În piaţa Cetate din Alba Iulia, cumpărătorii spun: scump, domnule, scump! Producătorii se vaietă că nu au niciun câştig

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Astăzi, 13 iunie 2012, am făcut o vizită în piaţa agroalimentară  Cetate din Alba Iulia. Pieţarii muncesc din greu pentru produsele lor. Au crescut preţurile la fructe în comparaţie cu luna trecută, dar au scăzut preţurile la lactate. Dacă un kilogram de căpşuni sau de cireşe luna trecută costa 6 – 7 lei, acum costă 12 lei, iar dacă telemeaua sau caşul de oaie costa 20 de lei kg acum îl puteţi cumpăra cu 16 lei /kg.  Am stat de vorbă cu mai mulţi vânzători din piaţă şi am constatat că majoritatea se plâng de profitul slab pe care îl realizează, declarându-ne că banii câştigaţi le ajung doar cât să supravieţuiască, să trăiască de pe o zi pe alta. La majoritatea am observat casă de marcat. Din păcate, produsele importate (în general fructele) au cam eclipsat produsele autohtone de grădină, producătorii plângându-se astfel de vânzări. Iată ce preţuri găsiţi actualmente în piaţă:

*Fructe: căpşuni – 12 lei/ kg; vişine – 13 lei/kg de import sau 10 lei kg româneşti;  cireşe – 13 lei /kg de import, 8 lei/kg româneşti; nectarine – între 8 şi 10 lei/kg, caise  – 8 lei /kg; pepene verde – 5 lei /kg; pepene galben – 8 lei/ kg; pere – 8 lei /kg; piersici – de la 6,50 la 8 lei /kg; mere  – 3,50 – 4 lei /kg.

USR - Alegeri parlamentare 2020

* Legume: roşii – 5 lei /kg; castraveţi – 2 – 3 lei /kg; ardei verde – 8 lei /kg; varză – 2-3 lei /kg; morcovi – 2 lei /kg; ceapă – 2,50 lei /kg; ţelină – 6 lei /kg; fasole păstăi – 8 lei /kg; vinete – 8 lei /kg; ceapă verde – 1 leu /legătura; salată verde – 1 – 2,50 lei /buc.; spanac – 8 lei /kg; dovlecei – 5 lei /kg; conopidă – 5 lei /kg; ridichi – 1,50 lei /kg; cartofi noi albi – 1,50 – 2 lei /kg; cartofi roşii noi – 2,50 – 3 lei /kg; varză murată nouă 4 lei /kg iar veche – 3 lei /kg; castraveţi muraţi – 8 lei /kg.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

*Lactate: lapte 2,50 lei /kg; telemea de vacă – 16 lei /kg; brânză dulce – 14 lei /kg; caş proaspăt de vacă 16 lei /kg; telemea de oaie – 16 lei /kg; telemea veche de oaie – 20 lei /kg; brânză frământată de oaie – 20 lei /kg.

*Răsaduri: ardei gras, gogoşar, ardei iute, kapia – 10 fire – 2 lei; busuioc – 10 fire – 2 lei;  cimbru – 10 fire – 2 lei; ţelină – 10 fire -2 lei; vinete – 10 fire – 3 lei; varză toamnă – 10 fire – 2 lei.

*Produse angro olteneşti: castraveţi – 2 lei kg; roşii – 2,50- 4 lei kg; căpşuni – 10 lei kg; cartofi – 2 lei kg; vinete – 6 lei kg; ardei – 6,50 lei kg; varză – 2,50 kg.

Redăm în continuare câteva din declaraţiile făcute de vânzători:

„Nu fac avere din piaţă. Supravieţuiesc. Taxele şi cheltuielile sunt foarte mari,  taxa pe masă pe zi este de 8 lei… plus seminţe, curent, benzină ş.a., nu mai pun şi ziua de lucru. Deţin la Miceşti o suprafaţă de 1600 de mp pe care o lucrez zilnic împreună cu fiul meu. Banii ne ajung cât să ne plătim cheltuielile şi să trăim de pe o zi pe alta”, a declarat doamna Roşca Elisabeta – de 14 ani pe piaţă, producător Miceşti.

„Puterea de cumpărare este foarte slabă. Avem un profit foarte mic…cât să trăim de pe o zi pe alta. Sunt zile în care nici măcar cheltuiala nu o scoatem”, ne-a declarat doamna Sicoe Maricica, de 10 ani pe piaţă, produse olteneşti. Nemulţumită de profit s-a declarat şi doamna Leah Onica – persoană fizică, din Alba Iulia.  Domnul Cutean Gheorghe din Vingrad – producător lactate s-a declarat nemulţumit şi el, spunând că deşi au aceleaşi preţuri de 4 ani de zile încoace, vânzările au scăzut foarte mult în comparaţie cu anii precedenţi iar pentru cele două zile în care vine cu produse la vânzare (asta pentru că restul zilelor produce) şi câştigul este foarte mic nu se prea merită efortul, dar aşa cum spun cu toţii…ce altceva să facă?

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

10 Comentarii

dolfi 13 iunie 2012 at 18:05

stim cu certitudine ca toti oamenii care vand in piata sunt producatori? Sau printre ei sunt si samsari, mici speculanti care merg in spate la en-gross-isti, cumpara mai ieftin si vand mai scump?
In alte orase samsarii sunt principalii vinovati pentru preturile ridicate din piete!
Un control de catre autoritatile abilitate, ceva?

rasu, plansu 13 iunie 2012 at 18:34

Daca cineva crede ca cei care vand la mesele aflate sub copertina centrala a pietei din Cetate sunt si producatori adevarati,SE INSEALA! Majoritatea sunt dintre cei care au inchiriat mesele respective pe ani intregi, fara a fi posesori a macar unui ar de pamint.
Cei mai multi sunt de fapt fosti someri, care au gasit in a comercializa la legume la mina a-2-a, un mod de trai.
Din cauza acestor samsari de legume, pietele din intrega tara sunt la indemina preturilor dictate de catre ei.
Daca cineva ar avea macar bunavointa de a urmari o zi intrega pe acesti samsari, ar vedea cum negociaza cu producatorii adevarati care vin cu legumele sau fructele lor si le dau en gross la ptreturi cu mult mai mici decat cele de la tarabe. Acest lucru se intampla zilnic in spatele pietei, pe strada laterala, linga biserica aceea ciudata.
Cine le elibereaza pietarilor atestate de producator, ar trebui sa ii si urmaresca daca vand doar produse de pe loturile lor de pamint.
In caz contrar, ar trebui amendati si cei care elibereaza aceste atestate.
Astfel, cumparatorii gasesc preturi cu mult peste cele de la producatorul direct.
Chiar nu se gaseste cineva sa faca aceste controale ?
Pentru ce mai exista directii agricole ?
Ce sens si obiect de activitate mai au ?

șumi 13 iunie 2012 at 19:31

Și la Blaj este oi situație asemănătoare. Sut vânzători de legume- fructe care locuiesc lângă spălătoria SIDEWASH vis-avis de calea ferată,și care nu cultivă nici o ,, bucată,, de legumă sau nu au pomi fructiferi, nici măcar să le facă umbră, DAR, VÂND LA PIAȚĂ LEGUME- FRUCTE cu certificat de producător. Oare când va fi interesat actualul guvern, respectiv ministrul agriculturii și chiar primăria, CL de a separa , la piață, pe adevărații producători ,la mese, și pe samsari la tarabele personale. Așa vor știi toți de la cine cumpără !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ANTONESCU 14 iunie 2012 at 20:18

Asa este, dar nu toti sunt bisnitari. Stii foarte bine ca gospodarii din satele din jurul Blajului stau destul de bine la productia de legume-fructe(v. Tiur, Petrisat, Bucerdea, Craciunel, Manarade etc). Unii dintre ei su fost chiar premiati si sunt recunoscuti pentru calitatea produselor lor. Trec destul de des pe acolo si vad masini de Olt sau Valcea, dovada ca vin si olteni. In fine, categoria a 3-a este cea a unor mulatri din Ciufud care fac specula cu tot ce prind, care vorba unui comentator de pe aici, nu stiu sa tina o sapa in mana. Ei bine, acestia trebuie controlati putin. Dar daca dau „dreptul” acolo unde trebuie, stau in continuare linstiti. Sa traim bine!

Rosca Sergiu 14 iunie 2012 at 13:28

Da intradevar sunt bijnitari care iau cu un pret si dau cu altul dar lumea care face cumparaturiile din piatza (Cetate) stie in mare parte cine este producator dupa produsul pe care il expune si gustul sau .. deci sa nu ii bagam pe toti in aceeasi oala

Rosca Sergiu …. Producator (Vnzator piatza Cetate)

rachiteanu 14 iunie 2012 at 14:28

in sebes 85%sint tuciuri care nici nu stie cum se tine o sapa in mina dar au tarabele pline de unde vin si umplu plasele stiu ei cine care sa ascunda {certificatele de producator}si sa ii lase sa vinda incontinuare linistiti .pe cind un control si aicea?

dolfi 14 iunie 2012 at 15:27

pai bun si daca sunteti producatori si-i stiti pe hotzi, de ce nu umpleti autoritatile abilitate cu reclamatii?

ady 14 iunie 2012 at 21:51

asa e,in Sebes e PLIIIIN de „comercianti”,hai sa le zicem tuciurii,de fapt bisnitari,care sunt pe mana cu administratia,sunt aproape numai din astia..chiar,pe cand controale? Ca sunt usor de diferentiat,producatorii de bisnitzari..dar coruptia e asa mare,incat e clar ca nu se vrea..so se mai mira ca micii producatori dau faliment din cauza bisnitzarilor…Din pacate e mare coruptia in Sebes…si cu Dancila iar,va fi si mai rau..

mafalda 14 iunie 2012 at 23:23

Esti tu „Mafalda” si ai siguranta ca va si mai mare coruptia decat cu ouatorul sau grasutul chelneras ? Sau poate bati gura a vanturi dinspre dios.

stefan 16 iunie 2012 at 19:33

ce dracu cas mai mari preturile in romania ca in germania, eu lucrez in germania si cind vad ce preturi au romani si zic cas mici nu le mai umfle atat

Comentariile sunt oprite