Rămâi conectat

Actualitate

Învățământ gratuit în România? Părinții contribuie cu 15 miliarde de lei pe an la bugetul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Părinții fac cheltuieli substanțiale pentru copiii lor, iar banii cheltuiți subvenționează cu 15 miliarde de lei pe an sistemul de educație. Calcule aparțin Comisiei Europene, aceasta subliniind că în alte țări contribuțiile financiare ale părinților nu depășesc 12% din bugetul acordat de stat. În România se ajunge la aproape 40%.

„La 100 lei cheltuiți de stat pentru educație, părinții mai adaugă în medie încă 39 lei. Sunt părinți bogați care pot să adauge de două ori mai mult. Părintele va investi în copil, da câți bani are. Probabil de asta și statul își bate joc de educație”, precizează Daniela Visoianu, din cadrul Coaliției pentru Educație.
Deși bugetul pentru educație de anul acesta este mai mare, statul cheltuie cu fiecare elev doar 11,15 lei. Diferența reprezintă banii pentru salariile profesorilor și alte cheltuieli.
Chiar și ministrul Educației a afirmat că „gratuitatea” există doar în teorie și că părintele nu are încotro decât să plătească: „Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”, a declarat ministrul Liviu Pop anul trecut.
Problema majoră este reprezentată de abandonul școlar, care de cele mai multe ori este o urmare a imposibilității părinților de a plăti pentru școală, deși prin Constituție învaățământul este obligatoriu și gratuit. Totuși, România este țara unde doi din zece elevi ajung să renunțe la școală, iar cei mai mulți provin din familii sărace.
Sursa: portalinvatamant.ro

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea