Rămâi conectat

Actualitate

Liber pentru primării la majorarea impozitului pe terenurile nelucrate. Cât vor plăti persoanele care au în proprietate un teren agricol pe care nu îl lucrează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal publicat pe site-ul ministerului de Finanţe, pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 500%, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local.

În prezent, orice persoană care are în proprietate un teren agricol, amplasat în intravilanul sau extravilanul unei loca lităţi, datorează impozit pe teren, exprimat in lei/hectar, în funcţie de rangul localităţii, zona şi categoria de folosinţă.

Există o excepţie de calcul al impozitului pe teren, respectiv în cazul persoanelor juridice care deţin terenuri agricole situate în intravilanul localităţii, pentru care impozitul se calculează în acelaşi mod ca în cazul unui teren agricol situat în extravilanul localităţii, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au prevăzut în statut ca obiect de activitate „agricultură” şi au înregistrate în evidenţa contabilă, pentru an ul fiscal respectiv, venituri şi cheltuieli din această activitate.

Pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 500%, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local, se arată în textul proectului.

Terenurile agricole lucrate ar putea fi scutite de la plata impozitului local

Terenurile agricole lucrate se vor scuti de la plata impozitului local, se arată în proiectul de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

‘Se vor scuti de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local’, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit acestuia, nu se va datora impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole şi altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol, deţinute de persoanele fizice autorizate care obţin venituri din activitatea agricolă, precum şi de persoanele juridice care îndeplinesc anumite condiţii.

Conform sursei citate, agricultura şi dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernare. Astfel, spune nota de fundamentare, prin noile politici agricole, sectorul agricol trebuie să devină un motor de creştere economica şi o sursă de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea