Rămâi conectat

Actualitate

Întorsătură surprinzătoare în situația gazului în Europa: Există mai mult gaz decât e nevoie. Ce se va întâmpla cu prețurile

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Întorsătură surprinzătoare în situația gazului în Europa: Există mai mult gaz decât e nevoie. Ce se va întâmpla cu prețurile

Europa are în acest moment atât de mult gaz în rezervoare încât prețurile au fost negative pentru un scurt timp la începutul acestei săptămâni.

Timp de luni de zile, oficialii au avertizat cu privire la o criză energetică în această iarnă, în condițiile în care Rusia – cândva cel mai mare furnizor de gaze naturale din regiune – a redus livrările ca represalii la sancțiunile impuse în urma invaziei sale în Ucraina. Acum instalațiile de depozitare a gazelor din UE sunt 96% pline, iar vasele care transportă gazul fac coadă în porturi, neputând să își descarce încărcăturile, iar prețurile sunt în scădere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prețul contractelor futures de referință pentru gazele naturale europene a scăzut cu 20% de joia trecută și cu peste 70% de la nivelul record de la sfârșitul lunii august. Luni, prețurile spot ale gazului olandez pentru livrare într-o oră – care reflectă condițiile pieței europene în timp real – au scăzut sub 0 euro, potrivit datelor de la Intercontinental Exchange.
Prețurile au devenit negative din cauza unei „rețele supraofertate”, a declarat pentru CNN Business Tomas Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor din cadrul Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Este o întorsătură extrem de surprinzătoare pentru Europa, unde gospodăriile și companiille au fost lovite de creșteri amețitoare ale prețului gazelor în ultimul an.
Massimo Di Odoardo, vicepreședintele departamentului de cercetare în domeniul gazelor și al GNL de la Wood Mackenzie, spune că vremea neobișnuit de blândă este în mare parte responsabilă pentru schimbarea dramatică:
„În țări precum Italia, Spania, Franța, vedem temperaturi și un consum de gaze mai aproape de nivelurile din august și începutul lui septembrie”, a declarat acesta pentru CNN Business. „Chiar și în țările nordice, Marea Britanie și Germania, consumul este mult sub media pentru această perioadă a anului”, a adăugat el.

De asemenea, Uniunea Europeană a construit stocuri substanțiale împotriva oricăror reduceri suplimentare ale aprovizionării, umplând instalațiile de stocare a gazelor aproape de capacitate. În prezent, depozitele sunt pline în proporție de aproape 94%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe. Acest procent este cu mult peste ținta de 80% pe care blocul comunitar a stabilit-o pentru noiembrie.
„Este un nivel extrem de ridicat”, a declarat Di Odoardo, menționând că nivelul maxim de stocare a fost în medie de 87% din capacitate în ultimii cinci ani.

Eforturile Europei de a asigura cât mai mult combustibil înaintea iernii a dus la creșterea numărului de vase cu GNL ce așteaptă să intre în porturile europene, agravată de o lipsă de terminale de import de GNL. Blocul comunitar a intensificat importurile de GNL din Statele Unite și Qatar.

Felix Booth, șeful departamentului GNL din cadrul firmei de date Vortexa, a declarat pentru CNN Business că până la 35 de nave fie staționează în apropierea porturilor din nord-vestul Europei și din Peninsula Iberică, fie navighează foarte încet spre acestea, din cauza lipsei de opțiuni de stocare. Aceste nave „vor avea nevoie probabil de încă o lună pentru a descărca încărcătura”, a spus el. Împreună, acestea transportă GNL în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit lui Kpler, care citează furnizorul de date privind piața energetică Argus Media.

În ciuda recentei scăderi, la aproximativ 100 de euro (100 de dolari) pe megawatt/oră, contractele futures pentru gazele naturale europene sunt încă cu 126% peste nivelul din octombrie anul trecut, când economiile au început să se redeschidă din blocajele pandemice și cererea a explodat. Prețurile ar putea crește brusc din nou în decembrie și ianuarie, pe măsură ce vremea se răcește, oferind un stimulent pentru unele dintre aceste petroliere să mai aștepte puțin în largul mării înainte de a intra în port, a declarat Booth.

Și, în ciuda faptului că ponderea Rusiei în totalul importurilor de gaze din Europa a scăzut de la 40% la doar 9%, regiunea ar putea fi într-o situație dificilă vara viitoare, în timp ce încearcă să își refacă stocurile înainte de iarna următoare. Se așteaptă ca prețurile să atingă 150 de euro (150 de dolari) pe megawatt oră până la sfârșitul anului 2023, a declarat Bill Weatherburn, economist pentru mărfuri la Capital Economics.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vremea se răcește semnificativ în România: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza meteo pentru perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2022. Meteorologii anunță temperaturi normale pentru următoarele 4 săptămâni. În primele zile din decembrie vremea se poate răci, dar valorile termice rămân specifice primelor zile de iarnă.

Săptămâna 7 – 14 noiembrie

Elit - Gustul Desăvârșit

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în zonele montane și local în vest și sud-est, dar și izolat excedentar în nord-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 14 – 21 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 21 – 28 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în vest și la munte.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar local cu o tendință ușor deficitară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Aproximativ 5.000 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere în cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca, anunță Agerpres.

Astfel, pe cele 1.340 de posturi scoase la concurs în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina s-au înscris 3.936 de candidaţi, iar pe cele 300 de posturi de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca s-au înscris 949 de candidaţi”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, marţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape – după încheierea perioadei de recrutare sunt planificate evaluarea psihologică a candidaţilor, proba de evaluare a performanţei fizice, susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaţilor rămaşi în concurs.

Proba de evaluare a performanţei fizice va fi susţinută indiferent de unitatea de învăţământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecţie, astfel:

* Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidaţii din Municipiul Bucureşti şi judeţele: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidaţii din judeţele: Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – pentru candidaţii din judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu;

* Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidaţii din judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – pentru candidaţii din judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – pentru candidaţii din judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

Candidaţii care au promovat proba de evaluare a performanţei fizice vor susţine proba de evaluare a cunoştinţelor, la data de 10 decembrie, iar rezultatele obţinute vor fi postate pe site-ul oficial al unităţii de învăţământ pentru care optează.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un polițist și-a pierdut încărcătorul cu 15 gloanțe de la arma de serviciu. Era în prima zi de muncă

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Un polițist și-a pierdut încărcătorul cu 15 gloanțe de la arma de serviciu. Era în prima zi de muncă

O anchetă internă la Poliția Capitalei a fost declanșată după ce un polițișt din București și-a pierdut încărcătorul de la arma de serviciu. Acesta era în prima zi de muncă.

Poliția Capitalei informează că este vorba despre un polițist de la Secția 12, care a constatat la ieșirea din schimb că nu mai are încărcătorul de rezervă cu cele 15 gloanțe aferente.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, se fac verificări în București pentru găsirea încărcătorului.

Totodată, a fost declanșat o anchetă internă pentru a se stabili în ce condiții s-a petrecut incidentul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea