Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

GALERIE FOTO: Expoziție de excepție la Muzeul Național al Unirii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Doi tineri artiști, o turcoaică, Ozlem Kalkan Erenus și un bulgar, Dimitar Velichkov expun împreună pe simezele Muzeului Național al Unirii.

expozitie038Cei doi proveniți din țări, culturi și culte diferite demonstrează încă o dată, dacă acest lucru mai trebuie făcut, că arta este un limbaj care prin îndemânare și imaginație în creație experiențele estetice propii pot fi împărtășite.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Născute din libertatea lor interioară lucrările celor doi demonstrează din plin armonia interioară sufletească și armonia pe care o au.

Özlem Kalkan Erenus la cei 44 de ani pe care i-a împlinit nu demult are un palmares impresionant printre care 11 expoziții personale și peste 70 de participări la expoziții de grup.

La Alba Iulia Özlem Kalkan Erenus vine să demonstreze că este o neastâmpărată, că nu o mulțumesc tehnicile clasice. De aceea Özlem a căutat altceva, ceva care să-i satisfacă dorința de exprimare. A găsit cimentul și nisipul aplicat pe suprafața de pânză, sau alte materiale similare, care vin să valorifice și să innobileze texturile suport. În lucrările sale se pot vedea figuri omenești, redate într-o tulburătoare de abstractizare, figuri a căror formă sunt împinse dincolo de tehnicile tradiționale, într-o susținută căutare pentru materiale noi, o abordare experimentală.

Prin constructivismul abstacționist prezentat într-o cromatică academic aleasă din lucrările sale Özlem Kalkan Erenus reușește un fel de frondă liniștită de exprimare plastică nonconformistă , o rupere de tradiționalismul artelor vizuale, un fel de artă liberă dar sentimentală, expresie a formelor și culorilor pure în raport ce ele însele din care denotă intelectualismul și raționalismul care o caracterizează.

Celălalt artist, bulgarul Dimitar Velichkov s-a născut în același an cu colega sa de expoziție, în 1971, în Sofia. Absolvent al liceului de arte plastice „Iliya Petrov” și al academiei de arte vine cu o altfel de abordare a realității înconjurătoare.

Privind lucrările lui Dimitar Velichkov este ca și cum ai fi îmbrățișat, tandru, de un fel de suprarealism imaginat într-o formulă propie, caracteristică doar lui.

În fapt lucrările lul Velichkov sunt un amestec, în formulă propie, de suprarealism, expresionism și chiar cubism, un fel „pictopeoeme” amintind de poemele lui Tristat Tzara, inventatorul dadaismului.

Tehnica lui Dimitar Velichkov este un fel de colaj pictural constructivist. Imagistica din lucrările lui Dimitar Velichkov este diversă și are viziuni poetice, în care logicul este sugerat, deși uneori pare a fi alungat, conține încrengături și întrepătrunderi. Coloritul suav, fără contraste violente așterne în privitor un fel de liniște sufletească ce alungă spectrul răului. Multe dintre lucrările lui Dimitar Velichkov conțin o anumită doză de umor bonom care răzbate, aidoma unora dintre lucrările lui Salvator Dali, probabil unul dintre clasicii admirați de artist.

Deși expoziția nu va ființa mult în Muzeul Național al Unirii, urmând ca pe data de 25 august să se închidă, merită văzută. Cei doi ariști au reușit să expună o serie de lucrări care alcătuesc o expoziție care se poate califica fiind una dintre cele mai elegante și valoroase care au fost expuse pe simezele galeriilor puse la diapoziție de către conducerea instituției.

Dorel LAZĂR

[nggallery id=862]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea