Rămâi conectat

Actualitate

Indicii ROBOR la 3 luni şi la 6 luni au stagnat luni, după creșterea de la sfârșitul săptămânii trecute

Ziarul Unirea

Publicat

în

Datele Băncii Naţionale a României (BNR) arată că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat luni la 3,14%, după creşterea de vineri faţă de nivelul de 3,10% cât a fost înregistrat joi.

Acest indice nu a mai fost la acest nivel din data de 6 septembrie, când a fost de 3,15%, urmat de o scădere la 3,12%, la data de 7 septembrie.

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a stagnat luni la nivelul de 3,38%, după ce a crescut vineri de la 3,36%, cât a fost joi. Acesta n-a mai atins acest nivel din datele de 5 septembrie şi 6 septembrie, când a fost în scădere de la 3,40%, nivel înregistrat la data de 4 septembrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În schimb, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut luni la 3,45%, de la nivelul de 3,46% de vineri, revenind la 3,45%, cât a fost joi. Acesta n-a mai atins acest nivel din data de 5 septembrie, când era în scădere, de la 3,48%, nivel consemnat la 4 septembrie.

De asemenea, indicele ROBOR la 12 luni a scăzut luni la 3,50%, după ce vineri crescuse la 3,52%, de la 3,51%, cât a fost nivelul de joi. Acesta nu a mai atins acest nivel din data de 5 septembrie, fiind în scădere de la 3,54%, la data de 4 septembrie.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ce persoane sunt mai predispuse la înțepăturile de țânțari: Grupa de sânge joacă un rol semnificativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce persoane sunt mai predispuse la înțepăturile de țânțari: Grupa de sânge joacă un rol semnificativ

A venit vara și enervantele insecte încep să ne bâzie din nou la urechi. Dacă aveți senzația că sunteți mai des înțepați de țânțari decât alte persoane, există o explicație.

Conform cercetărilor, aproximativ 20% dintre persoane sunt mai predispuse la înțepăturile de țânțari, iar grupa de sânge joacă un rol semnificativ în alegerile acestor insecte, alături de alți factori precum hainele, respirația sau bacteriile prezente pe pielea noastră.

Grupa de sânge pe care o avem reprezintă unul dintre factorii cei mai importanți în determinarea preferințelor țânțarilor. Conform unui studiu, țânțarii au arătat o adevărată preferință pentru persoanele cu grupa de sânge 0. Aceasta grupă de sânge îi atrage de două ori mai mult în comparație cu cele cu grupa de sânge A. Potrivit aceleiași cercetări, aproximativ 85% dintre indivizi eliberează un semnal chimic specific, care indică grupa de sânge, iar acesta reprezintă modalitatea prin care țânțarii își aleg țintele.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce privește nevoia de hrană cu sânge uman, doar femelele de țânțari sunt cele care ies la vânătoare, deoarece au nevoie de proteinele din sângele nostru pentru a-și dezvolta ouăle. Ele sunt dotate cu receptori olfactivi specializați, care le ajută să identifice posibilele prăzi. Țânțarii pot detecta dioxidul de carbon și mirosurile emanate de oameni, deoarece noi generăm cantități mari de CO2.

Rata metabolică sau cantitatea de CO2 pe care corpul nostru o emite în timp ce arderea energiei este unul dintre factorii principali care atrag țânțarii. Dioxidul de carbon îi ajută să identifice potențialele victime. Prin urmare, cu cât expirăm mai mult, cu atât devenim mai atrăgători pentru aceste insecte.

Pe lângă grupa sanguină și emisia de dioxid de carbon, constituția genetică joacă un rol la fel de important în atracția exercitată asupra țânțarilor. Conform unui studiu realizat în anul 2015 pe gemeni și publicat în revista PLOS One, ADN-ul este responsabil de aproximativ 67% din variația în ceea ce privește atracția pentru țânțari.

Sursa: româniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Greva profesorilor 2023: Bugetul de stat, păgubit cu 1.6 miliarde lei. Dascălii au făcut 60 de milioane din meditații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Greva profesorilor 2023: Bugetul de stat, păgubit cu 1.6 miliarde lei. Dascălii au făcut 60 de milioane din meditații

Bugetul de stat a fost păgubit cu peste 112 milioane de lei pe zi, în cele două săptămâni de grevă a profesorilor, dincolo de problemele cauzate de pierderea orelor sau de stresul cauzat elevilor din ani terminali, care nu mai știu dacă dau sau nu examene.

Sunt pierderi estimate pentru societatea și economia românească. Cele 14 zile de grevă costă în total de 1.6 miliarde lei, pe zi de 112 milioane lei. Cea mai mare vine din alocările din buget pentru preuniversitar – bani care au fost alocați și cheltuiți fară nicio eficienta un aceste 14 zile – școlile sunt goale, copiii sunt pe străzi sau acasă, profesorii sunt în strada.

Acești bani au un cost de oportunitate ridicat, puteau fi folosiți mai eficient în învatamant sau în alte domenii. A doua categorie, sunt bani care se pierd la producerea PIB și în încasările la buget. Daca presupunem că pentru 50% dintre copii, un părinte salariat trebuie să stea acasă cu copilul sau copiii și acel părinte nu mai merge la munca, nu mai produce nimic, deci este pierdere de valoare economica și implicit de bani încasați la buget. A treia categorie de costuri vine din costul cu meditațiile. 61, 6 milioane sunt costurile estimate pe care părinții le-au plătit pentru meditații în aceste 2 săptămâni de greva, ptr a suplini macar parțial pierderea orelor de scoală.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Caz șocant la Spitalul din Sibiu: Un pacient, intubat după ce a căzut de la etajul 3. A fost deschisă o anchetă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Caz șocant la Spitalul din Sibiu: Un pacient, intubat după ce a căzut de la etajul 3. A fost deschisă o anchetă

După ce un pacient a căzut în urmă cu două zile de la etajul trei al secţiei de Neurochirurgie, „în circumstanţe necunoscute”, reprezentanții Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu au anunţat, sâmbătă dimineaţa, că urmează să facă o anchetă administrativă.

„În cursul serii de 1 iunie, pacientul a căzut de la etajul 3 al secţiei Neurochirurgie, în circumstanţe necunoscute. S-a intervenit de urgenţă conform protocoalelor şi procedurilor şi pacientului i s-a acordat primul ajutor, atât de personalul secţiei şi din Unitatea de Primiri Urgenţe. Medicul şef al secţiei a informat conducerea spitalului precum şi familia pacientului, cu care a discutat personal. De asemenea, s-a intervenit chirurgical de urgenţă, pacientul fiind operat de o echipă mixtă (chirurgie – ortopedie). Ulterior bărbatul a fost internat în cadrul secţiei ATI, intubat. Spitalul urmează să declanşeze o anchetă administrativă pentru a identifica exact toate circumstanţele acestui caz regretabil”, se precizează în comunicatul de presă.

Potrivit spitalului sibian, „pacientul a fost adus la spital în cursul zilei de marţi 30 mai, cu o plagă fronto-parietală dreapta, care a fost suturată în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe. Examenul tomografic a evidenţiat şi fisurarea cutiei craniene, motiv pentru care pacientul a fost preluat pentru supraveghere şi tratament în cadrul Secţiei Clinice Neurochirurgie. Subliniem că la momentul prezentării in UPU şi în momentul internării pacientul a fost perfect conştient, cooperant, nu a fost agitat psihomotor şi nu a prezentat halenă etanolică. Prin urmare nu a fost necesară nicio măsură specifică suplimentară. Pacientul a comunicat permanent cu personalul pe toată perioada internării şi nu a existat suspiciunea unui posibil sevraj. În ziua de joi, 1 iunie, în urma reexaminării la Computerul Tomograf s-a evidenţiat o evoluţie favorabilă. De asemenea, în cadrul vizitelor medicale de la orele 11.00 şi 14.00 pacientul a continuat să fie cooperant, comunicativ şi fără semne de agitaţie psihomotorie care se determine măsuri speciale, situaţie consemnată. de altfel, aşa cum am menţionat, pe tot parcursul internării.”

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: „Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind un bărbat care ar fi căzut de la etajul 3 al Spitalului Clinic Județean Sibiu, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu s-a dispus verificarea aspectelor sesizate în vederea stabilirii circumstanțelor în care s-a produs accidentul, iar în funcție de rezultatul acestora, dispunerea unor măsuri în consecință.

Precizăm faptul că Poliția Municipiului Sibiu nu a fost sesizată cu privire la acest eveniment”, au tansmis reprezentanții IPJ Sibiu.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare