Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

GUVERN: Universitatea ”1 Decembrie 1918” se află pe lista clădirilor revendicate pentru retrocedare

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unei analize guvernamentale transmise presei, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se află, alături de alte instituții de învățământ superior și preuniversitar din țară, pe lista clădirilor revendicate pentru retrocedare de către foștii proprietari.

Pe listă se mai află Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de limbi străine din București, Liceul Dinu Lipatti din București, Liceul de Artă Nicolae Toniza din București, Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Râmnicu-Vâlcea, Seminarul Teologic din Curtea de Argeș și Colegiul Național Silvania din Zalău.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru un proiect de lege privind despăgubirile pentru imobile naționalizate, document care prevede, printre altele, că destinația anumitor imobile retrocedate, precum cele în care funcționează școli și spitale, va putea fi menținută doar pentru o perioadă de 10 ani.

Spațiile în care funcționează universitatea din Alba Iulia au fost revendicate în urmă cu 10 ani, de către Biserica Romano-Catolică. La acea dată instituția de cult a anunțat public că solicită retrocedarea respectivelor imobile în natură și că nu va accepta eventuale despăgubiri.

„Nu dorim să provocăm tensiuni de nicio natură în municipiul nostru, dorim doar să ne fie recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilelor de care am fost deposedați în mod nelegal de către regimul totalitar. Arhiepiscopia Romano-Catolică a revendicat, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 94/2000, aprobată prin Legea 210/2002, prin cererea de revendicare cu nr. 6.453/2003, înregistrată la Comisia Speciala de Retrocedare, imobilele situate în Alba Iulia, str. Nicolae Iorga, nr. 11-13, care sunt în administrarea Universității „1 Decembrie 1918”, se arăta într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei.

Reamintim că în luna septembrie 2012 CEDO a sancţionat statul român pentru nerestituirea uneia dintre cele mai bogate colecţii de cărţi vechi confiscate în timpul comunismului – Biblioteca Batthyaneum şi Institutul de astronomie. Potrivit hotărârii, Arhiepiscopia Catolică din Alba Iulia va primi suma de 15.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 de euro cheltuieli de judecată.

Arhiepiscopia de Alba Iulia a revendicat imobilul care găzduieşte cele două instituţii, pe baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 13/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România.

CEDO a constatat că timp de aproape 14 ani, de când Arhiepiscopia a început procedura prevăzută în actul normativ ”nu a fost luată nicio decizie care să fie adusă la cunoştinţa petentului, absenţa unei acţiuni pentru restituirea unor bunuri de patrimoniu de mare valoare culturală şi istorică fiind cu atât mai greu de înţeles”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Sute de persoane și mașini verificate joi, de polițiștii și jandarmii din Alba: Amenzi de peste 22.000 de lei și 4 permise reținute

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sute de persoane și mașini verificate joi, de polițiștii și jandarmii din Alba: Amenzi de peste 22.000 de lei și 4 permise reținute În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea