Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

VIDEO/FOTO: Marius Ceteraş şi-a lansat a doua carte de şah

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Lucrarea „Ghid pentru învăţarea jocului de şah” publicată de Editura Unirea din Alba Iulia

Şahistul albaiulian Marius Ceteraş (38 ani) şi-a lansat în această după-amiază o nouă carte de şah, la Amfiteatrul A9 din incinta Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, dar   şi  a unei asistenţe numeroase, formată mai ales din copii. Evenimentul a fost prefaţat de o conferinţă de presă susţinută de Moise Ioan Achim, rectorul instituţiei de învăţământ superior, cu privire la înfiinţarea secţiei de şah în cadrul Clubului Sportiv Universitar Alba Iulia. După toate probabilităţile în funcţia de preşedinte al noii secţii va fi instalată Manuela Kadar, cadru universitar ce are legături din trecut cu acest sport.

*Secţie nouă de şah la CSU Alba Iulia

„Este o secţie nouă, dar sper că va deveni una dintre cele mai performante. Avem gânduri mari cu acest sport al minţii”, a declarat Ioan Achim Moise.”Pentru anul 2012 avem în vedere punerea unor baze organizatorice, iar 2013 ne gândim la performanţe. Vizăm o colaborare rodnică şi cu Clubul Municipal de Şah, în eventualitatea unor transferuri de jucători, dar în acelaşi timp ne dorim să organizăm la Alba Iulia un important turneu de şah, să reînodăm tradiţia. Vrem să arătăm că şahul albaiulian poate produce în continuare, şi în funcţie de rezultatele din 2012 să stabilim strategia de viitor”, a completat Marius Ceteraş. În toamna acestui ani se vizează participarea cu o echipă de şah a CSU Alba Iulia la cel de-al treilea eşalon, cu obiectiv de promovare pe a doua scenă şi apoi în timp, cu vizarea intrării în elita şahului autohton.

Inflaţie de VIP-uri

Lansarea s-a bucurat de un real succes, întrucât la eveniment au participat majoritatea reprezentanţilor instituţilor publice din judeţ şi municipiu, Consiliul judeţean, Primăria Alba Iulia şi Prefectura Alba.

” Vreau să învăţ copiii să joace şah bine şi doresc să îi atrag prin modul de redactare a cărţii cu poveşti şi anecdote legate de şah. Mi-am dorit întodeauna să public o nouă carte de şah şi cu puţină şansă am reuşit acum. Cartea va distribuită prin intermediul unei fundaţii la majoritatea şcolilor din judeţ” a declarat Ceteraş. Lansarea propriu-zisă a însemnat şi prezentarea activităţii şahistice din trecut a autorului, în sistem power point (cu poze ale foştilor săi elevi).

Intitulată “Ghid pentru învăţarea jocului de şah”, lucrarea tipărită de Editura Unirea din Alba Iulia se adresează tuturor celor care doresc să facă primii paşi în “jocul regilor”. Prefaţa este scrisă de fostul elev al lui Marius Ceteraş, Olimpiu Urcan, stabilit de câţiva ani în Singapore, unul dintre cei mai apreciaţi publicişti din lume pe teme de istoria şahului, având publicate mai multe titluri la prestigioasa editura americană McFarland.
Conţinutul cărţii este complementar cu cel al cărţii publicate anterior, “Ghidul jocului de şah pentru elevi” (apărută prima dată în anul 2007 sub numele “Lecţii de şah pentru începători” şi republicată ulterior sub numele de mai sus) care este utilizată în majoritatea cluburilor de şah pentru copii din România şi este avizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. De acum înainte cele două cărţi vor putea fi utilizate una în continuarea celeilalte, cea publicată anterior în continuarea celei publicate acum.

La finalul prezentării Ceteraş a înmânat numeroase volume cu autograf şi dedicaţii pentru majoritatea celor prezenţi în sală, copii, foşti profesori, colaboratori, dar şi personalităţilor politice.

Dan HENEGAR

Bogdan PRESECAN

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Juncan, Oniche și Cioară (Industria Galda), Cl. Marcu și Bistraie, jucătorii din Alba convocați la selecționata de fotbal amator a României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Juncan, Oniche și Cioară (Industria Galda), Cl. Marcu și Bistraie, sunt cei 5 jucători din Alba convocați la selecționata de fotbal amator a României Fundașul Alexandru Juncan (29 de ani), mijlocașul Bogdan Oniche (29 de ani), atacantul Alexandru Cioară (29 de ani), toți de la Industria Galda de Jos, plus portarul Sergiu Bistraie (20 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea