Rămâi conectat

Actualitate

Guvernul olandez a decis că acceptă aderarea României și Croației la spațiul Schengen, însă nu și pe cea a Bulgariei

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul olandez a decis că acceptă aderarea României și Croației la spațiul Schengen, însă nu și pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis faptul că va accepta aderarea României și Croației la spațiul Schengen, însă va bloca aderarea Bulgariei, deoarece consideră că această țară nu întrunește condițiile necesare.

La şedinţa sa desfăşurată vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei.

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că ”încă este prea devreme” pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.

Potrivit premierului olandez Mark Rutte această nouă evaluare va fi efectuată ”probabil anul viitor” şi a atras atenţia că, la momentul actual, există în continuare preocupări asupra controlului graniţelor, întrucât ”există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume, astfel că doreşte ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.

La rândul său, secretarul de stat olandez Eric van der Burg a spus că nu ştie dacă ţara sa este singura membră a spaţiului Schengen care va vota împotriva aderării Bulgariei, dar nici nu vede o problemă în asta.

”Dacă toate celelalte persoane sunt de acord cu ceva nu înseamnă că şi noi trebuie să fim la fel. Nu aşa funcţionează lucrurile”, a argumentat oficialul olandez, cu referire la faptul că decizia primirii unei noi ţări în spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă a ţărilor deja membre în acest spaţiu european de liberă circulaţie.

”Există persoane în Europa care fac presiuni asupra noastră, dar în acelaşi timp noi putem rezista presiunii. Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit în Schengen”, a concluzionat Eric van der Burg.

Aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, pe agenda JAI din decembrie

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie a inclus pe agendă chestiuni de actualitate legate de spaţiul Schengen. Miniştrii justiţiei şi afacerilor interne din Uniunea Europeană vor discuta pe 8 decembrie, la componenţa afaceri interne, despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, care aspiră să adere la zona de liberă circulaţie, şi îşi propun să adopte decizii în această privinţă, conform agendei publicate pe site-ul Consiliului UE.

Miniştrii vor evalua, de asemenea, starea generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice. Subiectul extinderii spaţiului Schengen va fi discutat în reuniunea COREPER din 7 decembrie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea