Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

ISU ALBA: Măsuri de prevenire a incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti în sezonul rece

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Având în vedere creşterea numărului de incendii de la gospodăriile cetăţeneşti, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se impune ca fiecare cetăţean să dovedească mai multă responsabilitate în acţiunile proprii, să-şi însuşească în mai bune condiţii normele de prevenire a incendiilor, să le transmită pe orice cale şi altora şi să ia atitudine împotriva celor care le încalcă.

Incendiile, produse în gospodăriile populaţiei, s-au soldat cu  pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale, afectând în special  persoanele în vârstă sau singure, şi au avut la origine, de cele mai multe ori, neglijenţa umană.

Acestea au drept cauză principală exploatarea cu defecţiuni şi improvizaţii, a instalaţiilor şi echipamentelor electrice. De aceea, Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba recomandă cetățenilor să ia măsuri specifice de prevenire a incendiilor, deoarece probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare, acestea fiind utilizate o perioadă de timp mai îndelungată, fără a fi verificate şi reparate. Cea mai frecventă împrejurare este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată. De asemenea, se pot produce incendii dacă se utilizează siguranţe supracalibrate.

O altă cauză o constituie instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlane şi coşuri de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile,  necurăţate şi neverificate la timp.

Sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură). Acestea vor fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice cât şi burlanele se vor amplasa la distanţa de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire, nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă.

Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de funingine de ori de câte ori este nevoie. În această perioadă din an, după un sezon de funcţionare, coşurile de fum sunt încărcate de funinginea depusă, tirajul lor fiind afectat şi este o perioadă în care ar fi necesară încă o curăţare. Important de reţinut este ca în sobe, focul să nu fie aprins cu lichide inflamabile, sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa să fie aruncate în gropi special amenajate. Pentru sobele care funcţionează cu combustibil solid, în faţa uşilor de alimentare se fixează o tablă metalică cu dimensiunile de 50  x 70 cm pentru protejarea pardoselii combustibile. Se admite folosirea combustibilului gazos (gaz metan, G.P.L.) numai la sobe ori alte mijloace de încălzire omologate – fabricate expres pentru acest fel de combustibil.

 

 

Purtător de cuvânt al ISU Alba Plt.maj. Alina Marescu

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea