Rămâi conectat

Societate

Liceeni… odinioară! – Cartea personalităţilor de la „HCC”

Publicat

în

De-a lungul vremii, la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” s-au pregătit tineri care aveau să devină mândria acestui liceu, la absolvire ei ducând cu fală renumele învăţământului albaiulian pe oriunde i-au purtat paşii, în ţară sau în străinătate.
Numele cu renume al acestor oameni care au menţinut viu spiritul „hcc-ist” peste veacuri au fost îngemănate în volum prin grija profesorilor Ironim Muntean şi Ion Todor, ei înşişi izvoare de cultură revărsate din Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan”, într-o carte intitulată „Liceeni… odinioară”, apărută cu sprijinul financiar al Guvernului României. De fapt, este o ediţie revăzută şi adăugită a acestei cărţi a personalităţilor Colegiului Naţional „HCC”, autorii completând lista distinşilor absolvenţi cu numeroase nume faţă de pecedentele două ediţii.
Aspecte din viaţa şi activitatea a peste 130 de profesori, doctori, filologi, etnografi, istorici, ingineri, avocaţi, preoţi, artişti şi oameni de afaceri se regăsesc, pe scurt, în cartea „Liceeni… odinioară”, printre cei nominalizaţi aflându-se şi doi redactori ai ziarului „Unirea”: Anca Dinică şi Robert Ghergu.             Personalităţile sunt trecute în ordine cronologică, deschizător de drum fiind Avram Răşinaru, absolventul primei promoţii a actualului Colegiu Naţional „HCC”, pe atunci Liceul „Mihai Viteazul”. Fără a supăra pe cineva, vreau să enumăr doar câteva dintre numele personalităţilor pe care Colegiul Naţional „HCC” le-a dat societăţii româneşti de-a lungul timpului: economiştii Ilarie Oargă şi Ioan Străjan, istoricii Gheorghe Anghel, Valer Moga, Iacob Mârza, Vasile Moga, criticul literar Diana Câmpan, profesorii Ileana Ghemeş, Cornel Danciu, Valeriu Şuşman, Dorin Sandea,  Rodica Andronescu, Cornel Goia, Marian Muntean, Elena Iordănescu, Gabriela Secară, Ileana Corodeanu, Ioan Stanca, Valer Cerbu – actualul director, Vasile Ursu, Dorel Ursu, Silviu Mihăilă, scriitorul Gheorghe Dăncilă, inginerul Mihai Zgâia, artiştii Ion Haplea, Ioan Bocşa, Traian Mârza, Ioana Bogăţan, Silvan Stâncel, Alin Ignat, teologii George Remete şi Mihai Frăţilă, bibliotecara Felicia Colda, oamenii administraţiei publice: prefectul Ştefan Bardan şi consilierul său, Dorin Sava, viceprimarii municipiului Alba Iulia, Ioan Bogăţan şi Voicu Paul, consilierul local Gabriel Pleşa, specialiştii Crina Iacob, Georgiana Jurcă şi alţii. Cu 50 de ani în urmă, „Şi noi am fost elevi ai acestui liceu” se destăinuie cu modestie Ironim Muntean şi Ion Todor, rememorând anii în care au studiat la Colegiul Naţional „HCC”, devenind apoi apreciaţi profesori de limba română.
Iar cuvântul prof. univ. dr. Ion Buzaşi spune multe despre truda autorilor de a realiza o lucrare valoroasă: „O asemenea carte are în primul rând rosturi educative: elevii de astăzi ai Colegiului Naţional «Horea, Cloşca şi Crişan», văzând cine au fost înaintaşii lor, vor simţi desigur firescul îndemn de a nu se lăsa mai prejos, de a fi continuatori ai acestei glorioase tradiţii. În al doilea rând, ea are o netăgăduită valoare documentară, fiind un dicţionar al personalităţilor liceului bălgrădean cu date şi informaţii greu de găsit în alte locuri”. (H.C.C.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Zeci de oameni care au venit la Noaptea Muzeelor să viziteze Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, au fost nemulțumiți de faptul că vizitarea a fost întreruptă pe parcursul unui concert desfășurat în exterior.

Oamenii spun că după ce au stat mai multe ore la coadă, li s-a transmis că vizitarea bibliotecii se va întrerupe în timpul concertului orchestrei de cameră „Harmony of Sounds”. Deși aceștia le-au spus organizatorilor că acest lucru nu este trecut în programul evenimentului, li s-ar fi răspuns că deși nu scrie pe site că se întrerupe, acest lucru se subînțelege.

Grupul care a fost mai vocal a fost lăsat să intre, însă nu se știe ce se va întâmpla cu restul, destul de mulți, rămași afară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biblioteca ar trebui să fie deschisă pentru vizitare timp de 5 ore, de la 18.00 la 23.00.

UPDATE: „Inițial, da, ne gândeam să facem pauză, că oamenii să fie atenți la concert, însă în 5 minute s-a schimbat totul, ne-au atras atenția oamenii și am zis că au dreptate”, a transmis Cristian Mladin, șef birou al Bibliotecii Batthyaneum, filiala Bibliotecii Naționale a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare