Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

GREVA generală a profesorilor din România continuă și astăzi: Guvernul nu a mai invitat ieri sindicatele la discuții

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

GREVA generală a profesorilor din România continuă și astăzi: Guvernul nu a mai invitat ieri sindicatele la discuții

Greva generală din școli continuă marți, 23 mai, după ce profesorii și restul angajaților din Educație nu au primit un răspuns satisfăcător din partea autorităților.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat pentru Edupedu.ro că sindicatele din Învățământ nu au primit astăzi vreo invitație pentru o eventuală discuție cu reprezentanții Guvernului. George Purcaru, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat astăzi la Radio România Actualități că Simion Hăncescu, președintele FSLI, a solicitat ieri, 21 mai, o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului, dar nu a primit un răspuns.

Citește și: GREVĂ GENERALĂ în toate școlile din România: Ce sunt comitetele de grevă din fiecare unitate de învățământ și ce atribuții au

  • Ieri, Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE a decis respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli. Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, conform surselor G4Media.ro.

De luni, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală.

CITEȘTE ȘI: GREVĂ învătământ: Ce revendicări și ce salarii cer profesorii pentru a se întoarce la cursuri

George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat la Radio România Actualități că duminică, 21 mai, președintele FSLI, Simion Hăncescu, a cerut o nouă întâlnire, însă nu a primit un răspuns, „ceea ce se traduce, în opinia mea personală, în faptul că nu sunt interesați, nu-i interesează. Sunt nepăsători.”

George Purcaru: „Nu avem niciun calendar de discuții ulterioare. Noi ne-am arătat deschiși că, la orice oră din zi, din noapte, suntem dispuși să discutăm, dar să ne aplecăm pe discuții serioase, nu așa cum s-a întâmplat ieri în cadrul discuției de la Guvern. (…)

Chiar noi am cerut, prin vocea președintelui Hăncescu, o întâlnire chiar și astăzi la Ministerul Muncii, să lucrăm în regim de urgență pe ceea ce înseamnă grila de salarizare, să vedem ce este și ce nu este acceptat.

Moderatoare: Dar de ce mai este nevoie?

George Purcaru: Pentru că acești guvernanți ai noștri nu au convenit să spună clar: da, domnule, aveți dreptate, aceasta este grila pe care ați lucrat împreună cu Ministerul Educației, la cererea premierului României, și să spună foarte clar, răspicat: da, aceasta este acceptată, va face obiectul viitoarei legi a salarizării și, mai mult decât atât, uite, arătăm bunăvoință și putem găsi soluții până la aplicarea în integralitate a acestei legi. A veni astăzi să vorbim despre o viitoare lege, cum va arăta, nu știm, când va fi aplicată, nu știm, este clar că nu mai putem crede în promisiunile Guvernului și, mai mult decât atât, nu se mai poate. Răbdarea are o limită.

Moderator: Ieri, când v-ați despărțit, ați propus o nouă întâlnire, dar nu vi s-a promis o nouă întâlnire?

George Purcaru: Nu, așa este, aveți dreptate. Noi am ieșit în spațiu public și am spus foarte clar că ne dorim aceste întâlniri, dar vrem și soluții, nu doar întâlniri pentru a ne vedea și pentru a discuta, ceea ce se traduce, în opinia mea personală, în faptul că nu sunt interesați, nu-i interesează. Sunt nepăsători.”

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Alertă globală extremă: O furtună solară de o intensitate rară a lovit pământul. Ce urmări ar putea avea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alertă globală extremă: O furtună solară de o intensitate rară a lovit pământul. Ce urmări ar putea avea Alerta furtunii geomagnetice care a lovit pământul a fost ridicată la nivelul 5 din 5, sau „extremă”, fiind prima furtună de nivel G5 din 2003. Oamenii de știință avertizează cu privire la posibilele perturbări ale comunicațiilor în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea