Ziarul Unirea
 

INFORMARE de la DSV Alba, cu privire la pesta porcină africană

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Având în vedere contextul epidemiologic actual privind evoluţia pestei porcine africane, respectiv confirmarea focarelor de boală atât la graniţele României cât și pe teritoriul naţional în judeţul Tulcea. Direcţia Sanitară Veterinară Alba, reaminteşte obligaţiile ce revin deţinătorilor de porcine, respectiv:

– să crească porcii în spații împrejmuite, î adăposturi închise, cu respectarea condiţiilor de igiena, microclimat și bunăstare
– să solicite medicului veterinar din localitate identificarea și înregistrarea porcinelor existente în exploatație
– să nu achiziţioneze porcine din locuri necunoscute, fără a fi identificate (cu crotalii) și fără certificat sanitar veterinar de sănătale eliberat de medicul veterinar;
– să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia oricăror semne de boală sau mortalitate la animalele proprii;
– să respecte legislația privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu spijinul autorităților locale;

Vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA Alba despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament specific modificat şi să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

DSVSA Alba solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau la DSVSA Alba.

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificaţi (crotaliați) și înregistraţi în Sistemul Naţional de înregistrare şi Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...