Rămâi conectat

Curier Județean

14-16 iunie: Festival Internațional de Film Etnografic la Zlatna

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În perioada 14-16 iunie a.c., în orașul Zlatna, se va desfășura Festivalul Internațional de Film Etnografic (FIFE). Aflat la prima ediție, evenimentul își propune să propage cultura și tradițiile românești, prin intermediul promovării tinerilor artiști. Acest festival ajută la formarea și educarea cinefililor independenți, are rolul de a descoperi noi talente și promovează schimbul de valori culturale cu alte țări.

Festivalul este deschis și profesioniștilor cinefili care doresc să contribuie la edificarea patrimoniul cultural național sau internațional. Nu în ultimul rând, FIFE Zlatna se dorește a fi o poartă de lansare și educare a tinerilor comunității. În acest sens, primarul orașului, Silviu Ponoran, a propus înființarea unui Centru cultural al artelor vizuale, care să aibă și o casă de producție proprie. Prin intermediul centrului cultural vor fi angrenați tinerii din Zlatna. Sub tutela centrului cultural al artelor vizuale s-au înființat un cineclub și un fotoclub, unde tinerii pot urma cursuri de operatorie, montaj film, regie film și artă fotografică, sub îndrumarea unor specialiști în domeniu, veniți din București.

Pe viitor, cele mai bune creații ale artiștilor din Zlatna pot fi promovate în cadrul FIFE Zlatna, creându-se noi oportunități de afirmare pentru tânăra generație. În cadrul festivalului va fi organizată și o expoziție-concurs de fotografie etnografică. Pe lângă un ajutor dat concret comunității și mai ales tinerilor din Zlatna este și un mod elitist de a promova valorile istorice, etnografice și turistice ale orașului și județului Alba.

La festival se pot înscrie filme documentare pe teme etnografice, fără restricții de durată, indiferent dacă au mai participat sau nu la alte festivaluri. Filmele trebuie să aibă calități cinematografice, implicație artistică și o puternică prezență a punctului de vedere al realizatorului, atât în formă, cât și în conținut. Sunt apreciate în mod special documentarele creative şi filmele de autor, care pun accent pe modul de abordare al originii, modului de viață, culturii și obiceiurilor comunitaților sau popoarelor.

Jurizarea va fi făcută de profesioniști în domeniul cinematografiei (scenariști, regizori, operatori, critici de film), etnologi și specialiști în etnografie. Alături de aceștia se vor afla reprezentanți ai autorităților locale/județene.

Toate filmele acceptate la jurizare vor fi anunțate și pe site-ul festivalului. Organizatorii vor pune la dispoziția publicului o urnă specială pentru vot.

Vor fi acordate 12 premii: Marele premiu (cel mai bun film etnografic); Premiul juriului; Premiul publicului; Cel mai bun film străin; Cea mai bună imagine a unui film românesc; Cea mai bună imagine a unui film străin; Cea mai bună coloana sonora a unui film romanesc; Cea mai bună coloană sonoră a unui film străin; Cea mai bună regie a unui film românesc; Cea mai bună regie a unui film străin; Cel mai bun film etnografic 3D; Premiul Junior.

Evenimentul este organizat de către Primăria Zlatna. Termenul limită pentru înscrierea filmelor în festival este 10 iunie 2013.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea