Legea salarizării – Guvernul va majora salariile doar la tinerii cu venituri mici

Paul Voicu - Primar 2020

În programul de convergenţă transmis la Comisia Europeană se arată că Guvernul va aplica Legea salarizării unitare, dar prin majorarea salariilor doar în cazul tinerilor cu venituri mai mici. Aplicarea în acest sens a Legii salarizării este prezentată ca o măsură care să stimuleze consumul.

„În privinţa consumului, măsurile preconizate cu efecte semnificative asupra veniturilor disponibile sunt: creşterea salariului minim, care va continua în 2015 şi 2016, astfel încât în 2016 să ajungă la 1200 lei, continuarea indexării pensiilor în raport cu inflaţia şi evoluţia reală a câştigurilor salariale, acordarea venitului minim de inserţie, aplicarea Legii salarizării unitare în sensul majorării salariilor categoriilor de salariaţi tineri cu venituri mai mici, precum şi alte măsuri pentru gospodăriile cu venituri mici şi mijlocii”, se arată în document.

ELIT

Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010, cu un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eşantion a fost creată o nouă ierarhie a posturilor, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu.

Raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.

Mihail David - 2020

Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel încât până în prezent s-au păstrat salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.

În programul de convergenţă, Guvernul speră ca creşterea economică pe termen mediu să creeze condiţiile îmbunătăţirii ocupării, în special în ceea ce priveşte numărul salariaţilor, estimându-se astfel că nivelul populaţiei ocupate va fi majorat, în medie, cu 0,3% anual, iar numărul salariaţilor cu 0,7%.

Rata şomajului ar urma să scadă de la 7,3% la 6,7% în 2017.

Guvernul mizează în acelaşi timp pe faptul că, în 2015-2017, tendinţa de reducere a inflaţiei va continua, manifestându-se atât la nivelul inflaţiei anuale cât şi ca medie anuală, şi că reluarea procesului de reducere a inflaţiei va fi susţinută prin menţinerea conduitei ferme a politicii monetare, cât şi a celorlalte componente ale mixului de politici economici (fiscală, a veniturilor). Estimările au luat însă în calcul ani agricoli normali şi o volatilitate redusă pentru preţul internaţional al petrolului.

Sursa: Mediafax.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

mda 6 mai 2014 at 20:42

Povesti de adormit copii…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...