Rămâi conectat

Politică Administrație

În judeţul Alba, execuţia lucrărilor de modernizare a staţiilor CFR întârzie… mai ceva ca trenurile!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deşi ar trebui terminate în 5 luni, lucrările la unele staţii nu s-au încheiat nici în proporţie de 30 la sută

Luna viitoare ar trebui inaugurate liniile 4 şi 5 din Gara Alba Iulia

FOTO-VIDEO: Șuieratul Mocăniței, readus înapoi în gara Alba Iulia, de 1 Decembrie. Prima cursă a trenului de epocă de la ZlatnaDacă trenurile care tranzitează județul, în special cele de lung parcurs, întârzie cu orele, îndeosebi când condițiile meteo sunt nefavorabile (mai ales iarna), lucrările de modernizare a haltelor și stațiilor CFR din Alba sunt întârziate cu 1 sau chiar 2 ani față de termenul de dare în folosință stabilit inițial. La solicitarea ziarului „Unirea”, Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al Regionalei CFR Brașov, ne-a transmis o informare privind stadiul „la zi” al lucrărilor aflate în derulare la stațiile de cale ferată din județul Alba. Potrivit sursei citate, lucrările de reabilitare a staţiilor de cale ferată din judeţul Alba fac parte din proiectele: „Reabilitare a liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a Coridorului IV Paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h” – tronsonul CFR Coşlariu – Simeria” şi ”Execuţie lucrări de cons­trucţii și instalaţii (exclusiv ERTMS, GSM-R, centralizarea electronică) pe secţiunea 2: Coşlariu – Sighişoara, tronsonul Micăsasa – Coşlariu”, cu finanţare 85% din fondul de coeziune şi 15% din bugetul de stat. Pe secţiunea 2: Coşlariu – Sighişoara, tronsonul Micăsasa – Coşlariu, staţiile de cale ferată din judeţul Alba aferente acestui tronson pentru care se execută lucrări de modernizare sau reabilitare sunt: Staţia CFR Valea Lungă, HM Crăciunel şi Staţia CFR Blaj. Antreprenor este Asocierea Aktor S.A. – Arcada Company S.A., iar valoarea contractului (fără TVA) este de 721.852.150,60 lei, din care valoarea lucrărilor aferente lotului Micăsasa – Coşlariu este de 24.048.266,50 lei.

Lucrările ar trebui finalizate până pe 30 noiembrie 2016, dar durata de execuţie a fost prelungită din cauza emiterii cu întârziere a hotărârilor de guvern pentru exproprieri, iar atribuirea contractului de lucrări pentru specialitatea semnalizare a fost decalată din cauza contestaţiilor depuse în etapa procedurii de achiziţie publică. Pentru reabilitarea tronsonului Coşlariu – Simeria, stadiul lucrărilor aferent staţiilor de cale ferată de pe tronsonul Coşlariu – Vinţu de Jos este următorul: HM Podu Mureş 61%, Staţia CFR Coşlariu 40%, Staţia CFR Sântimbru 72.70%, HM Barabanţ 62.50%, Staţia CFR Alba Iulia 51.10%. Constructorul acestui tronson este asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA;, iar valoarea contractului (fără TVA) este de 766.924.828,85 lei. În acest caz, lucrările ar trebui terminate în 15 octombrie 2016. Durata de execuţie a fost însă prelungită din cauza emiterii cu întârziere a hotărârilor de guvern pentru exproprieri, iar atribuirea contractului de lucrări pentru specialitatea semnalizare a fost decalată din cauza contestaţiilor depuse în etapa procedurii de achiziţie publică.

Din aceeași cauză, cel mai mult se pare că au bătut pasul pe loc lucrările aferente staţiilor CFR de pe tronsonul Vinţu de Jos – Şibot, al căror stadiu de execuție este următorul: Staţia Vinţu de Jos 46.07%, HM Blandiana 41,78%, Staţia Şibot 29,53%. Antreprenor pentru acest tronson este asocierea Swietelsky – Strabag – Alstom – Arcada – Euroconstruct – Transferoviar Grup. Valoarea contractului (fără TVA) este 1.350.523.773,99 lei, din care pentru județul Alba – 367.203.969,94 lei. Data estimată pentru finalizarea lucrărilor este 5 noiembrie 2016, dar durata de execuție a fost prelungită.

La Staţia CFR Alba Iulia, au fost montate panouri electronice de informare a publicului călător (furnizor Verona ComServ Bucureşti), în valoare de 622.547,40 lei, fără TVA. Panourile vor fi puse în funcţiune luna viitoare, concomitent cu liniile 4 şi 5. Așadar, execuția lucrărilor de reabilitare a stațiilor CFR întârzie… mai ceva ca trenurile!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea