Rămâi conectat

Curier Județean

La UAB încep înscrierile din 15 iulie: Oferta educaţională, locuri disponibile, condiţii de selecţie şi calendarul admiterii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia aşteaptă elevii care au promovat examenul de bacalaureat să se înscrie la facultate din 15 iulie. Oferta educaţională pusă la dispoziţie este variată, de la cele mai uzuale şi căutate specializări Drept, Contabilitate, Finanţe – Bănci, Limba şi Literatura Română până la cele mai abstracte Arheologie, Muzeologie sau Terapie Ocupaţională. Numărul de locuri propuse pentru admiterea la  studiile universitare de licenţă în acest an universitar este de 1.559. Dintre acestea 560 sunt finanţate de la bugetul de stat, 714 sunt locuri cu taxă, 225 locuri sunt destinate pentru cei care doresc să practice învăţământul la distanţă, 10 locuri cu bursă s-au alocat candidaţilor din Republica Moldova cu bacalaureat în România şi 50 de locuri cu bursă au fost alocate candidaţilor români de pretutindeni.

Condiţiile de înscriere:

Un candidat dobândeşte dreptul de înscriere la concursul de admitere după achitarea, la casieria Universităţii, a taxei de înscriere la concurs (sau documentele necesare atestării condiţiilor de scutire de la taxa de înscriere). Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor completa o cerere de înscriere (formular tipizat) în care vor înscrie, sub semnătură proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv pe baza actelor de studii.

La cererea de înmatriculare, candidaţii vor anexa un dosar care va cuprinde următoarele documente: diploma de bacalaureat sau echivalentă acesteia, în original, cartea de identitate în copie legalizată, certificatul de naştere în copie legalizată, adeverinţă medicală tip, eliberată de Cabinetul şcolar sau medicul de familie.
Este necesară şi foaia matricolă corespunzătoare anilor de studiu efectuaţi, pentru candidaţii studenţi ai altor instituţii de învăţământ de stat sau particulare, care se înscriu pentru continuarea studiilor în Universitate. Viitorii studenţi mai trebuie să aibă un dosar tip plic şi două fotografii tip buletin de identitate.

Pentru candidaţii la specializarea Educaţie fizică şi sportivă este necesar ca pe adeverinţa medicală să fie menţionat dacă este apt pentru efort fizic. Pentru specializările teologice sunt necesare şi următoarele documente: Binecuvântarea scrisă a ierarhului, Certificatul de botez şi Recomandarea preotului paroh.

Media generală de admitere se calculează pe baza mediei la bacalaureat şi a notelor obţinute la probele de examen, potrivit criteriilor de selecţie prevăzute în prezenta Metodologie. Media generală minimă de admitere este 5 (cinci).

Absolvenţii cu sau fără diplomă de licenţă/absolvire ai învăţământului superior de stat sau particular, pot concura pentru a fi admişi la a doua specializare (diferită de prima), în cadrul domeniilor de licenţă oferite de Universitate.
(2) Condiţiile de admitere pentru această categorie de candidaţi sunt similare cu cele privind admiterea în anul I a absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat. Stabilirea şi comunicarea rezultatelor admiterii se efectuează pe liste comune cu candidaţii absolvenţi de liceu.
(3) Regimul studiilor ( locuri finanţate prin granturi de studii sau locuri cu taxă) la care candidaţii se pot înscrie şi la care pot fi admişi se stabileşte în funcţie de regimul studiilor în care au urmat prima specializare. Astfel:
a) dacă prima specializare a fost făcută în regim de subvenţie de la bugetul de stat, a doua specializare va fi în regim cu taxă;
b) dacă prima specializare a fost făcută cu taxă, a doua poate fi pe locuri finanţate prin granturi de studii, dacă sunt îndeplinite criteriile de admitere.

Taxa de înscriere la concursul de admitere pentru o facultate este de 150 lei. În cadrul acestei taxe, candidaţii au dreptul să opteze pentru oricare dintre specializările şi formele de învăţământ organizate (zi, învăţământ la distanţă) în facultatea respectivă.

Calendarul admiterii – sesiunea iulie 2013:

Programul admiterii cuprinde următoarele acţiuni: înscrierea candidaţilor, desfăşurarea probelor de examen (la specializările care au astfel de probe), ierarhizarea candidaţilor, comunicarea rezultatelor, rezolvarea contestaţiilor  şi înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri subvenţionate şi cu taxă. Admiterea se organizează în perioada 15 iulie – 23 august 2013 conform următorului calendar:

15 iulie – 25 iulie: înscrierea candidaţilor (cu excluderea zilei de duminică, 21 iulie);

26 iulie: susţinerea interviului sau/şi lucrarea scrisă;

27 iulie: ierarhizarea candidaţilor pe baza criteriilor de selecţie;

29 iulie: comunicarea rezultatelor admiterii;

30 iulie – 2 august: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri finanţate prin granturi de studii şi cu taxă;

5 – 9 august, 12 – 16 august şi 19 – 23 august: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri cu taxă (realizată la nivel de secretariate).

Informaţiile au fost luate de pe site-ul Universităţii “1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia (UAB)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ADMITERE jandarmi 2024: Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru Școlile de Subofițeri din Drăgășani și Fălticeni. Condiţii şi acte necesare la înscriere

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE jandarmi 2024: Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru Școlile de Subofițeri din Drăgășani și Fălticeni. Condiţii şi acte necesare la înscriere În perioada 24 aprilie – 14 mai a.c., Jandarmeria Alba desfășoară o nouă campanie de recrutare pentru cei care doresc o carieră militară în Jandarmeria Română. La școlile militare de subofițeri de jandarmi „Gr. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea