Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Ghidul pentru programul prin care romanii din diaspora vor primi 50.000 euro va fi lansat în dezbatere publică în această săptămână

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ghidul programului guvernamental, care prevede că românii care se întorc în țară ar putea primi până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere, ar putea fi pus în dezbatere publică în această săptămână, a spus, luni, la Alba Iulia, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, răspunzând unei întrebări.   

Ghinea, Hava la Alba Iulia01”Cred că vom pune acest ghid în dezbatere publică chiar săptămâna aceasta, imediat după ce avem avizul consiliului concurenței care trebuie să aprobe această schemă și o veți putea vedea cu toții”, a spus Ghinea.

Acest a adăugat programul pentru românii din diaspora e o copie fidelă a programului pentru românii de acasă.

”Este un proiect similar, cu ceea ce am lansat acum, chiar săptămâna trecută am deschis apelul oficial, deci primim proiecte, acum o lună l-am pus în consultare publică, este proiectul care se numește ”România Start-up Plus”, anume, e pentru încurajarea start-up-urilor. Anumiți antreprenori și autorități locale, pot fi companii, autorități locale, ONG-uri, care depun un proiect, iau o sumă de bani și se angajează să facă pregătire pentru viitori antreprenori, să le dea o subvenție pe o perioadă de timp și subvenția va fi în două tranșe. O primă tranșă pentru începerea afacerii, iar a doua tranșă vine peste un an în funcție de vânzările efective. Deci dacă ai reușit să faci o afacere care chiar vinde pe piață, atunci statul îți dă a doua tranșă. Am făcut acest program pentru românii din România, pentru cei de aici care vor să înceapă o afacere antreprenorială și atunci vrem să facem ceva similar și pentru românii din diaspora care vor să se întoarcă”, a mai spus Ghinea.

Acest a a adăugat, însă, că singura diferență esențială ar fi suma mai mare pe care o vor putea primi românii din diaspora pentru că ”este mai greu să atragi un om care s-a stabilit în Italia, Spania”.

”Cred că am pus în plus față de schema națională ca acest promotor să aibă un parteneriat cu organizația românilor din diaspora pentru că trebuie să fie cineva care să aibă contacte acolo, nu te poți apuca tu din Dorohoi să lucrezi cu românii din Spania. Deci acest antreprenor care aplică pentru proiect trebuie să aibă ca partener o organizație a românilor din diaspora. Această organizație va face recrutarea (…) Deci ei trebuie să se întoarcă în România să facă afacere, sperăm să-și folosească ceea ce au învățat acolo”, a conchis Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene a participat luni la o întâlnire cu primari și autorități din județul Alba, iar ulterior a susținut o conferință de presă la sediul Primăriei Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea