Ziarul Unirea
 

Începerea noului an școlar 2018-2019. Declarație politică a deputatului PSD de Alba, Ioan Dîrzu

Astăzi începe anul școlar 2018-2019, an marcat de două evenimente majore pentru istoria modernă a României: celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire și preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Dumneavoastră, elevii și cadrele didactice, sunteți actori ai celor două momente excepționale, pe care vă invit să le trăiți, studiați și celebrați din plin.

Așa cum am mai spus-o de multe ori, începerea anului școlar trebuie să fie, în primul rând, despre elevi. Este un moment al bilanțului a ceea ce s-a făcut până acum pentru copiii românilor, dar și a angajamentelor viitoare. Scopul final este o școală care să-i placă elevului, unde acesta să vină cu drag, să se simtă iubit, respectat și încurajat.  Dezideratul nostru trebuie să fie un sistem de învățământ care să dezvolte personalitatea copilului, să-l educe civic, să-i crească stima de sine, curajul, ambiția. Nu mai vrem să lăsăm un sistem de învățământ în care elevii să fie abuzați, intimidați, batjocoriți.  Vrem să se înțeleagă că acest serviciu public de învățământ este un serviciu pentru elevi, nu pentru altcineva.

Pentru că ne dorim un sistem de învățământ de calitate, avem nevoie și de personal bine plătit. Creșterea salariilor dascălilor a fost primul obiectiv major îndeplinit de acest Guvern. Așadar avem o creștere de 19% a salariilor profesorilor din preuniversitar și o creștere de 20% pentru cei din mediul universitar. Infrastructura a fost a doua cea mai importantă preocupare a Guvernului. Am modernizat 145 de unități de învățământ  și am construit 45 de creșe și grădinițe publice în doar un an și jumătate de guvernare. Programul Național de Dezvoltare Locală a finanțat 9238 obiective, dintre care: 1145 grădinițe și creșe, 1960 unități de învățământ și 117 săli de sport. Tot prin PNDL 2 se finanțează în prezent reabilitarea a 21 de unități de învățământ în județul Alba. Astfel, până în 2020, copiii albaiulienilor vor beneficia de spații moderne de studiu unde vor putea practica pasiunile sportive, artistice, culturale în spații special amenajate.

Nu trebuie să uităm caracterul social al acestui serviciu public și îndemn și în acest an școlar unitățile administrativ-teritoriale să acorde burse generoase elevilor și să le garanteze acestora facilitățile la transportul local în comun. Le readuc aminte autorităților locale, mai ales celor din județul Alba, că au depus prea puține eforturi de a asigura un cuantum decent de bursă socială pentru elevii  cu probleme materiale și că serviciile sociale din primării, dar și Direcția Județeană pentru protecția Copilului, se preocupă prea puțin de problemele familiale cu care se confruntă copii orfani,  din familii monoparentale, violente, cu probleme de relaționare etc. De multe ori, profesorii  din România sunt nevoiți să fie și cadre didactice și părinte pentru elevii din clasă din cauza pasivității unor autorități.

Le doresc tuturor elevilor mult succes în noul an școlar, multă putere de muncă cadrelor didactice și le garantez tuturor preocuparea  mea constantă  pentru creșterea calității serviciului de învățământ și crearea unui mediu prielnic de studiu pentru elevi. Le mai doresc elevilor să fie aprigi, să-și apere drepturile, dar să fi asumați în ceea ce înseamnă  pregătirea lor profesională.

Cu prietenie,

Ioan Dîrzu

Deputat PSD de Alba

Facebook 

3 Comentarii

Bravo, psd? 10 septembrie 2018 at 14:00

Mii de scoli nu au autorizatii de functionare, nici de protectie la incendii. Manualele scolare noi sunt pline de nenumarate greseli, numeroase scoli s-au desfiintat si copiii sunt nevoiti sa faca naveta pe jos kilometri intregi. Aproape 3 milioane de elevi incep cursurile: ei vor fi viitorii cetateni germani,francezi, italieni, spanioli, britanici, americani, canadieni etc pt ca in tara lui penalului Dragnea si a analfabetilor lui din guvern nu vor avea viitor.

dolfi 10 septembrie 2018 at 21:22

cum, au viitor in Romania: Votanti-psd-pupatori-de-oase, sclavi pe plantatiile baronilor neocomunistilor.

alin 12 septembrie 2018 at 8:54

Sluga lui Dracnea!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...