Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Jidvei – aurul lichid de pe Târnave

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacă la Roşia Montană există cel mai mare zăcământ de aur din ţară şi din Europa, fapt ce face din judeţul Alba capitala economică a României (noi deţinem şi cele mai noi resurse de gaze naturale şi sare) iată că pe Târnave avem şi un alt tezaur reprezentat de celebrele vinuri de la Jidvei, adevărat aur lichid. Sunt cele mai bune şi valoroase vinuri albe (şi în curând vor fi şi roşii) de la noi şi probabil din Europa. Afirmaţia este probată şi de un recent concurs mondial de vinuri „Mondus vini” ce a avut loc în Germania şi la care au participat toate vinurile prezente în magazinele din această ţară, sticlele fiind luate direct de pe rafturi şi nu din probe trimise de producător. La acest inedit concurs, vinul Pinot Gris de la Jidvei a câştigat Medalia de Aur iar Sauvignon Blanc a obţinut Medalia de Argint. De fapt, la toate concursurile vinurile de Jidvei au obţinut medalii de aur şi argint, fiind de tot mai bună calitate, originale, catifelate şi înnobilate. Este rezultatul investiţiilor de peste 100 de milioane de euro făcute la Jidvei în înfiinţarea şi modernizarea plantaţiilor, a  cramelor şi a tehnologiilor de vinificaţie, ca şi în depozitarea şi conservarea vinurilor care au redefinit practic, alături de cadrul natural (pământ, aer, apă, climă) podgoria Jidvei. An de an, domnii Liviu şi Claudiu Necşulescu au investit enorm în viticultură dar şi în oameni, tineri ingineri şi tehnicieni, astfel că s-a creat aici şi o elită de specialişti de mare clasă în arta viţei de vie şi vinului care au crescut şi urcat treptele măiestriei profesionale sub îngrijirea, cu sprijinul şi generozitatea patronilor Liviu şi Claudiu Necşulescu. Liderul noii generaţii de specialişti este domnul ing. Marin Cucură, care a crescut aici odată cu noile plantaţii, trecând prin proba de foc a muncii, de la inginer stagiar, şef de fermă şi acum director cu producţia.
Acum, la Jidvei, culesul strugurilor este în toi, operaţiune ce antrenează peste 2000 de oameni dar şi importante forţe tehnice şi mecanice, între care 5 combine de recoltat struguri de mare capacitate cu un randament de 8-10 hectare/zi lumină. Strugurii sunt de cea mai bună calitate, vremea călduroasă contribuind din plin la o acumulare continuă a zaharurilor, de 200-240 grame/litru şi a aromelor. Practic, se obţine din start un vin de calitate de 12-13 la sută alcool. Producţia la hectar este de peste 9000 kg, o producţie bună, sănătoasă, vinoasă cum se zice. Tehnologia de vinificaţie modernă asigură fiecărui soi în parte – Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Otonel, Riesling, Gewurztraminer, Chardonnay dar şi Pinot Gris, Sylvaner, Ezerfrut – de la culegerea strugurilor, controlul fermentării, limpezire, stabilizare şi maturare, îmbătrânirea în butoaie şi în sticle, păstrarea remarcabilelor proprietăţi organoleptice şi obţinerea unor vinuri deosebite, armonioase, pline de voiciune şi echilibrate. Totul se desfăşoară ca la carte.
 Dar la Jidvei, la ceas de toamnă, oamenii trăiesc nu numai bucuria roadelor ci şi satisfacţia că viaţa economică a zonei este într-o continuă efervescenţă. De la venirea în zonă a familiei Necşulescu, podgoria Jidvei a renăscut din temelii, marile investiţii făcute asigurând oamenilor din zonă un loc de muncă sigur. Peste 2000 de locuitori din zonă muncesc aici în sezonul culesului iar în restul anului circa 1400 de oameni îşi câştigă existenţa şi un salariu decent de la firma Jidvei. În plus de aceasta, peste 3000 de cetăţeni au asigurată zilnic, gratis, o pâine, iar toate evenimentele din viaţa lor (nunţi, botezuri, înmormântări, îmbolnăviri) sunt sponsorizate de familia Necşulescu. De asemenea, compania Jidvei asigură 3 mese pe zi pentru 262 de copii din grădiniţele de pe raza comunei Jidvei precum şi 52 de burse pentru studenţi. Nu există manifestare culturală şi artistică care să nu fie susţinută de companie. În fine, infrastructura zonei, toate drumurile,  străzile, canalizările, renovările de biserici şi alte obiective edilitare s-au datorat şi s-au bucurat de prezenţa în zonă a celei mai mari companii private şi a celui mai renumit brand – Jidvei. Nu în ultimul rând judeţul Alba, bugetul său, au un bun şi mare contribuabil în firma Jidvei care şi-a achitat şi îşi achită exemplar toate dările şi taxele către fisc, astfel că SC Jidvei este un pilon solid al dezvoltării judeţului Alba. Pentru toate acestea merită să ridicăm un pahar cu vin de Jidvei.
Gheorghe CIUL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea