Rămâi conectat

Cultură Educație

Fundaţia Comunitară Alba şi Casa de Cultură a Studenţilor au repus în drepturi istoria şi cultura

Publicat

în

    La finele săptămânii trecute, un act de reparaţie istorică şi culturală a fost înfăptuit prin ambiţia şi implicarea Fundaţiei Comunitare Alba şi Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, dar şi prin perseverenţa cu care oameni de cultură din municipiu, dintre care se disting membrii Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru unitatea şi integritatea României”, au transmis generaţiei tinere nevoia de a reface ceea ce regimul comunist a distrus. Astfel, pe frontispiciul Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, artistul plastic Cosmin Mureşan (absolvent al prestigioasei Universităţi de Artă şi Design din Cluj-Napoca, fost membru al Atelier 35 şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România) a repictat aforismul lui Nicolae Iorga: „Fără steag de cultură un popor e o gloată, nu o oaste”, care face parte din volumul „Cugetări” al marelui istoric şi care a înnobilat, timp de câteva decenii, fostul Teatru „I.L. Caragiale”, actualmente Casa de Cultură a Studenţilor, înainte de a fi înlăturat de comunişti. „Ne doream de câţiva ani să rescriem acest citat pe frontispiciul Casei de Cultură a Studenţilor, iar această idee ne-a fost sădită de domnul Ioan Străjan şi fundaţia din care face parte. Implicarea Fundaţiei Comunitare Alba este una firească, pentru că avem ca misiune principală dezvoltarea comunitară, iar cultura este un segment important al acestei misiuni. Nu în ultimul rând, momentul realizării acestui eveniment, pentru că eu consider un eveniment a repune în drepturi istoria şi cultura, coincide fericit cu lansarea peste câteva zile a Fondului pentru Cultură şi Artă al Fundaţiei Comunitare Alba, din care dorim să sprijinim şi să finanţăm, cu suma totală de 10.000 de lei, proiecte culturale şi de artă din judeţul Alba”, a declarat Dorin Sava, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Alba. La rândul său, Gheorghe Berghian, directorul Casei de Cultură a Studenţilor, a spus: „Instituţia pe care o conduc este una de cultură nu doar pentru că ne numim aşa, ci pentru că prin tot ceea ce facem vrem să onorăm prestigiul pe care fostul Teatru I.L. Caragiale l-a investit în acest edificiu. De la începerea mandatului meu, am încercat în permanenţă să măresc impactul acţiunilor noastre, începând de la modernizarea spaţiilor interioare, astfel încât să devină mai primitoare şi adecvate secolului în care trăim şi continuând cu sprijinirea permanentă a actelor de cultură şi artistice realizate nu doar de şi pentru studenţi, ci realizate de toţi cei care vreau să ofere Alba Iuliei şi judeţului Alba prestigiu prin calitatea evenimentelor pe care le organizăm sau găzduim”. Astfel, începând de sâmbătă, 22 octombrie 2011, albaiulienii şi nu numai vor putea vedea sau revedea aforismul lui Nicolae Iorga rescris pe frontispiciul Casei de Cultură a Studenţilor, iluminat pe durata nopţii cu ajutorul a două reflectoare. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare