Rămâi conectat

Actualitate

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba face ultimele pregătiri pentru alegerile din 9 decembrie

Publicat

în

Până în prezent, Instituţia Prefectului-Judeţul Alba a dus la bun sfârşit acţiunile de pregătire a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 9 decembrie, respectând cu stricteţe programul calendaristic stabilit la nivel naţional de către Guvernul României.

În baza contractului încheiat cu Instituţia Prefectului, SC Unirea Pres SRL Alba Iulia a tipărit la termen buletinele de vot pentru judeţul Alba. Cele 704.000 buletine de vot au fost recepţionate de către Instituţia Prefectului în data de 27 noiembrie 2012, în prezenţa unui reprezentant al Biroului Electoral Judeţean, şi sunt depozitate sub pază militară, asigurată de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.

Pentru Senat, au fost tipărite 211.600 buletine pentru Colegiul nr. 1 şi 140.400 pentru Colegiul nr. 2. Pentru Camera Deputaţilor, s-au tipărit 75.800 buletine pentru Colegiul nr. 1 71.600 pentru Colegiul nr. 2, 65.800 de buletine pentru Colegiul nr. 3, 68.800 pentru Colegiul nr. 4 şi 70.000 buletine pentru Colegiul nr. 5.

De asemenea, în cadrul campaniei Ministerului Administraţiei şi Internelor, “Tu decizi! Votează legal!”, Instituţia Prefectului-Judeţul Alba distribuie către primării afişele de campanie, contribuind în acest fel la difuzarea pe întreg teritoriul judeţului a informaţiilor legate de votul ilegal.

*În perioada 3-6 decembrie, are loc instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare

Toate instituţiile implicate în organizarea alegerilor parlamentare au fost informate cu privire la programul instruirilor persoanelor desemnate în funcţiile de preşedinţi şi locţiitori la secţiile de votare. A fost comunicat şi programul privind distribuirea buletinelor de vot din 7 decembrie, precum şi programul privind preluarea şi centralizarea proceselor verbale care conţin rezultatul alegerilor.

În 3 decembrie, sunt programaţi la instruire preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din Alba Iulia, Berghin, Ciugud, Daia Română şi Ohaba. În 4 decembrie, vor fi instruiţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din Blaj, Bucerdea Grînoasă, Cenade, Cergău, Crăciunelu de Jos, Mihalţ, Valea Lungă, Sebeş, Roşia de Secaş, Cîlnic, Cut, Doştat, Gîrbova, Şpring. În 5 decembrie, sunt programate localităţile Cugir, Blandiana, Ceru Băcăinţi, Săliştea, Pianu, Zlatna, Almaşu Mare, Cricău, Meteş, Galda de jos, Ighiu, Săsciori, Şibot, Şugag şi Vinţu de Jos. Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din localităţile Aiud, Ocna Mureş, Lunca Mureşului, Fărău, Hopîrta, Lopadea Nouă, Miraslău, Noşlac, Unirea, Rădeşti, Cetatea de Baltă şi Jidvei sunt programaţi la instruire în 6 decembrie.

Procesele verbale care conţin rezultatul alegerilor vor fi predate la Instituţia Prefectului – Judeţul Alba în 10 decembrie, începând cu ora 24.00.

*Organizarea referendumului local parţial cu privire la mineritul din Apuseni urmează cursul legal

Referendumul local parţial privind activitatea de minerit din Apuseni se organizează în baza Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare şi în urma Hotărârii nr.183/2012 a Consiliului Judeţean Alba.

Cetăţenii cu drept de vot din cele 35 de localităţi din zona Apuseni îşi vor putea exprima punctul de vedere cu privire la tema referendumului în cele 148 de secţii de votare, la care sunt arondaţi 72.877 alegători.

Prin tragere la sorţi de către preşedintele Tribunalului Alba, a fost desemnat judecătorul cu funcţia de preşedinte al Biroului Electoral Judeţean, în persoana Silviei Iosa, iar biroul a fost completat cu 4 reprezentanţi ai partidelor politice reprezentate în CJ Alba: PDL, PNL, PSD şi PPDD.

Instruirea primarilor şi a secretarilor din cele 35 de unităţi administrativ-teritoriale a avut loc în 21 noiembrie. Listele electorale permanente au fost predate primarilor de către Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date, iar secţiile de votare au fost delimitate şi numerotate. Cele 148 de secţii de votare pregătite pentru referendumul local parţial vor funcţiona în aceleaşi clădiri unde se desfăşoară alegerile parlamentare, dar în săli diferite.

Desemnarea, prin tragere la sorţi de către preşedintele Tribunalului Alba, a preşedinţilor secţiilor de votare are loc în 29 noiembrie 2012, iar până în 9 decembrie, toate pregătirile pentru referendum – tipărirea buletinelor de vot, achiziţionarea materialelor necesare votării, instruirea preşedinţilor din secţiile de votare, predarea buletinelor de vot- vor fi finalizate, în aşa fel încât cele două procese electorale să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Publicitate

Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă: „România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie”

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciucă: „România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie”

Nicolae Ciucă, premierul României, transmis prin intermediul paginii de socializare faptul că „România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie. Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc”.

„În paralel cu dezvoltarea tehnologiei SMR, România va construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Producția de energie nucleară contribuie la scăderea gradului de poluare generată de centralele termoelectrice și la creșterea gradului de protecție a mediului, ambele fiind obiective asumate de întreaga Uniune Europeană”, spune Nicolae Ciucă.

Acesta îi încurajează pe actorii din industria nucleară din România și pe experții români din domeniu să se implice, „pentru a deschide țării noastre calea către energia viitorului, nepoluantă, stabilă și accesibilă!”.

„Prin aceste proiecte, platformele de extracție a gazului metan din Marea Neagră și investițiile în energia regenerabilă, România va deveni nu doar independentă energetic, ci și un furnizor stabil în regiune”, a mai precizat premierul.

SUA dau 14 milioane de dolari pentru ca România să aibă primele centrale cu mini-reactor din Europa

Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest fel în Europa. Anunțul a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7 și a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, care subliniază că asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic bilateral.

Primul reactor de mici dimensiuni din România va fi amplasat la vechea termocentrală de la Doicești

Primul reactor modular mic (SMR) din România va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești, din județul Dâmbovița, au anunțat Nuclearelectrica și compania americană NuScale.

România devine astfel una dintre primele țări din lume – și prima din Europa – ce implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici NuScale, care permit furnizarea de energie „curată”.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS

Publicat

în

Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS

Contribuțiile la bugetele de asigurări sociale, impozitele asupra veniturilor, contizațiile, dar și alte impozite și taxe, au avut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în anul 2021, ridicându-se în medie la suma 1.620 de lei, lunar, pe gospodărie.

Din acestea, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% în 2020), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) peste jumătate, 84,3% (84,5% în 2020), din totalul impozitelor, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit INS, impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2021, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 17,2% pentru cele de şomeri, 13,9% pentru gospodăriile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 7,9% în cazul gospodăriilor de agricultori, conform Agerpres.

De altfel, subliniază INS, în anul 2021, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de 12 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 8,2 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole, de 7,4 ori mai mare decât al celor de pensionari şi de 6,4 ori mai mare decât al gospodăriilor de şomeri.

În profil teritorial, se înregistrează diferenţe relativ mari de nivel şi pondere a transferurilor între urban şi rural şi un grad mai scăzut de diferenţiere pe regiuni. Cuantumul impozitelor, contribuţiilor etc plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 36,7% şi, respectiv, de 26,9%.

În profil regional, se remarcă amplasarea a două regiuni pe cele două extreme (inferioară şi superioară): Nord-Est, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 1.091,3 lei lunar în medie pe o gospodărie (26,7% din cheltuielile totale) şi Bucureşti-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.841,8 lei (39,2%), restul înregistrând niveluri între 1.267 – 1.829 lei şi ponderi în cheltuielile totale între 29,2% – 35,2%.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat

în

FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României

Două monede antice de aur, aparținând patrimoniului cultural național, au fost predate de către reprezentanții Metropolitan Police ambasadorului României la Londra, Laura Popescu, arată o postare a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Monedele au fost recuperate în Regatul Unit şi urmează să fie transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României.

Această recuperare de mare însemnătate a fost posibilă graţie unei echipe din care au făcut parte „detectivii John Roch, Ray Swan şi Sophie Hayes, de la Unitatea Art & Antiques din cadrul Metropolitan Police, alături de colegii noştri ataşaţi de interne de la Londra”, notează Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit Agerpres.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare