Rămâi conectat

Actualitate

Indicele de Încredere Macroeconomică, în scădere accentuată: inflaţia, estimată la 5,73 la sută, în următoarele 12 luni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Indicele de Încredere Macroeconomică, în scădere accentuată: inflaţia, estimată la 5,73 la sută, în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1, în luna aprilie a acestui an, context în care 59% dintre analiştii organizaţiei anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, faţă de o pondere de 75%, în exerciţiul anterior. „După corecţia înregistrată în lunile anterioare de către componenta de anticipaţii şi componenta de condiţii curente a scăzut substanţial.

Astfel, atât indicatorul de încredere, cât şi componentele sale, au ajuns la valorile înregistrate în noiembrie anul anterior. Aceste corecţii vin pe fondul încetinirii economiei, în pofida impulsului fiscal semnificativ, a anticipaţiilor de majorare a deficitului bugetar, precum şi a anticipaţiilor de majorare a fiscalităţii în 2025”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2025) s-a majorat faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 5,73%. În, acelaşi timp, doar aproape 60% dintre participanţii la sondaj anticipează o reducere a ratei inflaţiei, în următoarele 12 luni, în comparaţie cu 75%, în exerciţiul anterior.

Citește și: România este, pentru a patra lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, în jur de 88% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 5,0172 lei pentru un euro, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, media se situează la 5,0719 lei pentru moneda unică.

De asemenea, estimarea deficitului bugetar indică o stagnare la 5,7%, în timp ce indicele ROBOR, calculat la trei luni, ar urma să scadă la 5,95%, comparativ cu 6,05%, anticipaţie anterioară.

Sondajul de specialitate este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 12 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Participanţii la sondaj sunt membri ai Asociaţiei CFA

România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA. În momentul de față aceste anticipații arată că economia românească încetinește, inflația nu dă semne să scadă și nici deficitul.

Semnalele de alarmă trase de majoritatea covârșitoare a analiștilor economici și financiari este însă ignorată cras de politicienii care promit din nou și din nou, alte și alte majorări pe care însă, economia nu poate să le plătescă. E, desigur, mult mai plăcut și util electoral să promiți mare cu sarea, să minți frumos electoratul, decât să-i spui realitatea crudă.

Aceste promisiuni decuplate de la realitatea economică arată fie nepricepere, fie ticăloșie, ambele situații incompatibile cu funcțiiile de decizie din stat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Plata TVA la momentul emiterii facturii și nu la încasarea ei este foarte periculoasă”: Ce spune Cristian Păun, profesor la ASE, despre această măsură propusă de Guvern

Bera Larisa

Publicat

în

„Plata TVA la momentul emiterii facturii și nu la încasarea ei este foarte periculoasă”: Ce spune Cristian Păun, profesor la ASE, despre această măsură propusă de Guvern Profesorul universitar din cadrul Acedemiei de Studii Economice București, originar din Alba, Cristian Păun, a abordat pe pagina de socializare subiectul privind încasarea în avans a TVA la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea