// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Indicatorul dintre județele Alba și Mureș, marcat în română și maghiară, a fost retras. Președintele CJ Mureș, acuzat de abuz în serviciu

Indicatorul din județul Mureș care semnala intrarea pe raza județului Alba, marcat în limbile română și maghiară (Alba, Feher) a fost retras, președintele CJ Mureș, Peter Ferenc, fiind acuzat de abuz în serviciu.

Deputatul PMP de Mureș, Marius Pascan, a scris, marți, pe Facebook, că indicatorul cu inscripționarea bilingvă a fost retras.

”O veste bună! În urma sesizării pe care am adresat-o autorităților competente pentru fapta de abuz în serviciu privindu-l pe președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, acesta a dispus retragerea indicatorului bilingv nelegal de la intrarea în județul Alba (a cărui denumire a tradus-o în ,,Feher”). Respectați legea, domnule președinte, și preocupați-vă prioritar de redeschiderea Aeroportului ,,Transilvania”, precum și de proiectele de infrastructură și dezvoltare economică a județului Mureș!”, a scris Marius Pascan.

De asemenea, el explica, într-o postare anterioară, că indicatorul a fost pus pe raza județului Mureș, numind operațiunea o șmecherie, deoarece doar 4,3% din populația județului Alba sunt etnici maghiar. CJ Mureș explica într-un comunicat că indicatorul a fost amplasat deoarece legea permite atunci când populaţia care aparţine unei minorităţi naţionale depăşeşte 20% din numărul locuitorilor.

”Darul otrăvit sau Calul Troian al Mureșului pentru Alba. Iată cu ce șmecherii provocatoare operează, în anul centenar, Consiliul Județean Mureș prin al său președinte. În marea sa ,,mărinimie” și fără măcar să-l întrebe pe omologul său de la Consiliul Județean Alba, din banii publici ai mureșenilor, le face cadou conjudețenilor de la Alba indicatorul cu inscripționare bilingvă de la intrarea în județ spre Cetatea de Baltā. Problema e că în județul Alba, conform recensământului din 2011, sunt doar 4,3 la sută etnici maghiari, nefiind necesară legal o astfel de inscripționare bilingvă, motiv pentru care un asemenea indicator rutier nici nu a existat până acum.

Ce a inventat Peter Ferenc pentru a provoca tensiuni interetnice deopotrivă la Alba și în Mureș: a pus indicatorul pentru intrarea în Alba pe raza administrativă a județului Mureș, pregătindu-se să mai amplaseze încă un indicator similar în preajma Hanului Pescarilor. Este un abuz care trebuie cercetat de autoritățile competente pe care le-am sesizat, implicit întrucât mi s-a adus la cunoștință că nu există un aviz din partea Poliției pentru respectivele indicatoare… Judecați cu dreaptă măsură cine provoacă programatic consecvent tensiuni interetnice în județul Mureș și în centrul țării!”, scrisese deputatul.

Subiectul a fost abordat și de deputatul PNL de Alba Florin Roman care a menționat, tot pe Facebook, că dacă indicatorul nu va fi scos în termenul legal îl va scoate el personal.

CJ Mureș i-a răspuns deputatului, luni, într-un comunicat de presă, precizând că inscripționarea bilingvă e un semn de normalitate, iar distrugerea indicatorului e infracțiune.

Citește și Consiliul Județean Mureș, după declarațiile lui Florin Roman: Inscripţionarea bilingvă, un semn de normalitate. Distrugerea indicatoarelor rutiere este infracţiune

UPDATE: Reacția deputatului Florin Roman: ”Azi de la tribuna Parlamentului, în timp ce prezentam abuzul instalării unui indicator rutier bilingv, Consiliul Județean Mureș a înțeles să intre în legalitate și a scos indicatorul! Autonomie pentru maghiarii din Romania, cât pentru romanii din Ungaria!”, a scris Florin Roman.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

12 Răspunsuri la Indicatorul dintre județele Alba și Mureș, marcat în română și maghiară, a fost retras. Președintele CJ Mureș, acuzat de abuz în serviciu

 1. codru 06.02.2018 la 11:45

  Proiecte serioase a o parte din Domniile de la Consiliul Județean Mureș! Felicitări Domnule Roman!

 2. okidoki 06.02.2018 la 13:22

  Acum ca s-a scos indicatorul speram ca traim mai bine: salarii ca in Elvetia, administratie ca in Norvegia, caldura ca in Dubai.
  Nu stiam ce sta in calea bunastarii noastre. Acum am aflat: un indicator.
  Multumim parlamentarilor ca au scos aceasta piedica din calea fericirii noastre. Acum va curge numai lapte si miere…….

  • HH 06.02.2018 la 22:02

   CE AI INTELES SI TU… !

 3. NIK 06.02.2018 la 14:00

  Foarte bine ca la retras ,trebuie scris obligatoriu numai in romana !!!! Traim in Romania nu in Ungaria !!!

  • Tara lui Papura Voda 06.02.2018 la 15:31

   CORECT!!!
   Mama lor de nemernici asiatici…ei acolo in Asia lor, dar pun inscriptii in engleza pe indicatoare numai ca sa ii incurce pe vizitatorii cu o asemenea gandire ca a ta !

   (ma indoiesc ca ai prins ironia)

 4. je 06.02.2018 la 14:19

  Am rasuflat usurat, nu mai puteam dormi noaptea de gandul asta.
  Dar la gandul ca Parlamentarii iarasi au marit salariile tot lor, ma lasa rece. O initiativa de reducere a lor la 100 de bucati si salarii pe masura muncii care o fac cand se va lua ? Si daca tot ne luam dupa Mures, pe cand si la noi un strand ca la ei administrat de Primarie pentru muritorul de rand sau daca vrem sa facem o baita sa mergem la Targu Mures, la Deva, Orasitie, la Geoagiu, Felix sau in tara vecina la unde gasim aproape in fiecare oras strand termal.

 5. soreen 06.02.2018 la 15:45

  Bine! S-a dat peste degete unui dusman al romanilor. Nu numai faptul ca deputatii si senatorii isi maresc lefurile nu e in regula. Ca a avut tupeul sa puna unul de la Mures oun indicator, 500 de metri pe teritoriul Albei, este inca o dovada a nersinarii si agresivitatii unguresti. De fapt, ii stim, ce ne miram. Doar datul peste degete ajuta. Bravo celor care au luat masurile de indepartare. O amenda, ceva pentru tovarasul de la Mures? Ca dake nu dore, face din nou!

 6. avram calin 06.02.2018 la 15:48

  Domnule,daca era in Harghita sau Covasna, intelegeam. dar in Alba, unde mai putin de 5% sunt unguri, in plus il pune unul care oricum nu avea ce cauta sa puna ceva pe teritoriul Albei, mi se pare nerusinare. O nerusinare si complex de falsa superioritate specifica unei anumite natii.

 7. avram calin 06.02.2018 la 15:49

  Administratia in Norvegia este corecta, dar foarte lenta.In plus, de caldura de Dubai nu avem nevoie,ca ne frigem!

 8. avram calin 06.02.2018 la 15:51

  complex specif, scuze. Dar. 5% din locuitori… mama, sunt ruda cu Pamblica!!

 9. unu din alba 06.02.2018 la 23:47

  E bine cand totul se termina cu bine . Acel indicator era efectiv o insulta la adresa tarii noastre. Ungurilor sau bozgorilor vedeti-va de lungul nasului sau va iesi razboi civil si zburati cu totii in ungaria. Nu mai putem suporta asemenea comportamente intr-o tara care se numeste ROMANIA!!!

 10. CETATEAN DIN TARNAVENI CARE LUCREAZA IN BLAJ 07.02.2018 la 6:49

  Indicatorele au fost mutate la limita de judet (in drept cu drumul inspre platoul de la cornesti) dar ambele au fost amplasate pe judetul Mures (ieri in data de 06.02.2018 ora 16:00 nu erau amplasate , astazi dimineata (07.02.2018) la ora 06:00 erau deja amplasate ) NOAPTEA CA HOTII