Rămâi conectat

Ştirea zilei

În ultimul an, economie de peste 220.000 de lei la Blaj prin trecerea la iluminatul public pe LED

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Blajul este, din luna august a anului trecut, primul oraș din județul Alba iluminat stradal integral cu LED-uri. Lămpile de mercur, cu nivel de iluminare scăzut, și cele de sodiu au fost înlocuite cu noile corpuri în pas cu tehnologia. Aparatele de iluminat de tip ECO au dus nu doar la scăderea poluării mediului, ci și a facturii la energia electrică, cu plata ratei cu tot.

iluminat blaj

Astăzi vă pot prezenta cifre, negru pe alb, care demonstrează eficiența sistemului gândit și implementat de administrația locală Blaj, în beneficiul direct al blăjenilor, dar și al bugetului local.

“În toate domeniile de activitate, principalul meu obiectiv a fost întotdeauna gestionarea mai eficientă a banului public în favoarea investițiilor “smart” pe termen lung. În acest caz, implementarea noului sistem va însemna pentru Blaj o factură mai mică la iluminatul public”, declara acum mai bine de un an primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Aceeași sursă ne-a pus la dispoziție și statistica. Astfel, dacă în anul 2013, când încă nu fusese introdus noul sistem de iluminat public, factura pe 12 luni s-a ridicat la peste 778.534 lei, din august 2014 și până la sfârșitul lunii iulie a acestui an, s-a achitat suma de 558.252 lei, de unde rezultă o economie de 220.282 lei. Menționez că rata lunară aferentă sumei împrumutate pentru această investiție este de 20.310,59 lei și că este prinsă în suma menționată mai sus.

În momentul în care creditul va fi achitat, economia realizată la factura de electricitate pentru iluminatul stradal de la Blaj va fi și mai mare. Modernizarea iluminatului public la Blaj a avut la bază un studiu realizat de specialiști în colaborare cu reprezentanți ai primăriei, fiind avute în vedere: clasificarea străzilor în funcție de importanța lor și densitatea traficului, zonele de risc (ieșirile din stațiile de salvare, pompieri, poliție, vecinătatea școlilor, intersecții importante, locuri cu vizibilitate redusă, treceri de pietoni), cartierele sau zonele din oraș defavorizate din punct de vedere al securității locuitorilor pe timp de noapte, spațiile publice care conțin elemente de valoare pentru patrimoniu, clădirile și monumentele care au fost puse în valoare.

Prin urmare, la ceas de seară, frumusețile din „Mica Romă” se văd mai bine și mai economic, datorită tehnologiei sistemului de iluminat pe LED și a inspirației administrației blăjene de a-și asuma această schimbare. (D.M.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa națională olimpiadei de geografie. Alte premii obținute de elevii militari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa națională olimpiadei de geografie. Alte premii obținute de elevii militari Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, s-au calificat la etapa națională olimpiadei de geografie. Elevii militari au mai obținut un premiu II la același […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea