Ioan Dîrzu (PSD Alba): Toți elevii de liceu vor primi bani de la stat în fiecare lună

Ministerul Educației anunță că a semnat săptămâna aceasta două contracte de finanțare din fonduri europene în valoare totală de 114 milioane de euro pentru a fi folosiți pentru programele „Bani de liceu” și „Bursa profesională”, elevii beneficiari urmând a primi lunar 250, respectiv 200 lei.

Contractul aferent programului „Bani de liceu”, cu o valoare de 31 milioane euro, va permite susținerea și continuarea acestui program și  va acoperi cheltuielile realizate/estimate de statul român pentru perioada anilor școlari 2015-2019 pentru acest tip de sprijin.

INFORMARE COVID-19

Începând cu acest an școlar, fiecare beneficiar al programului „Bani de liceu” va primi, lunar, pe întreaga durată a cursurilor, în situația respectării tuturor condițiilor legale prevăzute, suma de 250 lei/lunar, față de 180 lei/lunar, suma primită anterior majorării.

Tot în cadrul acestui program, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei a fost indexată de la 150 la 500 lei/membru de familie, urmare a corelării acestui plafon la situația economică actuală (salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată fiind stabilit, începând cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar).

Prin „Bursa profesională”, 80.132 de elevi din clasele IX-XI din învățământul profesional, inclusiv învățământul dual, vor fi stimulați să-și continue studiile cu burse acordate din fonduri europene, 20% dintre elevi provenind din mediul rural.

Bursa acordată în acest program, în valoare de 200 lei, se plătește tuturor elevilor, indiferent de veniturile părinților lor, dar în anumite condiții de frecvență menționate în art. 7 din HG 1062 din 30 octombrie 2012 sau în art. 7 din HG 951/2017, fiind o modalitate de a promova în mod direct participarea la programe de educație și formare profesională inițială.

O prioritate a Guvernului României este de a investi, prin Fondul Social European, cu precădere în măsuri dedicate reducerii abandonului şcolar și dezvoltării învăţământului profesional. Asta nu înseamnă că autoritățile locale nu mai trebuie să participe cu nimic în finanțarea învățământului. Trebuie întărit rolul autorităților locale în asigurarea finanțării complementare, în special în ceea ce privește serviciile sociale de tipul burselor, reducerii la transport sau asigurării masei calde. Primarii și consiliile locale trebuie să înțeleagă că o comunitate educată este o comunitate prosperă  iar la nevoi locale trebuie să existe soluții locale.

Deputat

Ioan Dîrzu

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Maria 16 octombrie 2018 at 12:09

Felicitări guvernului că iși respectă promisiunile , elevii aveau nevoie de acest ajutor.

Relu 16 octombrie 2018 at 12:28

Poate prin aceasta masura abandonul scolar va scadea, elevii care nu aveau posibilitate sa isi cumpere rechizite si haine nu o sa mai fie in acea situatie si nu o sa mai fie nevoiti sa abandoneze scoala.

mike 16 octombrie 2018 at 19:06

Hmmmm– Uite asa ne luptam sa facem o societate -de intinde mina — de cersetori sociali– Mai Relu Ni sau luat totul de catre comunisti absolut totul — si nu am murit de foame nea ramas –MUNCA- am cumparat haine ,carti caiete si am supravietuit Daca azi incurajam -statul adica ,lenea in curind societatea va fi ruinata — fiindca daca dai cuiva bani — acestia nu sunt facuti de -guvern – ci de palmasi oameni muncitori si va veni o vreme cind acesti oameni care platesc dari vor trage concluzia ca e mai bine sa stai si sa primesti de gratis decit sa muncesti ca o vita –iar altii sa nu faca nimic si sa traiasca -boiereste — Interesant intreb — cine paraseste scoala?? ne putetii da o lista??

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...