Guvernul Cioloș a atacat la Curtea Constituțională Legea conversiei creditelor în franci elveţieni

Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege adoptat de Parlament care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării, a declarat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Executivului, pentru Agerpres.

credite-franci-elvetieni-2Executivul consideră că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.

ELIT

Surse din Guvern au precizat că sesizarea a fost trimisă în această seară către judecătorii Curții.

Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca magistrații Curții Constituționale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituția.

Guvernul consideră că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie. Pe de altă parte, spune că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaţilor anterior adoptării proiectului.

Cabinetul Cioloş a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputaţii au adoptat însă proiectul în unanimitate, fără a ţine cont de opinia Executivului.

Iniţial, la propunerea lui Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de finanţe-bănci, deputaţii au introdus condiţia privind gradul de îndatorare, precum şi un plafon de 250.000 de franci elveţieni, însă, după dispute politice şi cu debitorii cu credite în franci elveţieni, modificările au fost retrase.

Surse: agerpres.ro; romaniatv.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

1 24 octombrie 2016 at 23:10

Votati PNL ! Votati CIOLOS !

Adevaratul liberal 25 octombrie 2016 at 8:48

COLOS si guvernul lui de slugi,sustinuti de marele PNL portocaliu mai dau o palma amaratilor cu credite in franci elvetieni. ale cui interese reprezinta oare acest guvern? IOHANIS+CIOLOS+ PNL -marionetele ungurului Soros. Poftiti de ii votati, dragi romani!

fane de la sifoane 25 octombrie 2016 at 11:10

pff… cine a luat credite de 150.000 de franci nu e in nici un caz amarat… poate un hapor care a crezut ca se imbogateste

Stan P 25 octombrie 2016 at 9:10

E de urmărit puntul de vedere al Avocatului Poporului o slugă mioapă și la propriu și la figurat …dovada =punctul de vedere care poate fi citit în deciziile CCR … va ține cu capitalul străin …născut slugă,trăit slugă…. mai bine rămânea la coada boului ….dar a parvenit la bucurești prin obediență …un mocan scăpătat..care îi va cânta în strună lui CSZOLOȘ …om fără țară….’boz[meg-un]gur’)…..varză de bruxelles.

spring time 25 octombrie 2016 at 15:41

care Guvern?”Soros?asta da….

Popica 25 octombrie 2016 at 20:11

Pai da frate, sistemul bancar mason roman i-a cerut premierului vânzător de neam si țara sa le mai servească odată interesul meschin si acesta s-a conformat de urgentă, manca-i-ar masa copilașii cruzi!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...