Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Istoria coroanei de oțel pe care au purtat-o toți regii României. Un tun otoman, pradă de război, devenit materie primă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Coroana de oţel pe care au purtat-o toţi regii României, de la Carol I încoace, s-a întors, simbolic, la regele Mihai. Aceasta a fost aşezată pe sicriul Majestăţii Sale, depus la Palatul Regal.

Coroana regală a României are o poveste aparte, legată chiar de Războiul de Independență (1877-1878). În urma bătăliei de la Grivița din august 1877, armata română, condusă de domnitorul Carol de Hohenzollern, a învins forțele otomane.

Prada de război capturată de ostașii români conținea și trei tunuri otomane de oțel. La dorința viitorului rege Carol I, unul din aceste tunuri a devenit materie primă pentru făurirea coroanei regale.

Astfel,  la Arsenalul Armatei din București, meșterii au confecționat coroana regală din partea din față a țevii de oțel a unuia dintre cele trei tunuri capturate.

Coroana de 1.115 grame este construită dintr-un cerc frontal cu opt fleuroane și tot atâtea mărgăritare, împodobit cu modele de pietre prețioase, toate stilizate din oțel.

A fost sfințită la Mitropolia din București și apoi, în cadrul ceremoniei de încoronare de pe 10 mai 1881 din Sala Tronului a Palatului Regal, a fost așezată pe capul lui Carol I, suveranul Regatului României.

Din acel moment, până în 1947 s-a regăsit în componența stemei naționale și a fost purtată de către toți regii României la ocazii solemne.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 aprilie 1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 aprilie 1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii La 18/30 aprilie 1848 a avut loc, la Blaj, în ciuda opoziţiei autorităţilor, o primă adunare reprezentativă a românilor, la care au participat aproximativ 4000 de persoane, majoritatea ţărani, sub conducerea lui Avram Iancu, Papiu Ilarian, Ioan Buteanu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea