Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Indicatorul dintre județele Alba și Mureș, marcat în română și maghiară, a fost retras. Președintele CJ Mureș, acuzat de abuz în serviciu

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Indicatorul din județul Mureș care semnala intrarea pe raza județului Alba, marcat în limbile română și maghiară (Alba, Feher) a fost retras, președintele CJ Mureș, Peter Ferenc, fiind acuzat de abuz în serviciu.

Deputatul PMP de Mureș, Marius Pascan, a scris, marți, pe Facebook, că indicatorul cu inscripționarea bilingvă a fost retras.

”O veste bună! În urma sesizării pe care am adresat-o autorităților competente pentru fapta de abuz în serviciu privindu-l pe președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, acesta a dispus retragerea indicatorului bilingv nelegal de la intrarea în județul Alba (a cărui denumire a tradus-o în ,,Feher”). Respectați legea, domnule președinte, și preocupați-vă prioritar de redeschiderea Aeroportului ,,Transilvania”, precum și de proiectele de infrastructură și dezvoltare economică a județului Mureș!”, a scris Marius Pascan.

De asemenea, el explica, într-o postare anterioară, că indicatorul a fost pus pe raza județului Mureș, numind operațiunea o șmecherie, deoarece doar 4,3% din populația județului Alba sunt etnici maghiar. CJ Mureș explica într-un comunicat că indicatorul a fost amplasat deoarece legea permite atunci când populaţia care aparţine unei minorităţi naţionale depăşeşte 20% din numărul locuitorilor.

”Darul otrăvit sau Calul Troian al Mureșului pentru Alba. Iată cu ce șmecherii provocatoare operează, în anul centenar, Consiliul Județean Mureș prin al său președinte. În marea sa ,,mărinimie” și fără măcar să-l întrebe pe omologul său de la Consiliul Județean Alba, din banii publici ai mureșenilor, le face cadou conjudețenilor de la Alba indicatorul cu inscripționare bilingvă de la intrarea în județ spre Cetatea de Baltā. Problema e că în județul Alba, conform recensământului din 2011, sunt doar 4,3 la sută etnici maghiari, nefiind necesară legal o astfel de inscripționare bilingvă, motiv pentru care un asemenea indicator rutier nici nu a existat până acum.

Ce a inventat Peter Ferenc pentru a provoca tensiuni interetnice deopotrivă la Alba și în Mureș: a pus indicatorul pentru intrarea în Alba pe raza administrativă a județului Mureș, pregătindu-se să mai amplaseze încă un indicator similar în preajma Hanului Pescarilor. Este un abuz care trebuie cercetat de autoritățile competente pe care le-am sesizat, implicit întrucât mi s-a adus la cunoștință că nu există un aviz din partea Poliției pentru respectivele indicatoare… Judecați cu dreaptă măsură cine provoacă programatic consecvent tensiuni interetnice în județul Mureș și în centrul țării!”, scrisese deputatul.

Subiectul a fost abordat și de deputatul PNL de Alba Florin Roman care a menționat, tot pe Facebook, că dacă indicatorul nu va fi scos în termenul legal îl va scoate el personal.

CJ Mureș i-a răspuns deputatului, luni, într-un comunicat de presă, precizând că inscripționarea bilingvă e un semn de normalitate, iar distrugerea indicatorului e infracțiune.

Citește și Consiliul Județean Mureș, după declarațiile lui Florin Roman: Inscripţionarea bilingvă, un semn de normalitate. Distrugerea indicatoarelor rutiere este infracţiune

UPDATE: Reacția deputatului Florin Roman: ”Azi de la tribuna Parlamentului, în timp ce prezentam abuzul instalării unui indicator rutier bilingv, Consiliul Județean Mureș a înțeles să intre în legalitate și a scos indicatorul! Autonomie pentru maghiarii din Romania, cât pentru romanii din Ungaria!”, a scris Florin Roman.

https://www.youtube.com/watch?v=r1hvzcMO-0U&feature=youtu.be


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință

Ziarul Unirea

Publicat

în

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință Este doliu în familia primarului de la Alba Iulia. Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață vineri, 26 aprilie, după o grea suferință. Citește și: Mesaje de condoleanțe Mama primarului Gabriel Pleșa, Maria Pleșa, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea