Rămâi conectat

Ştirea zilei

În piaţa Cetate din Alba Iulia, cumpărătorii spun: scump, domnule, scump! Producătorii se vaietă că nu au niciun câştig

Alexandra Mates

Publicat

în

Astăzi, 13 iunie 2012, am făcut o vizită în piaţa agroalimentară  Cetate din Alba Iulia. Pieţarii muncesc din greu pentru produsele lor. Au crescut preţurile la fructe în comparaţie cu luna trecută, dar au scăzut preţurile la lactate. Dacă un kilogram de căpşuni sau de cireşe luna trecută costa 6 – 7 lei, acum costă 12 lei, iar dacă telemeaua sau caşul de oaie costa 20 de lei kg acum îl puteţi cumpăra cu 16 lei /kg.  Am stat de vorbă cu mai mulţi vânzători din piaţă şi am constatat că majoritatea se plâng de profitul slab pe care îl realizează, declarându-ne că banii câştigaţi le ajung doar cât să supravieţuiască, să trăiască de pe o zi pe alta. La majoritatea am observat casă de marcat. Din păcate, produsele importate (în general fructele) au cam eclipsat produsele autohtone de grădină, producătorii plângându-se astfel de vânzări. Iată ce preţuri găsiţi actualmente în piaţă:

*Fructe: căpşuni – 12 lei/ kg; vişine – 13 lei/kg de import sau 10 lei kg româneşti;  cireşe – 13 lei /kg de import, 8 lei/kg româneşti; nectarine – între 8 şi 10 lei/kg, caise  – 8 lei /kg; pepene verde – 5 lei /kg; pepene galben – 8 lei/ kg; pere – 8 lei /kg; piersici – de la 6,50 la 8 lei /kg; mere  – 3,50 – 4 lei /kg.

* Legume: roşii – 5 lei /kg; castraveţi – 2 – 3 lei /kg; ardei verde – 8 lei /kg; varză – 2-3 lei /kg; morcovi – 2 lei /kg; ceapă – 2,50 lei /kg; ţelină – 6 lei /kg; fasole păstăi – 8 lei /kg; vinete – 8 lei /kg; ceapă verde – 1 leu /legătura; salată verde – 1 – 2,50 lei /buc.; spanac – 8 lei /kg; dovlecei – 5 lei /kg; conopidă – 5 lei /kg; ridichi – 1,50 lei /kg; cartofi noi albi – 1,50 – 2 lei /kg; cartofi roşii noi – 2,50 – 3 lei /kg; varză murată nouă 4 lei /kg iar veche – 3 lei /kg; castraveţi muraţi – 8 lei /kg.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Lactate: lapte 2,50 lei /kg; telemea de vacă – 16 lei /kg; brânză dulce – 14 lei /kg; caş proaspăt de vacă 16 lei /kg; telemea de oaie – 16 lei /kg; telemea veche de oaie – 20 lei /kg; brânză frământată de oaie – 20 lei /kg.

*Răsaduri: ardei gras, gogoşar, ardei iute, kapia – 10 fire – 2 lei; busuioc – 10 fire – 2 lei;  cimbru – 10 fire – 2 lei; ţelină – 10 fire -2 lei; vinete – 10 fire – 3 lei; varză toamnă – 10 fire – 2 lei.

*Produse angro olteneşti: castraveţi – 2 lei kg; roşii – 2,50- 4 lei kg; căpşuni – 10 lei kg; cartofi – 2 lei kg; vinete – 6 lei kg; ardei – 6,50 lei kg; varză – 2,50 kg.

Redăm în continuare câteva din declaraţiile făcute de vânzători:

„Nu fac avere din piaţă. Supravieţuiesc. Taxele şi cheltuielile sunt foarte mari,  taxa pe masă pe zi este de 8 lei… plus seminţe, curent, benzină ş.a., nu mai pun şi ziua de lucru. Deţin la Miceşti o suprafaţă de 1600 de mp pe care o lucrez zilnic împreună cu fiul meu. Banii ne ajung cât să ne plătim cheltuielile şi să trăim de pe o zi pe alta”, a declarat doamna Roşca Elisabeta – de 14 ani pe piaţă, producător Miceşti.

„Puterea de cumpărare este foarte slabă. Avem un profit foarte mic…cât să trăim de pe o zi pe alta. Sunt zile în care nici măcar cheltuiala nu o scoatem”, ne-a declarat doamna Sicoe Maricica, de 10 ani pe piaţă, produse olteneşti. Nemulţumită de profit s-a declarat şi doamna Leah Onica – persoană fizică, din Alba Iulia.  Domnul Cutean Gheorghe din Vingrad – producător lactate s-a declarat nemulţumit şi el, spunând că deşi au aceleaşi preţuri de 4 ani de zile încoace, vânzările au scăzut foarte mult în comparaţie cu anii precedenţi iar pentru cele două zile în care vine cu produse la vânzare (asta pentru că restul zilelor produce) şi câştigul este foarte mic nu se prea merită efortul, dar aşa cum spun cu toţii…ce altceva să facă?

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Declaraţie Unică 2023: GHID de completare pentru venituri din chirii sau activităţi independente. Termen de depunere

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Declaraţie Unică 2023: GHID de completare pentru venituri din chirii sau activităţi independente. Termen de depunere

Termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023.

Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală vin cu informaţii utile pentru cei care trebuie să depună Declaraţia Unică.

Recomandăm ca Declaraţia Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv:

Elit - Gustul Desăvârșit

– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV);

– pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată, informează ANAF.

Pentru completarea şi depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:

– apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor Call – center, la
numărul de telefon 031.403.91.60;
– prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spațiul Privat Virtual.

În plus, pe pagina de Facebook a ANAF și pe canalul de Youtube vor fi publicate materiale video referitoare la descărcarea, completarea și depunerea DU.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB

Hotelul „Cetate” din Alba Iulia, una dintre cele mai emblematice clădiri din municipiu, și-ar putea găsi, după câteva luni de la anunțul scoaterii sale la vânzare pe un site de imobiliare, un cumpărător.

Noul proprietar al imobilului de 10 etaje și peste 100 de camere ar putea fi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Această informație vine în urma publicării unei hotărâri din cadrul Senatului universității, convocat la data de 21.03.2023, care aprobă începerea demersurilor legate de achiziția imobilului, precum și mandatarea Consiliului de Administrație a UAB pentru efectuarea acestor demersuri procedurale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Contactați de ziarulunirea.ro, reprezentanții UAB au declarat că acest proiect se află încă în faza preliminară de discuții, mai multe detalii privind destinația finală a acestui imobil, dacă achiziția se va materializa, urmând să fie comunicate.

„Deocamdată e doar o intenție generală, la nivel de discuții”, a transmis pentru ziarulunirea.ro purtătorul de cuvânt al instituției, Prof. univ. dr. Diana Manuela Câmpan.

Una dintre cele mai reprezentative clădiri din municipiul Alba Iulia, hotelul „Cetate”, a fost scos la vânzare în urmă cu câteva luni.

CITEȘTE ȘI: Hotelul CETATE din Alba Iulia este scos la VÂNZARE: Cu ce sumă poate fi cumpărat

Suma cerută pentru acesta nu este de neglijat. Potrivit agenției care a publicat anunțul în mediul online, viitorul proprietar al acestuia va trebui să plătească 6.500.000 de euro.

Site-ul de imobiliare care a postat anunțul pentru această proprietate a oferit de asemenea și o serie de detalii referitoare la potențiala investiție din apropierea inimii orașului nostru.

Hotelul Cetate este situat în partea centrală a oraşului Alba Iulia, în imediata vecinătate a Parcului Municipal şi a Cetăţii Alba Carolina – Poarta Nr.4 a cetatii, precum şi a celor mai importante puncte de interes economic si social ale oraşului. Clădirea are o vechime de aproape 50 de ani.

Atractiv şi comod, ideal pentru turiştii aflaţi în tranzit, dar şi pentru cei interesaţi de cultura şi istoria oraşului Alba Iulia este alegerea ideală pentru cei care călătoresc pentru afaceri sau de plăcere şi care caută ospitalitatea autentică într-un cadru clasic, rafinat şi elegant.

Hotelul este amenajat în stil “Împăratul Romanilor”, dispune de recepţie, sală pentru servirea micului dejun, restaurant, lift, parcare proprie păzită. Hotelul dispune de unitati de cazare mobilate cu gust, dotate cu toate facilităţile, respectiv:5 apartamente,100 camere duble,8 camere single.

Restaurantul are o capacitate de 216 locuri, salonul de mic dejun 56 de locuri iar grădina de vara 56 de locuri. Suprafaţa totală de teren este de 3.181,51 mp,suprafaţa construită – amprenta la sol este de 2.442,15 mp. Suprafaţa utilă totală este: 7.125,07 mp, împărţită după modul de utilizare astfel:restaurant – 348 mp,salon mic dejun – 160 mp,recepție – 554,49 mp. Suprafață totală destinată camerelor este de 4650,10 mp aferentă celor 10 etaje ale hotelului iar anele au o suprafață de 1.412,48 mp. O proprietate excelentă, care datorită regimului de înălțime de P+10 etaje oferă turiștilor și o panorama deosebită asupra orașului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”

Opinia publicului este în acest moment împărțită asupra stării de sănătate psihică pe care tânărul din Alba, care și-a omorât propriul copil înainte de a-și pune capăt zilelor, le-a avut înainte de a-și duce teribila faptă la bun sfârșit.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat și un copilaș de doar un an găsiți SPÂNZURAȚI într-un apartament din Alba Iulia

Un astfel de exemplu este prezentat de către un cunoscut de al tânărului, care și-a împărtășit sentimentele simțite față de acesta, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Deși întotdeauna am avut o antipatie pentru el, cauzată de o invidie extraordinară, nu mă bucur deloc de vestea asta!

Bogdan era cel mai inteligent student de la facultatea de sociologie și la vremea când am fost colegi aveam chiar, puternice porniri de invidie față de el, și le am și manifestat, ne contraziceam non stop, acum chiar îmi pare rău. Încurajez pe oricine care are astfel de gânduri să consultă un medic psihiatru în regim de urgență! Asemenea gesturi au ca și bază o afecțiune psihiatrică natură depresivo-maniacală, care trebuia să fie cunoscută și tratată din timp.

CITEȘTE ȘI: CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a curmat viața propriului fiu de UN an, iar apoi s-a sinucis

Apel către Alba Iulieni: – în loc să bârfiți toată ziua persoane care doar în capul dumneavoastră ar avea probleme psihice, cel mai bine ar fi să vă focusați atenția pe cei care le au într-adevăr, pentru că uitați tragedia asta putea fi prevenită! Suicidul sau tentativa de suicid este cel mai clar semn al unei psihopatii care a prins deja rădăcini!”, a scris tânărul, în mediul online.

Potrivit informațiilor primite de la IPJ Alba, în noaptea de 25/26 martie 2023, în jurul orei 01,00, o femeie de 25 de ani, din Alba Iulia a sunat la 112, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu fiul său, în vârstă de un an, pe care-l lăsase în grija fostului său partener, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, cu care ar fi avut un schimb de mesaje, fără ca din acestea să rezulte, în mod explicit, faptul că viața minorului ar fi în pericol.

Inițial, bărbatul a răspuns la telefon și a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-și disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon și nici la ușa apartamentului situat într-un bloc de pe strada Livezii din Alba Iulia, în care locuia cu chirie.

CITEȘTE ȘI: Avocat, în cazul copilului ucis de către tată: Polițiștii nu aveau nevoie de acordul proprietarului pentru a forța intrarea în apartament

Polițiștii l-au identificat pe proprietarul apartamentului, un bărbat din municipiul Turda, județul Cluj, care nu și-a dat acordul pentru forțarea ușii apartamentului și s-a deplasat la Alba Iulia pentru a deschide și a permite accesul polițiștilor în apartament.

Întrucât ușa de acces era blocată, din interior, s-a pătruns în apartament prin forțarea acesteia.

În interiorul acestuia, cei doi au fost găsiți decedați, spânzurați.

La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare complexă, formată din polițiști criminaliști și de investigații criminale, care efectuează cercetarea la fața locului, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare