Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Impozit auto 2024: Cine sunt șoferii români care nu sunt obligați la plata taxelor, deși dețin mașină înmatriculată în țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Impozit auto 2024: Cine sunt șoferii români care nu sunt obligați la plata taxelor, deși dețin mașină înmatriculată în țară

Românii au obligația de a plăti impozitul auto pentru mașinile pe care le dețin, potrivit legislației în vigoare. Obligația fiscală reprezintă un aspect esențial al sistemului legal și trebuie respectată de către toți proprietarii vehiculelor din țară. Cu toate acestea, sunt unele situații excepționale în care plata impozitului auto nu este obligatorie, excepții adesea necunoscute de către majoritatea cetățenilor.

Această responsabilitate fiscală trebuie respectată de către toți deținătorii de vehicule în România. Totuși, există și excepții de la plata impozitului auto, despre care puțini români sunt conștienți, potrivit Spy News.

Potrivit Codului Fiscal, fiecare cetățean român care deține un vehicul ce necesită înregistrare sau înmatriculare în România este obligat să plătească impozitul auto anual pentru acesta.

Este important de menționat că în conformitate cu aceste reglementări, proprietarii care au deținut un autovehicul la data de 31 decembrie 2023 sunt obligați să achite impozitul corespunzător pentru acest an fiscal, indiferent de faptul că, în intervalul dintre începutul anului și prezent, l-au vândut.

Plata impozitului se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv. Dacă proprietarii aleg să plătească întregul impozit până la data de 31 martie, ei pot beneficia de o bonificație care poate ajunge până la 10%, conform unei hotărâri adoptate de consiliul local.

Care sunt românii care nu trebuie să plătească impozitul auto

Conform prevederilor Codului Fiscal, există anumite categorii de români care sunt scutiți de plata impozitului auto. Printre aceste categorii se numără:

  • Mașinile veteranilor sau văduvelor de război;
  • Persoanele cu handicap grav sau accentuat, precum și cele încadrate în gradul I de invaliditate;
  • Vehiculele istorice;
  • Vehiculele electrice.

Aceste scutiri și reduceri sunt stabilite în conformitate cu legislația fiscală în vigoare și reprezintă o formă de sprijin pentru anumite categorii vulnerabile sau pentru promovarea unor tehnologii sau obiective specifice în domeniul transportului.

De asemenea, pentru vehiculele hibride, impozitul este redus cu cel puțin 50%, conform unei hotărâri adoptate de consiliul local. În cazul unui ataș, impozitul este echivalent cu 50% din cel perceput pentru motociclete.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea