Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Iohannis: De acum avem un obiectiv foarte precis, construirea României post-pandemice. PNRR nu are culoare politică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Iohannis: De acum avem un obiectiv foarte precis, construirea României post-pandemice. PNRR nu are culoare politică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că am trecut printr-o perioadă foarte dificilă, iar ce acum avem un obiectiv foarte precis, construirea României post-pandemice, numind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ”o şansă uriaşă, pe care nu avem vie să o irosim”.

Preşedintele a făcut apel la guvernanţi şi la primari pentru accesarea fondurilor europene. PNRR nu are culoare politică, aparţine României, iar implementarea sa se va întinde oricum dincolo de mandatul actualului guvern.

Abordările politicianiste sau criticile în notă electorală nu fac altceva decât să şubrezească şansele sale de reuşită. Acum este momentul ca toate forţele politice responsabile să iasă din logica îngustă de partid, să dea dovadă de solidaritate, de responsabilitate şi să susţină cu toate forţele acest efort naţional”, a afirmt Iohannis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului printr-un vot responsabil al majorităţii partidelor parlamentare, cu o majoritate de două treimi. Ratificarea acestei decizii este foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de redresare şi rezilienţă tuturor ţărilor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României. Suntem la mai bine de un an de la debutul pandemiei, care a însemnat în primul rând o criză sanitară fără precedent, dar şi o economie masiv afectată. Am depăşit împreună o perioadă dificilă, care ne-a demonstrat, o dată în plus, cât de profunde sunt hibele unui stat lipsit de reforme sănătoase şi de finanţări consistente în domenii esenţiale. Astăzi ne aflăm într-un moment în care ştim că prin vaccinare şi imunizarea majorităţii cetăţenilor putem stopa această pandemie. De acum înainte, aşadar, avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. Asta nu înseamnă nici pe departe revenirea la starea de dinainte, ci tocmai un progres semnificativ spre o nouă etapă.”, a subliniat preşedintele.

Conform lui Iohannis, România post-pandemică este ţara în care, în sfârşit, se investeşte masiv în infrastructură, se dezvoltă reţeaua de spitale şi se creează centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile, ţara cu şcoli sigure şi dotate modern, cu laboratoare funcţionale, ţara cu administraţie digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic şi bine dezvoltat, cu noi oportunităţi de afaceri, o ţară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire şi combaterea schimbărilor climatice.
”Vom investi în reţele de şcoli verzi, eficiente energetic, precum şi în dezvoltarea sistemelor de educaţie timpurie şi în învăţământul dual”, a anunţat el, adpugând: ”Pentru a atinge toate aceste obiective, avem nevoie şi de un plan coerent, şi de bani. Din fericire, le avem pe amândouă, sub forma Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, aşa-numitul PNRR, prin care vom accesa banii europeni atât de necesari pentru proiecte vitale dezvoltării României. PNRR are două linii majore de acţiune: Investiţii şi Reforme. Unele nu pot funcţiona fără celelalte pe termen lung, pentru că noi urmărim să stimulăm prosperitatea economică în mod durabil, prin locuri de muncă bine plătite pentru români. 29,2 miliarde de euro prin PNRR şi alte zeci de miliarde de euro sunt disponibile pentru ţara noastră în cadrul financiar 2021 – 2027. Vorbim, aşadar, de foarte mulţi bani aflaţi la dispoziţia României, circa 80 de miliarde de euro. Sumele, deşi foarte importante, sunt relevante doar dacă ele se materializează cu adevărat în proiecte de investiţii şi reforme. Fie că vorbim de sănătate, de educaţie, de infrastructura de transport, energie, agricultură sau de administraţie publică, aceste fonduri pot produce schimbări fundamentale în viaţa românilor, îmbunătăţiri reale ale nivelului de trai”.

El a definit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă drept ”o şansă uriaşă, pe care nu avem vie să o irosim”.

 

”Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un plan ambiţios, pe care îl susţin, dar bucuria finalizării lui este doar o bucurie de etapă. Am făcut primul pas, unul important, dar adevărata provocare de acum începe, pentru că implementarea la timp a tuturor componentelor care alcătuiesc acest plan este absolut esenţială. Vreau să fim foarte bine pregătiţi pentru etapa cea mai importantă, şi anume punerea lui în aplicare şi finalizarea reformelor propuse. Împreună, accesând toate aceste fonduri europene puse la dispoziţia ţării noastre, putem construi proiectul unei generaţii, care să însemne schimbarea profundă a României. De reuşita PNRR depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul societăţii noastre. Din această perspectivă, acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost elaborat cu mari eforturi şi negociat intensiv la nivel european de actuala Coaliţie de guvernare, o Coaliţie care înţelege foarte bine care sunt nevoile de dezvoltare ale ţării noastre şi ce trebuie făcut pentru a ne atinge obiectivele. Acest plan aparţine României, iar implementarea sa se va întinde oricum dincolo de mandatul actualului guvern. Abordările politicianiste sau criticile în notă electorală nu fac altceva decât să şubrezească şansele sale de reuşită. Acum este momentul ca toate forţele politice responsabile să iasă din logica îngustă de partid, să dea dovadă de solidaritate, de responsabilitate şi să susţină cu toate forţele acest efort naţional.”, a menţionat Klaus Iohannis.

Preşedintele a lansat un apel către guvernanţi,şi către primari.

 

„Fac un apel la guvernanţi să continue demersurile, inclusiv cele de comunicare, astfel încât la nivel central să fie foarte clare procedurile pentru accesarea proiectelor şi termenele pentru finalizarea reformelor. Fac, totodată, un apel către primari, către autorităţile locale, ca imediat după aprobarea Planului de către Comisia Europeană, să înceapă să pregătească şi să identifice acele proiecte care se încadrează în condiţiile cerute”, a afirmat Iohannis.
El a menţionat că este nevoie de mobilizarea tuturor instituţiilor statului.
„Totodată, mediului de afaceri îi revine un rol deosebit de important, în special companiilor care vor fi implicate în proiectele majore de investiţii din domeniile cheie ale Planului, precum infrastructura de sănătate, infrastructura de transport sau cea de energie. Efortul conjugat al statului şi al mediului privat se va vedea în următoarea perioadă nu numai în ceea ce priveşte proiectele din PNRR, dar şi în absorbţia fondurilor europene din programele operaţionale pe care ţara noastră le va accesa”, a adăugat el.
”România post-pandemică nu este doar un concept abstract. Este o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil şi de a fi mai bine pregătiţi să depăşim orice criză care poate apărea în viitor”, a conchis Klaus Iohannis.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile

În prima zi de cursuri, 5 septembrie, elevii trebuie să depună cererile pentru tichetele sociale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, iar lista cu beneficiarii va ajunge la Ministerul Educației la data de 23 septembrie. Data exactă la care vor intra banii pe carduri nu a fost anunțată.

Tichete sociale 2022. Copiii “cei mai dezavantajați” din învățământul preșcolar, primar și gimnazial beneficiază și în anul școlar 2022-2023 de tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei, anunță într-un comunicat Federația Națională a Părinților – “Edupart”. Este al treilea an când se aplică programul.

Elit - Gustul Desăvârșit
Legea tichetelor sociale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în iunie 2021.

Anul școlar trecut (2021-2022), 235.000 de elevi care riscau să abandoneze școala din cauza condițiilor sociale au beneficiat de carduri sociale cu care să cumpere rechizite și haine pentru școală, iar banii au fost virați în aprilie 2022. “Urmează ca Inspectoratele școlare să primească informații referitoare la normele de aplicare pentru 2022-2023”, transmite Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru Edupedu.ro.

În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu). EduPedu.ro va reveni cu un model de cerere când va fi transmis de autorități.

Comunicatul Federației Naționale a Părinților anunță că, “pentru preșcolari, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar trebuie depuse la primărie și se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei sau orașului / sectorului din București unde locuiește familia.

Pentru elevi (ciclul primar și ciclul gimnazial), cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, adică până pe 10 septembrie 2022″.

Inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022. Nu se precizează în comunicat când vor ajunge banii pe carduri pentru a putea fi folosiți.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, se arată în comunicatul citat.

Tichete sociale, Condițiile pentru copiii de la grădiniță (preșcolari):

“Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.

Tichete sociale, condițiile pentru elevi (clasele P – VIII):

“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.

Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).

Conform legii, prin familie se înțelege:
  • soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
  • bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
  • persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta”, după cum se prezintă în comunicatul de la Edupart.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze

În cursul zilei de luni, 15 august, directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a transmis că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și că are simptome foarte ușoare.

Bourla, în vârstă de 60 de ani, a declarat că a început un tratament cu Paxlovid, tratamentul antiviral oral COVID-19 al companiei, și că s-a izolat și a urmat toate măsurile de precauție în materie de sănătate publică.

„Sunt încrezător că voi avea o recuperare rapidă”, a declarat Bourla într-o declarație.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mai multe personalități publice au fost depistate pozitiv la această boală infecțioasă în ultimele luni, inclusiv președintele american Joe Biden și consilierul său medical principal, doctorul Anthony Fauci.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Au plecat în vacanță la Cracovia și au ajuns în Craiova: Cum s-a terminat odiseea celor doi turiști italieni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Au plecat în vacanță la Cracovia și au ajuns în Craiova: Cum s-a terminat odiseea celor doi turiști italieni

Un cuplu de turiști italieni a avut parte de surpriza vieții când vacanța pe care și-o planificaseră a luat o turnură neașteptată. Aceștia au plecat în vacanţă la Cracovia, Polonia, însă la sosire şi-a dat seama că a ajuns în România, la Craiova.

„Imaginaţi-vă scena. Plecaţi în vacanţă, în Polonia, în frumosul oraş Cracovia, unde vă aşteaptă şi prieteni. Şi, de îndată ce coborâţi din avion, la aeroport, vă aflaţi la peste o mie de kilometri distanţă, în Craiova. În România, lângă Bucuresti’, scrie gazzettinodelchianti.it.

Cuplul Paola şi Massimo, din Quarate, a mers la o cunoscută agenţie de turism din Florenţa pentru a cumpăra două bilete de avion spre Cracovia (Polonia), unde îi aşteptau nişte prieteni, informează News.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

‘În schimb, am plecat de pe aeroportul din Bologna şi am ajuns la Craiova (România). La început am râs, dar apoi ne-am supărat”, spun cei doi.

Eroarea a apărut din cauza asemănării celor două nume. Şi Paola spune şi de ce nu li s-a părut ciudat.

„În naivitatea mea, am crezut că acesta este numele oraşului scris în poloneză. Am avut încredere şi ne-am continuat călătoria în pace. Când am coborât la aeroport şi am realizat că suntem în România a fost un şoc”, a spus ea.

Deoarece nu au mai avut cum să organizeze un zbor spre Cracovia pe timpul vacanţei rămase, cei doi s-au cazat la un hotel din Craiova, iar la întoarcere spun că vor rezolva situaţia cu agenţia e turism:

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea