Grup Corint loveşte din nou!!!!! Acuzată că a distrus o operă emblematica a lui Constantin Brâncuşi

După ce a nenorocit situl arheologic din Cetatea Albă Iulia şi a încasat milioane de euro pentru lucrări făcute de mântuială, cu materiale neconforme şi de proastă calitate, Grup Corint a mai făcut o victimă. De data asta o capodoperă emblematică a lui Constantin Brâncuşi: “Poarta sărutului” din Târgu Jiu.

Înainte de a vă spune ce a făcut Grup Corint cu POARTA SĂRUTULUI să recapitulăm ceva din  ce a făcut în Alba Iulia:

– a “refăcut” poarta a doua a cetăţii cu materiale neconforme, respectiv cu beton armat în loc de blocuri masive de piatră, lucrare care cu greu ar putea costa peste 10.000 euro deşi pentru ea Grup Corint a încasat aproape 600.000 euro… adică preţul echivalent a peste 20 de apartamente
– a “refăcut” poarta castrului roman APULUM în stil Disney Land,  deşi nu există nici o dovadă scrisă sau arheologica despre felul în care arată cu adevărat această poartă.
– a “refăcut” poarta castrului roman cu beton armat şi polistiren expandat, pentru care a încasat peste 1 milion de euro deşi lucrarea cu beton şi polistiren a costat în realitate sub 10.000 euro
– a distrus cu excavatoarele o mare parte a sitului arheologic castrul roman APULUM
– a distrus cu excavatoarele într-un mod absolut barbar situl arheologic de pe ravelinul Trinităţii (cunoscut şi sub numele ravelinul Trinitarienilor) distrugând în acest fel importante vestigii. Parchetul nu a dispus încă trimiterea în judecată a vinovaților pentru această faptă pentru că, nu-i aşa, parchetul este ocupat de răfuielile cu poliţiştii…
– a umplut cetatea Alba Iulia cu piatra cubică provenită din Turcia, din material composit, deşi proiectantul a cerut expres că piatra cubică să provină din Transilvania. Piatra turcească este de proastă calitate, are alt aspect şi altă compoziţie decât cea din Transilvania, dar este foarte ieftină Şi ca preţ şi că şi calitate.
– lucrările efectuate în cetate sunt de proastă calitate, o parte din materiale fiind deja degradate.

Ne oprim aici cu ceea ce a făcut Grup Corint în Alba Iulia deşi lista este mult mai lungă.

De data asta, Grup Corint a nenorocit o lucrare de referinţă a sculptorului Constantin Brâncuşi: POARTA SĂRUTULUI.

“Câştigătoare” a licitaţiei pentru restaurarea acestui monument cultural din Târgu Jiu, Grup Corint a lucrat după metodele cu care s-a obişnuit. Cele ieftine (chiar dacă distructive) ca să îi rămână cât mai mult bani.

La Târgu Jiu, Grup Corint trebuia să restaureze POARTA SĂRUTULUI. A făcut-o ca la orice spălătorie auto, a spălat-o cu pistol cu apă cu jet sub presiune. Rezultatul a fost că monumentul s-a îngălbenit ca urmare a dizolvării sub presiune a sărurilor şi oxizilor, detalii au fost şterse iar bucăţi din monument au căzut.

Scandalul este abia la început, proiectantul restaurării acuză faptul că nu a fost informat de începerea lucrării şi de faptul că s-a distrus monumentul, motiv pentru care refuză semnarea procesului verbal de recepţie. La nivelul Institutului Naţional al Patrimoniului există o stare de nervozitate cu privire la acest subiect iar comisia “Constantin Brâncuşi” pasează răspunderea către INP şi Grup Corint.

Pentru spălarea cu jet sub presiune Grup Corint urma să primească peste 100.000 euro. Mult pentru o spălătorie auto…

Vorba lui Constantin Brâncuşi: “Când am plecat eraţi săraci şi proşti. Când m-am întors v-am găsit şi mai săraci şi mai proști!”.

Radu Octavian

FOTO: panoramio.com

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

14 Comentarii

ariana 25 octombrie 2013 at 16:42

cum dracu au ajuns carpacii astia si la tg jiu?
daca beneficiarii (adica noi cetatenii), tot tac si rabda, o sa avem o Romanie restaurata. Poate ne vom numi: Noul Corint.

HH 25 octombrie 2013 at 21:56

IN ALBA IULIA CORINT & HAVA SI-AU BATUT PUR SI SIMPLU JOC DE PATRIMONIUL NATIONAL, AU RENOVAT (NU RESTAURAT) O PARTTE DIN CETATE SI SI-AU IMPARTIT 80 DE MILIOANE DE EURO IN GENERAL PE „BUTAFORIE”( PIATRA, CARAMIDA, PAVAJ, METAL, STATUI- KITSCH SAU DE CALITATE MEDIOCRA) !
LUMEA TACE, BINE CA NE FACE ! BINE NE FACE NE MERITAM SOARTA !

Cismaneanu 25 octombrie 2013 at 17:47

Si sa nu uitam de minunatiile pe care le-au facut la Rosia Montana. Tot cu politiren si cu rigips, ati ghicit. Bine, acolo au scuza ca proprietarul le-a promis ca dupa ce incepe mina nu o sa mai ramana piatra pe piatra acolo.

HH 25 octombrie 2013 at 22:09

Cei ăla politiren?

Observator 26 octombrie 2013 at 14:41

„Politirenul” e o substanta care se gaseste doar in capul lui
Cismaneanu!

! 25 octombrie 2013 at 18:59

Ce contează… bani pentru grofu’ să iasă !

Adrian 25 octombrie 2013 at 19:50

Bine, ma Radu, dar te limitezi doar la atata? Ai scris un articol in Unirea si gata? Acum nu mai e PDL-ul la putere. PNL-ul si PSD-ul chiar nu pot face nimic pentru a sanctiona aceste derapaje pe care le-ai tot semnalat? Tu esti avocat, ai cunostinte, esti in legatura cu diversi oameni care au putere sa faca ceva in sensul acesta. Pana cand se tot semnaleaza nedreptati dar nu se face nimic concret?

matahala 25 octombrie 2013 at 20:01

Nici PDL, nici PSD nici PNL nu sant la putere. La putere este BANUL
Si la bani se uita si PDL, si PSD si PNL. Impreuna joaca hora Unirii in jurul banilor si saliveaza foarte foarte mult………

Horea 25 octombrie 2013 at 21:23

„Pentru spălarea cu jet sub presiune Grup Corint urma să primească peste 100.000 euro”

100 000 de euro?

Păi pentru 1 000 de euro eu il reconditionam, intr-o saptamana, cu peria de sarma!

tot ala 26 octombrie 2013 at 18:33

Daca tot a facut atatea lucruri proaste, de ce i se mai permite sa faca? „C-asa-i romanu’ de cand mama l-o facut”…

matahala 26 octombrie 2013 at 18:37

pentru ca spaga este prieten cu romanu….

Mihut Nicolae 26 octombrie 2013 at 21:51

Au ales solutia cea mai rapida, exact ca la o spalatorie auto, pentru a fi gata pe cand vine Ponta sa inaugureze lucrarea, ca a aflat ca la Cluj este asteptat de protestatarii pro Rosia Montana co ROSII si a decis ca din America sa „aterizeze” in fieful in care este primit cu aplauze si ovatii.Cema i conteaza o opera a lui Brancusi, cand pentru guvernananti si Ministrul Culturii nu conteaza 2000 de ani de istorie!

porcusor 28 octombrie 2013 at 12:58

1. numele corect e Monumentul Întregirii neamului nu poarta sarutului o denumire data de comunisti.

2. ati vazut poarta sarutului in viata voastra?

3. oltenilor le-ar fi placut ca poarta sa fie alba si daca s-ar fi putut si data cu lavabila alba sau placata cu faianta asa cum au ei toate busturile.

4. prima data mergeti si vedeti poarta si apoi dati-va cu parerea.

5. cetatea alba iulia – da pe tbr 2 a fost intrebat ambasadorul coreei
de sud ce ar recomanda turistilor si a spus – delta dunarii si orasul alba iulia.

6. asa arata poarta sarutului in original probabil cum arata in prezent si nu data cu var cum cum a vrut unu sa o dea pe timpul lui ceausescu dar care a ramas in functie si dupa.

cocolino 28 octombrie 2013 at 21:26

Competentii de la Ministerul Culturii ce zic ? S-au si acolo s-au aciuiat toti lipitorii de afise !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...