Rămâi conectat

Politică Administrație

La București, liberalii din Alba au votat noul Statut, și-au ales conducerea și au rezolvat probleme ale județului

Publicat

în

La Congresul PNL desfășurat vineri și sâmbătă la București au participat participă în total 32 de delegați din Alba: 5 reprezentanți de drept ai organizației județene și 27 de membri desemnați în cadrul Delegației Permanente.

Principala temă a reuniunii a fost modificarea Statutului PNL, adoptată cu 1424 de voturi ”pentru” pentru şi 3 împotrivă. De asemenea, liberalii și-au ales conducerea și au profitat de deplasarea în capitală pentru a rezolva unele dintre problemele județului.

*PNL Alba are 5 membri in conducerea centrală a partidului

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform Noului Statut PNL adoptat vineri, președintele PNL Alba Teodor Atanasiu este membru în Biroul Politic Central, iar deputații Călin Potor și Dan Coriolan Simedru alături de vicepreședinții PNL Alba Simion Crețu și Florin Roman sunt membri în Delegația Permanentă, forul de conducere al partidul între congrese.

*Crin Antonescu a fost ales președinte. Partidul mai are un prim-vicepreședinte, un secretar general și 31 de vicepreședinți

Crin Antonescu, singurul candidat la președinția partidului a fost reales cu 1.343 de voturi „pentru” şi 44 „împotrivă”, 50 de voturi fiind nule. Noul prim-vicepreședinte este Klaus Iohannis Eduard Hellvig este secretar general al PNL. De asemenea a fost aprobată lista celor 31 de vicepreședinți dintre care 15 vicepreşedinţi executivi

*Simion Crețu: ”Participanții la Congres au stabilit că modernizarea României va începe odată cu procesul de revizuire a Constituției”

La încheierea Congresului PNL de la București, vicepreședintele PNL Alba, Simion Crețu, a declarat:

”În cadrul Congresului PNL a fost definit și obiectivul fundamental pentru dezvoltarea României, conform viziunii noastre liberale. Acest obiectiv este dat de regândirea rolului statului în economie. Pornind de la principiul că ”stimulentele contează”, trebuie să răsplătim munca și eficiența acesteia și să stopăm risipa banilor publici. Trebuie să valorificăm potențialul agricol, inclusiv la nivelul județului nostru, să susținem dezvoltarea agriculturii ecologice și să atragem fonduri și resurse corespunzătoare pentru investiții în infrastructură. Participanții la Congres au stabilit că modernizarea României va începe odată cu procesul de revizuire a Constituției, prin consolidarea caracterului democratic al statului, prin reformarea sistemului autorităților publice, dar și prin procesul de reorganizare administrativă, prin înființarea unităților administrativ-teritoriale ale regiunilor”.

*Florin Roman, Teodor Atanasiu și Simone Albani au profitat de deplasarea în capitală pentru a rezolva unele probleme ale județului

Potrivit vicepreședintelui PNL Alba, Florin Roman, s-au făcut demersuri privind trecerea Cinematografului Dacia în domeniul public al municipiului Alba Iulia (consilierul local Simone Albani a discutat cu ministrul Culturii care a promis că va analiza cererea); s-a discutat cu secretarul de stat în Ministerul Educației, Stelian Fedorca despre obținerea a încă 10 posturi nedidactice libere pentru județ; s-a stabilit o întâlnire cu președintele CJ Bihor, Cornel Popa, pentru o discuție privind „Drumul Împăratului” care leagă cele două județe vecine; s-a discutat cu ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, despre suplimentarea numărului de paturi la Spitalul Câmpeni și despre dotarea cu aparatura medicală; s-a solicitat sprijinul pentru susținerea activităților economice din județ, în special pentru Cuprumin, Hidroelectrica și Hidroserv Sebeș; președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a discutat despre realizarea unui cămin pentru persoane vârstnice la Baia de Arieș proiect ce va genera aproximativ 50 delocuri de muncă (finanțarea vine de la Banca Mondială – 1milion de euro și CJ Alba – circa 150.000 de euro).

Florin Roman precizează că în ceea ce privește Cuprumin Abrud ”este cert că societatea nu va intra la privatizare în acest an. Se discută despre posibila asociere cu un investitor privat care să vină cu banii pentru investiții și care să valorifice minereul. în discuție ni s-a propus și o eventuala asociere între Cuprumin și CJ Alba. După aprobarea bugetului pe 2013 la Cuprumin s-ar putea face și primele angajări, mult așteptate în zona Apusenilor”.

De asemenea, la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie s-a stabilit că la Hidroserv Sebeș nu vor exista disponibilizări colective, vor fi doar plecări naturale – pensionari sau voluntare.

Roman a mai anunțat pe rețeaua de socializare Facebook: ”Am avut bucuria de a discuta în particular câteva minute cu președintele PNL Crin Antonescu în legătura cu viitorul meu politic și profesional. Apoi l-am văzut scurt pe dl Johannis, un om extrem de modest. Celor care le era teama că a fost negociată „capitala de regiune” la Sibiu, înțeleg că o asemenea discuție nu a avut loc oficial”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare