Istoria coroanei de oțel pe care au purtat-o toți regii României. Un tun otoman, pradă de război, devenit materie primă

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Coroana de oţel pe care au purtat-o toţi regii României, de la Carol I încoace, s-a întors, simbolic, la regele Mihai. Aceasta a fost aşezată pe sicriul Majestăţii Sale, depus la Palatul Regal.

Coroana regală a României are o poveste aparte, legată chiar de Războiul de Independență (1877-1878). În urma bătăliei de la Grivița din august 1877, armata română, condusă de domnitorul Carol de Hohenzollern, a învins forțele otomane.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Prada de război capturată de ostașii români conținea și trei tunuri otomane de oțel. La dorința viitorului rege Carol I, unul din aceste tunuri a devenit materie primă pentru făurirea coroanei regale.

Astfel,  la Arsenalul Armatei din București, meșterii au confecționat coroana regală din partea din față a țevii de oțel a unuia dintre cele trei tunuri capturate.

Coroana de 1.115 grame este construită dintr-un cerc frontal cu opt fleuroane și tot atâtea mărgăritare, împodobit cu modele de pietre prețioase, toate stilizate din oțel.

A fost sfințită la Mitropolia din București și apoi, în cadrul ceremoniei de încoronare de pe 10 mai 1881 din Sala Tronului a Palatului Regal, a fost așezată pe capul lui Carol I, suveranul Regatului României.

Din acel moment, până în 1947 s-a regăsit în componența stemei naționale și a fost purtată de către toți regii României la ocazii solemne.

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419