Liberalii din Alba Iulia intră în polemica legată de inscripția de pe clopotul din bronz din Cetatea Alba Carolina

Polemica legată de textul inscripționat pe monumentul sub formă de clopot, ce simbolizează Marea Unire de la 1918, se încing. PNL Alba Iulia a remis un comunicat de presă prin care își exprimă poziția vizavi de această situație.

Perspectiva liberalilor coincide se pare cu  acuzațiile istoricului Marius Rotar. Acestea se referă la inscripția de pe monument, care este inspirată din Rezoluția Marii Uniri, mai exact la faptul că artistul a înlocuit  formularea „Țara Ungurească” cu „Țara Românească”.

BIROUL DE PRESĂ AL PNL ALBA IULIA: “PNL Alba Iulia a luat act de faptul că, din motive încă neelucidate, pe clopotul din bronz din Cetatea Alba Carolina, care simbolizează Marea Unire de la 1918, s-a redactat o inscripție greșită, care denaturează istoria națională și riscă să pună într-o lumină negativă momentul istoric de la 1 decembrie 1918.

Pe clopot se vrea a fi citată rezoluția Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, însă citarea este inexactă. Astfel, dacă în documentul original se arată că „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor ….“, pe monumentul amplasat în piața din fața Universității „1 Decembrie 1918” (monument dezvelit de primarul Mircea Hava în 30 noiembrie a.c.), apare „Țara Românească” în loc de „Țara Ungurească”, așa cum este în textul oficial.

Acest fapt a fost sesizat deja de mai mulți cetățeni și de către mass-media locală și fie că este vorba de o greșeală a persoanei care a realizat monumentul, fie că este vorba de lipsa de informații privind textul Rezoluției Marii Uniri, PNL Alba Iulia cere firmei Grup Corint, care a realizat proiectul de renovare a zonei istorice, sau Primăriei Alba Iulia, ca beneficiar al lucrărilor, ca situația să fie de urgență remediată.

Ca partid național, PNL consideră că nu este normal ca, tocmai la Alba Iulia, textul rezoluției Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918 să fie denaturant și, mai mult, într-un spațiu public.”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: DPL Alba devine o societate tot mai performantă

Societatea Drumuri și Poduri Locale Alba SA, unde Consiliul Județean Alba este acționar unic și care activează strict pe piața… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

Carcotasul 5 decembrie 2013 at 11:10

Sa nu se mai kke Eutanasiu atat pe el, ca acest text „a Marii unirii”, a ajuns de fat „o ciorna” pe masa lui Bratianu, care la si folosit cand a mers la WC-u! Atat pe Ferdinant cat si pe Bratianu, i-a interesat doar Transilvania, si o doreau fara transilvaneni!

gelik 5 decembrie 2013 at 16:39

Prietene, ori est prost, ori esti prost

MATAHALA 5 decembrie 2013 at 17:04

este doar bolnav psihic. Pe numele lui adevarat GAINAR, se afla acum in Spania la Alcala de Henares. A postat mult pe forumul asta sub numele de AURELIAN, GAINAR, CARCOTASUL si altele. Postarile lui au fost in general injurii, mitocanii sau urmarea unui delir de personalitate.
Nu trebuie bagat in seama. Este caz medical.
Ceea ce ma nemultumeste este ca ziarul Unirea nu il blocheaza la postari, pentru ca acest individ a depasit demult orice limita. Chiar si medicala fiind

Carcotasul 6 decembrie 2013 at 12:23

Vad ca s-a trezit si Piticul Atomic, si cred ca acest articol „la scremut el”, ii negru de suparare, ca Unirea nu il lauda numai, si il mai si critica(pe buna dreptate), din cand in cand! Viseaza noaptea numai actiunii in judecata, de parca ii pateaza cineva onoarea! Nu vad cum poti pata ceva ce nu exista?

Carcotasul 6 decembrie 2013 at 12:19

Tu ma @gelik, nu esti prost, esti numai „interesat”, ca sa sustii jumatati de adevar! Citeste cu atentie asa numitra „Declaratie a Marii Uniri”, si sa vezi ce s-a ales din ea. Ea nu a fost decat „o piesa de spectacol”, ca sa adoarma prostii, si nu a avut nici un efect juridic, Ferdinant nu a primit delegatia din Transilvania, ca nu avea interes, iar Bratiatu a fost fortat sa declare adevarul, „ca vrea Ardealul, dar fara ardeleni”! Va recomand sa folositi WC-ul pentru dejectii politice, ca le-ati aruncat prea mult pe afara, si au inceput „sa miroase”!

Costel* 6 decembrie 2013 at 11:00

De ce sa nu se scrie pe clopot si numele Cucului de la Cotroceni. Guvernatorul are mania ca numele domniei sale sa apara pe clopte si in biserici. Domnule Hava pe cand un portret in marime naturala in Catedrala reintregirii sau in Bisericuta preotului Todoran?

Comentariile sunt oprite