// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr: Proiect pentru susținerea activităților de creștere a taurinelor. Sper să vedem din nou bălțata românească în târgurile din județul Alba și din țară

În cadrul unei conferințe organizate vineri, liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr a vorbit despre situația fermierilor și a plăților făcute de către APIA acestora.

Anul acesta plățile APIA atât pentru animale cât și pentru terenuri, către fermieri, au fost făcute la timp. Potrivit lui Lazăr, acest lucru arată că Guvernul este interesat de această problemă, punându-se bazele unei agriculturi subvenționate chiar dacă nu mai avem un reprezentant la Uniunea Europeană, cum a fost Dacian Cioloș.

“Fermierii mă întreabă ce se întâmplă cu depunerea cererilor de plată, care au întârziat foarte mult. S-a întârziat pentru că softul unde se introduc datele este cu probleme. Acesta se pare că nu este bun și nu se pot depune cererile pentru plată. Ar trebui să se acorde o mare atenție acestui lucru, ca să, vorba românului, nu o facem de oaie. Lucrurile au mers foarte bine cu plățile, să nu ne împotmolim ca țiganul la mal.

Referitor la agricultură, la zootehnie, vreau să vă spun, în premieră, că există la Camera Deputaților, un proiect pentru susținerea activităților de creștere a taurinelor din rasele bălțată românească, brună și sura de stepă.

În târgurile din județul Alba, cum nu mai vedem acea rasă bălțată românească, care era mândria târgurilor pe vremuri și nu mai sunt țărani cu animale în târguri, ci vin cetățeni de etnie romă cu o vacă care seamănă mai mult cu capra decât cu vaca.

În ultimele 3 săptămâni am văzut ca DSV-ul,  poliția locală sau județeană, au luat în serios, poate în urma sesizării mele, această problemă, și la ultimele târguri de la Vințu de Jos, Teiuș, Ciugud, le-a fost interzis categoric celor care nu dețineau acte pe animale, să mai intre în incinta acestora sau în apropierea acestora. Sper ca târgurile să fie populate de acum de adevărații fermieri.

Referitor la proiectul de susținere pentru creșterea taurinelor, acesta este pe rol, fiind vorba de un instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru amenjarea sau construirea de adăposturi, pentru animalele de reproducție de rasă. Suntem interesați de tot ceea ce înseamnă subvenții și activități ce pot stimula agricultura și creșterea animalelor. Așteptăm ca acest proiect să ajungă pe ordinea de zi, el va fi pentru anii 2018-2020 și sper să producă efecte pozitive, să vedem din nou bălțata românească în târgurile din județul Alba și din țară,” a spus Ioan Lazăr.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419