Ziarul Unirea

GUVERN: Universitatea ”1 Decembrie 1918” se află pe lista clădirilor revendicate pentru retrocedare

Potrivit unei analize guvernamentale transmise presei, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se află, alături de alte instituții de învățământ superior și preuniversitar din țară, pe lista clădirilor revendicate pentru retrocedare de către foștii proprietari.

Pe listă se mai află Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de limbi străine din București, Liceul Dinu Lipatti din București, Liceul de Artă Nicolae Toniza din București, Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Râmnicu-Vâlcea, Seminarul Teologic din Curtea de Argeș și Colegiul Național Silvania din Zalău.

ELIT

Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru un proiect de lege privind despăgubirile pentru imobile naționalizate, document care prevede, printre altele, că destinația anumitor imobile retrocedate, precum cele în care funcționează școli și spitale, va putea fi menținută doar pentru o perioadă de 10 ani.

Spațiile în care funcționează universitatea din Alba Iulia au fost revendicate în urmă cu 10 ani, de către Biserica Romano-Catolică. La acea dată instituția de cult a anunțat public că solicită retrocedarea respectivelor imobile în natură și că nu va accepta eventuale despăgubiri.

„Nu dorim să provocăm tensiuni de nicio natură în municipiul nostru, dorim doar să ne fie recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilelor de care am fost deposedați în mod nelegal de către regimul totalitar. Arhiepiscopia Romano-Catolică a revendicat, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 94/2000, aprobată prin Legea 210/2002, prin cererea de revendicare cu nr. 6.453/2003, înregistrată la Comisia Speciala de Retrocedare, imobilele situate în Alba Iulia, str. Nicolae Iorga, nr. 11-13, care sunt în administrarea Universității „1 Decembrie 1918”, se arăta într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei.

Reamintim că în luna septembrie 2012 CEDO a sancţionat statul român pentru nerestituirea uneia dintre cele mai bogate colecţii de cărţi vechi confiscate în timpul comunismului – Biblioteca Batthyaneum şi Institutul de astronomie. Potrivit hotărârii, Arhiepiscopia Catolică din Alba Iulia va primi suma de 15.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 de euro cheltuieli de judecată.

Arhiepiscopia de Alba Iulia a revendicat imobilul care găzduieşte cele două instituţii, pe baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 13/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România.

CEDO a constatat că timp de aproape 14 ani, de când Arhiepiscopia a început procedura prevăzută în actul normativ ”nu a fost luată nicio decizie care să fie adusă la cunoştinţa petentului, absenţa unei acţiuni pentru restituirea unor bunuri de patrimoniu de mare valoare culturală şi istorică fiind cu atât mai greu de înţeles”.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO VIDEO| Porumbeii călători ai județului Alba, pregătiți de competiții. „Fiecare porumbel are un chip-senzor pe picior”

Cosma Alexandru, un columbofil din județul Alba, pasionat de porumbeii născuți și crescuți pentru competiții, povestește despre hobby-ul său. Acesta… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

Dorin 12 aprilie 2013 at 22:25

Pentru scoli si spitale trebuia prevazut in lege despagubirea in bani , daca este in interesul statului roman .Pana la urma , in piateta din cetate ( 2 cladiri din 4 , 50 % sunt ale bisericii romano-catolice , ca sa nu spun , ale ungurilor ) vom juca hora unirii in ritm de ceardas !Ce parere au USL-istii de la putere si parlamentarii de Alba ?

caca maca 13 aprilie 2013 at 8:51

nu este normal! cladirile de interes national sa nu fie retrocedate… o fi fost a lor, dar cu ce bani au facut-o? cu taxele pe care le au impus romanilor aflati sub stapanire… sa nu primeasca nimic inapoi! este captura de razboi, si romanii au invins

antonov 13 aprilie 2013 at 13:37

au fost construite orin exploatarea Transilvaniei si a romanilor! ca si Cetatea Alba Carolina!construita de 20.000 de iobagi romani,prin munca fortata! Ungurii sa-si vada de nemernicia lor!

antonov 13 aprilie 2013 at 13:39

afara cu ungurii,nu inauntru!platiti amenda,si dati-le hotzilot de Transilvanie ..ula!!

HH 13 aprilie 2013 at 22:29

APROAPE TOATE CLADIRILE PUBLICE DIN TRANSILVANIA EDIFICATE INAINTE DE 1918 NU AU APARTINUT ROMANILOR !
CE FACEM RETROCEDAM TOT SI UNIVERSITATEA SI BIBLIOTECA SI…..
In nici o tara fosta comunista nu s-a mai procedat asa !!!

Dorin 14 aprilie 2013 at 8:34

Daca se facea treaba asta pe timpul lui Boc si al PDL-ului , sareai de 5 m in sus , dar acum , pe timpul lui Ponta si al USL-ului , parca esti mai bland cu exprimarea indignarii , nu mai injuri pe nimeni , doar asa … te intrebi :RETROCEDAM TOT ?

andrada 15 aprilie 2013 at 9:16

Parlamentarii nostri probabil dorm acolo in Parlament. Intr-adevar, se spune intr-un comentariu aici, cam toate cladirile oficiale din Transilvania, pana in 1918 au fost ridicate de austrieci si respectivi maghiari. In privinta fondurilor din care au fost ridicate, sa fim obiectivi, mare parte din bani le-au apartinut. Dar asta e alta poveste. Problema e ca restituirea unor cladiri de importanta nationala, adica cladiri care adapostesc scoli, biblioteci, muzee, etc. nu se restituie in natura, ci prin despagubiri. Asa s-a procedat si in tarile vecine, foste comuniste, si asa este logic si corect.

dolfi 15 aprilie 2013 at 9:37

ehm… sa ma scuzi… mare parte din bani NU le-au apartinut… i-au luat cu japca de pe munca fraierilor pe care-i exploatau cu mare elan!

Comentariile sunt oprite