Rămâi conectat

Curier Județean

Guvernul planifică introducerea zonelor cu nivel scăzut de emisii, în orașe: Restricții și taxe pentru vehiculele poluante

Bera Larisa

Publicat

în

Guvernul planifică introducerea zonelor cu nivel scăzut de emisii, în orașe: Restricții și taxe pentru vehiculele poluante

Guvernul intenționează să implementeze în orașele din România Zone cu Nivel Scăzut de Emisii (ZNSE), în care accesul vehiculelor va fi permis doar după plata unei taxe, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern propus de Ministerul Dezvoltării.

Citește și: Aventurile unui adolescent de 16 ani din Șugag, la volanul unei mașini furate: A fost REȚINUT după ce a condus-o fără permis până în Sebeș și retur și a parcat-o la locul ei

În aceste zone, circulația autovehiculelor care nu respectă standardele de emisii stabilite va fi restricționată și, în unele cazuri, posibilă doar după achitarea unei taxe. Vehiculele aparținând instituțiilor de apărare, ordine publică și servicii publice sunt exceptate de la aceste reglementări, iar cei care au domiciliul sau reședința în zonele respective nu vor fi afectați.

Nerespectarea regulilor din ZNSE va fi sancționată cu o amendă de 300 de lei la prima abatere. Dacă amenda nu este achitată la timp, se vor aplica penalități suplimentare de 500 de lei pe zi.

Conform proiectului, ZNSE vor fi stabilite și gestionate de autoritățile locale, care vor trebui să ia măsuri compensatorii pentru a asigura accesul liber al tuturor cetățenilor în zonele urbane afectate. Aceste măsuri includ asigurarea transportului public local și infrastructura necesară pentru mobilitatea activă.

Există două tipuri de ZNSE:

– Zone în care se stabilesc tarife de acces pentru autovehicule, iar autoritățile locale trebuie să implementeze mecanisme pentru controlul accesului și plății online a tarifului.
– Zone în care se aplică reguli ce limitează accesul vehiculelor în funcție de clasele de emisii, iar accesul va fi monitorizat de autorități.
Accesul în aceste zone va fi permis doar pentru vehicule care respectă standardele de emisii stabilite, care achită taxa de acces, sunt deținute de persoane cu dizabilități sau sunt exceptate conform legislației în vigoare.

Scopul acestor măsuri este de a reduce poluarea prin limitarea circulației vehiculelor poluante într-un perimetru definit și în anumite intervale orare, așa cum vor decide autoritățile locale. Vehiculele vor fi clasificate pe baza normelor de poluare și tipului de combustibil, astfel încât proprietarii celor mai puțin poluante autovehicule, adică cele din clasele 3, 4 și 5, vor fi cei mai avantajați de această reglementare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Locuitorii din comuna Bistra, rămân fără apă din cauza unei avarii a rețelei de distribuție a apei potabile

Bera Larisa

Publicat

în

Locuitorii din comuna Bistra, rămân fără apă din cauza unei avarii a rețelei de distribuție a apei potabile SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Apuseni informează consumatorii că în data de 15.08.2024, din cauza unei avarii a retelei de distributie a apei potabile din comuna Bistra, se sisteaza furnizarea apei potabile în această comună, […]

Citește mai mult