Rămâi conectat

Actualitate

În luna august, zi de sărbătoare legală în care salariații nu vor lucra. Câte zile libere vor mai avea românii în 2018

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În data de 15 august, salariații din țara noastră vor beneficia, potrivit Codului muncii, de o zi liberă, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului sau, după cum mai este cunoscută această sărbătoare, Sfânta Maria Mare.

Salariații din România vor beneficia, în luna august, de o zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Potrivit Codului muncii, în 2018 sunt 15 astfel de zile, iar angajații din România vor mai avea cinci zile libere în acest an, prima dintre ele fiind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În 2018, salariații au beneficiat de zece zile de sărbătoare legală în care nu s-a lucrat, ceea ce înseamnă că angajații cu program de lucru de luni până vineri vor mai avea anul acesta doar patru zile libere, în contextul în care una dintre zilele libere rămase (1 decembrie) cade într-o zi de sâmbătă:

  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – miercuri;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – vineri;
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – sâmbătă;
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – marți și miercuri.

În condițiile în care 15 august pică într-o zi de miercuri, e greu de crezut că se vor acorda zile libere înainte sau după această zi liberă, în așa fel încât să se facă o punte între ziua liberă și weekend, iar salariații să beneficieze de o altă minivacanță.

Anul trecut, spre exemplu, Guvernul a permis bugetarilor să se bucure de o minivacanță de patru zile, în condițiile în care sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a picat într-o zi de marți, iar ziua de luni a fost recuperată ulterior. Recuperarea zilei libere acordate de Executiv s-a făcut prin prelungirea zilnică a programului de lucru sau prin lucrul într-o zi de sâmbătă.

Angajatorii sunt obligați să acorde timp liber în aceste zile, dar există și salariați care sunt nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare legală nelucrătoare. Mai exact, este vorba despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

Angajații care lucrează în aceste zile nelucrătoare de sărbătoare legală au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar dacă acest lucru nu este posibil, salariații au dreptul de primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Atenție! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea