de 120 milioane lei pentru ecobonusuri și stații de încărcare. Programul permite achiziția a 2000 de mașini electrice.

Se acordă două tipuri de ecotichete:

  • 000 lei (10 000 euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;
  • 000 lei (cca. 5 000 euro) dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Accesarea Programului Rabla Plus NU este condiționată de casarea și radierea unui autovehicul uzat. Prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus.

Ioan Dîrzu

Deputat


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea