Învățământ gratuit în România? Părinții contribuie cu 15 miliarde de lei pe an la bugetul Educației

Paul Voicu - Primar 2020

Părinții fac cheltuieli substanțiale pentru copiii lor, iar banii cheltuiți subvenționează cu 15 miliarde de lei pe an sistemul de educație. Calcule aparțin Comisiei Europene, aceasta subliniind că în alte țări contribuțiile financiare ale părinților nu depășesc 12% din bugetul acordat de stat. În România se ajunge la aproape 40%.

„La 100 lei cheltuiți de stat pentru educație, părinții mai adaugă în medie încă 39 lei. Sunt părinți bogați care pot să adauge de două ori mai mult. Părintele va investi în copil, da câți bani are. Probabil de asta și statul își bate joc de educație”, precizează Daniela Visoianu, din cadrul Coaliției pentru Educație.
Deși bugetul pentru educație de anul acesta este mai mare, statul cheltuie cu fiecare elev doar 11,15 lei. Diferența reprezintă banii pentru salariile profesorilor și alte cheltuieli.
Chiar și ministrul Educației a afirmat că „gratuitatea” există doar în teorie și că părintele nu are încotro decât să plătească: „Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”, a declarat ministrul Liviu Pop anul trecut.
Problema majoră este reprezentată de abandonul școlar, care de cele mai multe ori este o urmare a imposibilității părinților de a plăti pentru școală, deși prin Constituție învaățământul este obligatoriu și gratuit. Totuși, România este țara unde doi din zece elevi ajung să renunțe la școală, iar cei mai mulți provin din familii sărace.
Sursa: portalinvatamant.ro

ELIT

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...