Întâlnire pentru ridicarea unui monument: Mai multe asociații din Alba Iulia, la locul în care au fost zdrobiți cu roata Horea și Cloșca

Ca urmare a solicitării venite din partea mai multor asociații cultural-patriotice, consilierul local independent Mircea Trifu a demarat o importantă acțiune ce va debuta miercuri, la Monumentul de pe Dealul Furcilor, la ora 17.00.

Alături de Fundația Alba Iulia 1918 pentru unitatea și integritatea României, Societatea cultural-patriotică ”Avram Iancu” – Filiala Alba Iulia, Asociația ”Cultul Eroilor”, ANCMRR Alba Iulia, Asociația veteranilor de război, Despărțământul ASTRA ”Eugen Hulea” din Alba Iulia, Asociația foștilor deținuți politici – Filiala Alba, Asociația pensionarilor ”Speranța” Alba Iulia și redacția Revistei ”Dacoromania”, consilierul local independent Mircea Trifu se implică în acțiunea care are ca prim obiectiv inițierea unui proiect în Consiliul Local Alba Iulia, care să permită exproprierea terenului pe care au fost zdrobiți cu roata martirii Horea și Cloșca.

ELIT

Scopul final al acestui demers este înălțarea unui monument în memoria martirilor Horea și Cloșca, care marchează un moment istoric dramatic, una dintre cele mai importante borne ale românismului.

Horea și Cloșca au fost supuși celei mai grele pedepse prevăzute în Constitutio Criminalis Theresiana, prin frângerea cu roata. Organele interne ale celor doi martiri Horea și Cloșca au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile au fost tăiate în patru părți și apoi au fost puse în țeapă în cele mai importante localități din comitatele Alba și Hunedoara, pentru intimidarea poporului.

Mihail David - 2020

Astăzi, 2 octombrie, la ora 17.00, reprezentanții asociațiilor amintite sunt invitați pe Dealul Furcilor, la Monumentul lui Horea, Cloșca și Crișan. Apoi, se vor deplasa la locul în care au fost zdrobiți cu roata Horea și Cloșca, unde va fi organizată o conferință de presă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...