// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Ioan Dîrzu, PSD Alba: Salariul minim pe economie trebuie să ajungă la 2.552 lei/ lună până în 2020

Fundația Friedrich Ebert (FES) România a lansat săptămâna trecută studiul ”Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României”. Studiul este realizat pentru FES România de către Syndex și  Institutul de Cercetare a Calității Vieții în perioada august-septembrie 2018.

Conceptul de trai minim decent  se referă la un  set de nevoi de consum care acoperă toate nevoile biologice și sociale ale unei persoane, nu doar cele legate de supraviețuire. Cu alte cuvinte, coșul de cumpărături nu trebuie privit ca un buget care să asigure subzistența, că să răspundă nevoilor de educare, socializare, culturalizare, petrecere a timpului liber etc.

Conform studiului, valoarea coșului minim de consum pentru o familie formată din doi adulți şi doi copii  este de 6.762 de lei. Pentru o persoană singură, valoarea coșului este de 2.552 de lei pe lună. Progresele pe care PSD le-a făcut cu privire la valoarea salariului minim sunt extraordinare, dar nu suficiente. De aceea, cred ferm că valoarea salariului minim pe economie trebuie să  fie de  2.552  lei pe lună până în 2020, care este o dată rezonabilă și permite Guvernului adaptarea bugetelor de stat viitoare.

Structura coșului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole: (1) alimentatie, (2) îmbrăcăminte şi încălțăminte, (3) locuință, (4) dotarea locuinței, (5) cheltuieli cu locuința, (6) produse de uz casnic şi igienă personală, (7) servicii, (8) educaţie şi cultură, (9) sănătate, (10) recreere şi vacanță, (11) fondul de economii al familiei. În total, aceste capitole conțin un număr de 226 de itemi.

Pentru alimentație este nevoie de 1.405 lei, pentru îmbrăcăminte şi încălțăminte – 651 de lei, locuință – 1.781 de lei, dotarea locuinței – 220 de lei, cheltuieli cu locuința – 477 de lei, produse de uz casnic şi igienă personală – 238 de lei, servicii – 488 de lei, educație şi cultură – 546 de lei, îngrijirea sănătății – 107 de lei, recreere şi vacanță – 234 de lei, fondul de economii al familiei – 615 de lei. Astfel, alimentația are o pondere de 20,77%, iar locuința 26,33%.

Din păcate, românii au fost învățați de PDL-iști și cioloșiști că salariul minim pe economie e bine să fie de 1000 lei iar unii liberali chiar vorbesc despre tăierea salariului minim pe economie. PDL-iștii, cioloșiștii, USR-iștii și noii PDL-iști  vor ca românii să poată fi plătiți de către patron cu 500 lei sau chiar cu 200 lei pe lună.  Din cauza lor, românilor li se pare chiar prea mult ca salariul minim pe economie să fie 2.552 lei pe lună. Trebuie să înțelegem că salariul minim pe economie, într-o țară normală, nu-l stabilesc politicienii după cum visează noapte, ci îl stabilesc studiile sociologice. Dacă nevoile societății și ale individului cresc, și ele cresc odată cu piața, atunci trebuie să crească și salariul minim. Acesta este dezideratul social democrației, ca fiecare om să fie plătit just și demn pentru munca sa.

 

Ioan Dîrzu

Deputat PSD de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Răspunsuri la Ioan Dîrzu, PSD Alba: Salariul minim pe economie trebuie să ajungă la 2.552 lei/ lună până în 2020

  1. bravo 05.11.2018 la 12:14

    felicitari domnule Dirzu, romanii merita sa duca o viata mai buna s lipsita de giji.

    • da, Dirzule 05.11.2018 la 21:58

      Felicitari pt inflatie, cresterea pretului la gaze, energie electrica , carburanti, paine, pt deteriorarea sistemului de sanatate si invatamant, etc. Sub inteleapta conducere psd aproape 90% dintre romani se apropie de pragul saraciei.