Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Legea care permite identificarea și amendarea șoferilor români în străinătate se va modifica. PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

soferi strainatatePotrivit unui proiect de act normativ inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), legea ce permite identificarea și sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație atunci când circulă cu mașinile prin alte state ale Uniunii Europene va fi modificată. Ţările unde şoferii români pot fi sancţionaţi, fără să mai poată scăpa de sancţiune în România, includ acum şi Marea Britanie, Irlanda, Danemarca şi Elveţia, ţări care lipseau din lege.

Măsura vine în condițiile în care, în primăvara acestui an, europarlamentarii au schimbat cadrul legislativ aplicabil în UE.

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii nr. 5/2014 în cursul lunii iulie. Acesta prevede, printre altele, ca schimbul de informații privind șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi aplicabile inclusiv pentru Regatul Unit, Irlanda, Danemarca și Elvetia.

Potrivit Directivei UE 2015/413, primele trei state mentionate trebuie sa se conformeze cel tarziu pana in primavara anului 2017, deoarece acestea au fost exceptate initial de la aplicarea regulilor. In ceea ce priveste Elvetia, reprezentantii MAI au precizat, in expunerea de motive  a proiectului de lege, ca au in vedere o viitoare includere a acestui stat in sistemul schimbului de informatii.

In alta ordine de idei, proiectul de lege prevede ca autoritatile romane nu vor mai trimite amenzile la domiciliu atunci cand nu primesc raspuns – dupa una sau mai multe incercari – si nici atunci cand datele din sistem n-au permis, la o solicitare anterioara, contactarea soferilor.

In prezent, legislatia autohtona in vigoare permite sanctionarea conducatorilor de vehicule, atunci cand circula in afara tarii, pentru opt contraventii, dupa cum urmeaza:

– excesul de viteza;

– nefolosirea centurii de siguranta

– nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;

– conducerea sub influenta alcoolului;

– conducerea sub influenta stupefiantelor;

– nefolosirea castii de protectie (in cazul motociclistilor);

– folosirea unei benzi interzise;

– folosirea ilegala a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare in timpul conducerii (exceptand situatiile in care sunt utilizate dispozitivele de tip „hands free”/”maini libere”).

Amenzile pe care le primesc soferii sunt cele aplicabile in statul in care acestia au savarsit contraventiile.

Proiectul de lege initiat de Ministerul de Interne NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi vremea până în 10 iunie 2024: Temperaturi mai mari decât cele normale și ploi puține. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea până în 10 iunie 2024: Temperaturi mai mari decât cele normale și ploi puține. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni Meteorologii ANM au publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, mai exact pentru intervalul 13 mai – 10 iunie 2024. Potrivit estimărilor, temperaturile vor fi mai ridicate decât […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea