Inițiativă legislativă privind scăderea patrimoniului pentru înființarea unei asociații sau fundații – susținută de deputatul Cornel Comșa

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Deputații Cornel George Comșa și Mihai Sturzu, alături de un grup larg de alți 40 de deputați, au depus o propunere legislativă care va duce la scăderea patrimoniului inițial necesar pentru înființarea unei asociații sau fundații, modificând prevederile actuale ale Ordonanței Guvernului nr. 26/2000.

cornel comsaAvând în vedere creșterea graduală și continuă a salariului minim pe economice, care este programat să crească de la mijlocul anului curent la valoarea de 1050 lei, urmând ca în următorii ani să ajungă chiar la 1200 lei, prevederile actuale ale OG 26/2000, care stipulează că patrimoniul inițial al unei asociații trebuie să fie egal cu valoarea unui salariu minim pe economie, au ajuns să limiteze dreptul constituțional la asociere, făcând ca costurile de înființare a unui ONG să se ridice la aproximativ 1500 lei, limitând dreptul de asociere doar pentru cei care au posibilitatea financiară.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Dreptul la asociere este unul dintre drepturile fundamentale ale cetățeanului, unul din motivele Revoluției din 1989, iar limitarea initiativa legislativa1acestui drept constituțional și democratic, prin restricții de natură economică, nu face decât să încalce demnitatea și egalitatea legală a cetățenilor.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Așadar, deputații consideră că scăderea valorii patrimoniului inițial al unei noi asociații sau fundații, precum și stabilirea unei valori fixe, care poate fi indexată în viitor, în funcție de voința Parlamentului, reprezintă o soluție pentru îmbunătățirea condițiilor de participare civică și publică a cetățenilor României.

”Nu este corect să-ți poți înființa un SRL cu 200 de lei iar o asociație nu. Vrem să acordăm șanse egale tuturor cetățenilor care doresc să se asocieze în mediul non-guvernamental, indiferent de resursele financiare pe care le are. Art. 40 din          Constituția României, republicată, trebuie garantat prin norme permisive de asociere a persoanelor. Îi invit pe toți colegii din Parlament să susțină și să voteze propunerea legislativă. Este interesul nostru să coagulăm societatea civilă într-una puternică, performantă și unită”, a declarat Cornel George Comșa, deputat independent de Alba.

Biroul Parlamentar al deputatului

Cornel George Comsa

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419