Guvernul lansează Pachetul național ANTI-SĂRĂCIE – un plan integrat de 47 de măsuri, organizat pe etape din viață. Programe precum ”Prima lumină” sau ”Bunicii comunității”

saracie 1Premierul Dacian Cioloș a făcut miercuri o prezentare pe scurt a pachetului național anti-sărăcie. Este vorba despre o scemă integrată, organizată pe etape din viață, pentru a putea oferi ”o plasă de siguranță pentru cei supuși riscului de sărăcie, indiferent de vârstă”.

Pachetul cuprinde 47 de obiective până în 2020, de la creșterea ratei de ocupare a populației cu vârste între 20 si 64 de ani până la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.
„Avem in Romania foarte multi oameni supusi riscului de saracie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales in mediul rural”, a spus Ciolos. Acesta a precizat ca a cerut ministrului muncii Claudia Costea, vicepremierului Vasile Dancu si consilierilor de la cancelaria prim-ministrului sa vina cu un plan care sa cobine masuri deja existente, dar si insuficient folosite, cu unele noi si proiecte-pilot. Vor implementarea acestora vor fi folosite si fonduri din bugetul national, si fonduri europene.

ELIT

Principalele obiective

Un obiectiv este cresterea ratei de ocupare a populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani la 70%. In 2014 era de 65,7%. Un alt obiecitv este cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare la 2%. Pachetul mai prevede reducerea ratei parasirii timpurii a scolii la 11,3 in 2020. In 2014, rata parasirii tipurii a scolii era de 18,1%. Tot la capitolul obiective se afla si cresterea la 26,7% a ratei populatiei cu vasta de 30-34 de ani absolventa a unei forme de educatie tertiara. Guvernul isi mai propune ca pana in 2020 numarul persoanelor aflate in risc de saracie sa scada cu cel putin 580.000 de persoane.

Masurile sunt stabilite in functie de vasta. „Este o schema integrata care este organizata pe etape din viata, pornind de la nastere si pana la sfarsitul vietii”, a declarat Dacian Ciolos. In cazul nou-nascutilor, un obiectiv este ca niciun copil sa nu ramana fara identitate. In privinta celor cu varsta de pana in 3 ani, trebuie asigurate crese comunitare in comunitatile urbane si plata unor ingrijitori in mediul rural. De asemenea, trebuie dezvoltat programul national „caravane medicale la sate”. In cazul prescolarilor, va fi monitorizata aplicarea programului „fiecare copil la gradinita” si vor fi asigurate rechizite si haine pentru copiii care primesc tichete sociale.

Pentru elevi, sunt prevazute mai multe programe: „Scoala-motor de incluziune in zonele defavorizate”, „Scoala dupa scoala”, „A doua sansa”, granturi pentru scoli defavorizate, „Teach for Romania”, scoli accesibile copiilor, dar si prevenirea abandonului scolar prin sport. Pentru tinerii cu varste intre 16 si 24 de ani, vor fi dezvoltate sau extinse, de asemenea, mai multe programe: Programul national integrat pentru tinerii care nu au loc de munca/formare profesionala (NEETS), revigorarea invatamantului profesional si tehnic si insertia socio-profesionala a tinerilor din sistemul de protectie speciala.

Pentru persoanele cu varste intre 24 si 65 de ani sunt planificate masuri active de ocupare, antreprenoriat rural, antreprenoriat urban si antreprenoriat social. Pentru cei care depasesc 65 de ani, sunt avute in vedere o serie de masuri precum implementarea strategiei nationale pentru promovarea imbatranirii active. Dar vor fi si programe ca „bunicii comunitatii”, prin care varstnicii sa fie implicati in ingrijirea copiilor. Vor fi infiintate centre comunitare multi-functionale si dezvoltate programe de ingrijire la domiciliu si pentru reducerea traumei sociale si de familie provocate e patologia asociata varstei a treia.

Pachetul anti-saracie cuprinde si o serie de masuri pentru familie: granturi pentru imbunatarirea locuintelor, pachete de stimulare pentru zilier, prevenirea separarii copilului de familie etc. Mai este avut in vedere si un program national dupa modelul „prima lumina” care prevede instalarea de panouri fotovoltaice in satele izolate.

Dacian Ciolos a precizat ca a facut doar o prezentare generala a pachetului anti-saracie. Urmaza sa fie organizat un eveniment in care vor fi prezentate in detaliu toate cele 47 de masuri prevazute de pachet. (C.M.)

sursa: Hotnews.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Horea 11 februarie 2016 at 15:30

„Programe precum ”Prima lumină” sau ”Bunicii comunității””

Nu-i rau ca actualul guvern isi propune asemenea masuri.
Doar ca „viaţa” sa este scurta si nu le va putea pune in practica.

Vor veni altii la putere, indiferent care, in programul carora intra mai degraba „Ultima lumânare”.

Obs. 11 februarie 2016 at 21:28

Chiar daca nu se va duce complet la indeplinire macar se va putea spune ca a existat INTENTIA.

contribuabilu` 11 februarie 2016 at 15:45

Avem programe……minunate – ca si minciuna-i ….vorba ! Da`….oricum …n-are cine sa le puna-n practica ! Ca-i Ciolos ori altu`ca el ….!

Bulă (pt. mike) 13 februarie 2016 at 11:02

„Daca ,ce iasa din buget, e mai mult decit intra in buget, = COLAPS TOTAL”

?
De unde sa iasa mai MULT daca n-a intrat acel „mult”?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...