Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Ioan Dîrzu: Cadastrarea proprietăţilor imobiliare, un program necesar, implementat de Guvernul Ponta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După 1989, Legea fondului funciar a fost aplicată neunitar atât din punct de vedere juridic, cât şi tehnic. Aşa cum ştim cu toţii, în România, peste 90% din terenul agricol nu este înscris în Cartea Funciară, ceea ce împiedică vânzarea lui pentru a se putea creşte suprafaţa parcelelor. Statisticile spun că mai puţin de 10% din parcelele agricole sunt înregistrate şi avem 80% din ferme cu caracter de subzistenţă.

Ioan Dirzu06Deputatul Ioan Dîrzu, a fost iniţiator, alături de alţi colegi din Parlament, al unui proiect de act normativ privind prima întabulare gratuită a imobilelor, bazat pe inregistrarea sporadica a proprietatilor, pentru care sursa de finanţare era bugetul statului. În acest proiect nu erau cuprinse şi terenurile din zone necooperativizate cele din zona de munte, unde nu s-au eliberat titluri de proprietate, iar cărţile funciare deschise in baza Decretului – Lege 115/1938 nu sunt actualizate, ineficient pentru zonele rurale acolo unde legile proprietatii nu sunt finalizate.

Liderul social-democraţilor Alba a renunţat la acest proiect de act normativ şi a susţinut proiectul propus de Guvern, privind Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, mai complex şi mai eficient.

Potrivit acestui proiect, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară este instituţia responsabilă de implementarea programului, iar costurile sunt suportate din veniturile proprii ale ANCPI , fonduri externe rambursate prin Programul Operational Regional in cuantum de peste 300 milioane euro, sau institutiile administrativ teritoriale care vor dori sa participe cu cofinantare sau cu fonduri din bugetele locale.

Obiectivul programului este întocmirea documentaţiilor cadastrale pentru înregistrare sistematică gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Notarii publici se vor ocupa de eliberarea certificatelor pentru înscrierea posesorilor ca proprietari, în cadrul  succesiunilor nedezbătute. Perioada de implementare a programului este 2015-2023. Demn de interes este faptul că acest program va stimula mediul de afaceri, va creşte capacitatea investiţională; vom avea un mediu de afaceri concurenţial, care să atragă investitori străini şi se va dezvolta piaţa imobiliară, prin creşterea numărului de tranzacţii.

De asemenea, se vor dezvolta proiectele de infrastructură la nivel local şi regional, va fi dinamizată piaţa creditului ipotecar şi se vor dezvolta exploataţii agricole de mare capacitate, mai eficiente. Nu în ultimul rând, odată cu dezvoltarea agriculturii va creşte numărul locurilor de muncă şi se va reduce şomajul.

Cadastrul general va cuprinde 2.337 de unităţi administrativ-teritoriale, iar restul de 837 vor fi cadastrate prin Programul Operaţional Sectorial. Beneficiarii trebuie să ştie că vor fi gratuite atât măsurătorile, cât şi întabularea şi eliberarea certificatelor de moştenitori în cadrul succesiunilor nedezbătute.

„Cadastrarea proprietăţilor imobiliare este una dintre cele mai mari reforme de care aveam nevoie de mult timp şi pe care Guvernul Ponta a înţeles că trebuie să o implementeze. De aceea, fac apel către toţi parlamentarii României, dar şi ai judeţului Alba să fie prezenţi miercuri, 6 mai a.c, în Parlamentul României, pentru a susţine acest proiect atât de necesar tuturor românilor” afirmă liderul social-democraţilor, deputat Ioan Dîrzu .

Biroul de Presă al PSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea