Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

JOI, în Piața Cetății din Alba Iulia: ”Marșul persoanelor cu handicap – Cursa Inimii Cetății Alba”, ediția a VIII-a. PROGRAMUL manifestării

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

afis 2015 mars persoane handicapJoi, 22 octombrie, de la ora 16.00, în Piața Cetății din Alba Iulia se va desfășura cea de-a VIII-a ediţie a „Marşului persoanelor cu handicap – Cursa Inimii Cetăţii Alba ”, sub deviza „Să mergem împreună!”.

„Marşul persoanelor cu handicap Cursa Inimii Cetăţii Alba” este o manifestare prin care se doreşte promovarea drepturilor și a participării persoanelor cu dizabilităţi la viaţa comunităţii. Această acțiune este susţinută și încurajată de îndrăgita solistă de muzică populară Leontina Fărcaş.

”Handicapul nu este altceva decât o stare consecutivă deficienței cu care persoana s-a născut sau pe care a dobândit-o. Societatea stabileşte prin norme legătura dintre dizabilitate şi statutul juridic generat prin încadrarea într-un grad de handicap. Este esenţial ca persoanelor cu dizabilităţi să nu li se nege anumite drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la o educație adaptata în funcție de „diferitele abilități”, accesul la o îngrijire medicală adecvată, posibilitatea de a învăța o meserie în concordanță cu abilitățile individuale și posibilitatea de a-și câștiga propria existență, dreptul de a își exprima sexualitatea, etc., chiar dacă normele care stabilesc încadrarea într-un grad de handicap nu-i asigura persoanei cu dizabilităţi statutul juridic de persoană încadrată într-un grad de handicap.

Negarea drepturilor fundamentale, a accesului la toate instituţiile, reprezintă acte discriminatorii pentru persoanele cu dizabilităţi, având un impact deosebit asupra acestora.

Ignoranţa, discriminarea, preconcepţiile duc la izolarea, la ridicarea unor bariere între persoanele cu dizabilităţi şi comunitate. De aceea, este important ca noi, toţi, să înţelegem că persoanele cu dizabilităţi sunt ca noi, dar că ele fac lucrurile, pe care noi le consideră obişnuite, mai diferit şi că au nevoie de condiţii adaptate abilităţilor şi experienţei lor”, transmit organizatorii.

În acest an, marşul   va înconjura Piaţa Cetăţii din Alba Iulia şi va fi parcurs de toţi cei care vor fi prezenţi: persoane cu handicap instituţionalizate şi neistituţionalizate, însoţitori, organizatori, oficialităţi, invitaţi, în dorinţa de a le fi aproape şi de a-i susţine într-o cursă a cărei premiu să fie două mâini unite, ele reprezentând suportul de care au nevoie persoanele cu handicap din partea societăţii, a noastră, a tuturor.

Simbolul acestei acţiuni, la care organizatorii se aşteaptă să participe peste 400 de persoane, va fi inima roşie purtată în piept, care va deschide propriile inimi spre înţelegerea acestor oameni şi a curajului cu care trăiesc în fiecare zi.

De asemenea, fiecare participant la marş va purta o şapcă roşie inscripţionată cu mesajul “Să mergem împreună – Cursa inimii cetăţii Alba!”

Programul acţiunii va fi următorul:

15.30 – 16.00: primirea şi pregătirea participanţilor la marş în Piaţa Cetăţii

16.00 – 16.45: „Marşul persoanelor cu handicap – Cursa inimii cetăţii Alba” pe muzică de promenadă interpretată de Fanfara de copii din Petreşti;

16.45– 17.30: acţiuni de socializare şi un spectacol artistic susţinut de doamna Leontina Fărcaș și artiștii Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

Moderator Dan Lungu

Cei care doresc să sprijine această acţiune o pot face donând orice sumă de bani în contul dedicat „Marşului persoanelor cu handicap – ediţia 2015, IBAN – RO03BTRLONCRT00A1554004, beneficiar Asociaţia SM SPEROMAX Alba, deschis la Banca Transilvania.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba împreună cu Asociaţia SM SPEROMAX Alba, alături de organizaţiile neguvernamentale din judeţul Alba ce fac parte din Comitetului judeţean de analiză a problemelor persoanelor cu handicap.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea