Rămâi conectat

Ştirea zilei

Impozitul pentru clădirile nerezidențiale din Alba Iulia a scăzut, dar nu cât au sperat cetățenii și PSD-iștii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Local Alba Iulia a aprobat, miercuri, în ședință extraordinară, scăderea cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice, de la 1,3%, la 0,5%.

vot CL Alba IuliaDeși calculul estimativ al noilor impozite dovedește că proprietarii vor avea de plătit sume semnificativ mai mici, albaiulienii prezenți în sală au rămas tot nemulțumiți, deoarece nu s-a luat măsura aplicării unei cote minime, respectiv 0,2%, așa cum au înțeles ei din promisiunile făcute de primarul Mircea Hava, la întâlnirea pe care au avut-o săptămâna trecută.

La fel de nemulțumiți au fost și consilierii PSD, al căror amendament la proiectul de hotărâre, prezentat de social-democratul Daniel Zdrânc, a fost respins. Amendamentul prevedea cote minime de impozitare, atât pentru spațiile în care se desfășoară activități economice (nerezidențiale), cât și pentru locuințe.

De altfel aceștia au amintit, prin vocea liderului Organizației municipale, Ovidiu Jidveian, că au mai făcut această propunere și în luna noiembrie 2015, când a fost votat proiectul de hotărâre privind cotele de impozitare, respectiv au cerut să fie aprobate cele mai mici taxe permise de lege. La data respectivă majoritatea PNL a considerat că bugetul municipiului are nevoie de bani și a aprobat cote de impozitare care până la urmă s-au dovedit împovărătoare pentru cetățeni:

”Cine mă cunoaște mai bine, din sală, știe că nu fac politică cu dușmănie, cu orgoliu. Îmi place să cred că toți suntem aici ca să-i sprijinim pe cetățeni, nu să ne contrăm pentru că facem parte din partide diferite. Vreau să vă spun că în ședința din noiembrie, când s-au stabilit aceste taxe, am spus că ele sunt prea mari și trebuie reduse. Atunci am avut o propunere, un amendament la acest proiect. Din păcate pentru cetățenii din Alba Iulia, pentru simplul motiv că acest amendament a venit de la mine, ca PSD-ist, v-ați grăbit să-l respingeți. Nu-mi place să zic că ați ajuns la vorbele mele de atunci, pentru că nu este constructiv, dar mă bucur că, în sfârșit, prin această modificare am ajuns să facem politică în interesul cetățeanului și nu doar ca să ne contrăm noi, ca adversari politici”, a arătat acesta.

În replică, liberalul Simone Albani a explicat că o scădere la minimum a taxelor ar însemna bani mai puțini la buget, respectiv o scădere a investițiilor care sunt făcute tot pentru cetățeni, însă a fost repede ”preluat” de un albaiulian prezent în sală care i-a dat replica: ”Este ușor să vorbiți, dar știți cât de greu este pentru noi de plătit când ați aprobat să se deschidă în municipiu o mulțime de supermarketuri care pe noi, micii comercianți, ne distrug? Dintr-o eugenie și un praf de copt nu se face avere!”, a spus acesta, susținut și de alți localnici aflați în sală, care au subliniat faptul că un impozit de 11 ori mai mare față de anul trecut este un ”bir” mult prea mare pentru persoanele obligate să-l plătească.

”Chestiunea asta îmi lasă un gust amar. Aș vrea să vă spună cei care acum dau cu pumnul în masă, cât plătim curentul sau alte utilități și servicii. Nu spune nimeni că este vorba despre niște decizii luate de Guvern, care nu vă aduc dumneavoastră nicio bunăstare. Eu sunt obligat să vă ascult, am făcut tot felul de socoteli ca să ne lămurim și ați avut dreptate că era un impozit prea mare. Dar mie îmi pare rău că am ajuns să negociem la nivel de 0,2 – 0,3% bugetul orașului. Eu știu că sunt niște bani, toți plătim taxe și impozite. Dar dumneavoastră trebuie să știți că școala, drumul, iluminatul public, întreținerea Cetății și a spațiului verde din oraș, totul este plătit din acești bani. Am putea să renunțăm la tot, să nu mai facem nimic, sau să așteptăm să ne dea Guvernul bani. Dar dacă o să vă interesați veți vedea că în ultima vreme Guvernul ne-a dat zero, pe motiv că ne putem descurca pe plan local”, a concluzionat primarul Mircea Hava.

Deși amendamentul lor nu a trecut, consilierii locali PSD au fost de acord și cu proiectul de hotărâre în forma propusă astăzi, astfel că acesta a fost aprobat cu majoritate de voturi.

Drept urmare, persoanele care dețin spații nerezidențiale în Alba Iulia vor plăti un impozit mult mai mic, cu condiția ca valoarea imobilului să fie reevaluată. În caz contrar se va aplica o cotă de impozitare de 2% la o valoare de 1.000 de lei pe metrul pătrat, aceasta fiind o prevedere legală asupra căreia Consiliul Local nu are nicio putere de decizie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea