Rămâi conectat

Actualitate

Fructele de mare sunt de post? Au voie credincioșii ortodocși să mănânce fructe de mare în post?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fructele de mare sunt de post? Au voie credincioșii ortodocși să mănânce fructe de mare în post?

O controversă care a apărut în ultimii ani este cea legată de fructele de mare, despre care s-a spus că ar fi permise în perioada postului, deoarece creveții, scoicile, calamarii, langustele, caracatițele, sepiile și alte nevertebratele marine fără sânge ar putea fi mâncate pentru că nu se încadrează în categoria vietăților cu sânge cald.

Citește și: Postul Paștelui ortodox sau Postul Mare, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții

Totuși, călugării care trăiesc pe Muntele Athos, de unde ar fi pornit această variantă, sunt o categorie aparte întrucât, a existat o perioadă în care nu aveau ce mânca în post și astfel au fost nevoiți să recurgă la soluția de avarie „fructe de mare”.

Se spune că acestora li s-a arătat Maica Domnului care le-a dat voie să consume fructe de mare pentru a depăşi acea perioadă grea. A fost vorba doar de o dezlegare temporară asupra căreia nu s-a mai revenit niciodată. Cei mai habotnici dintre ei aceștia nu consumă fructe de mare decât sâmbăta şi duminica sau în sărbători sau în zilele în care este dezlegare la pește.

Biserica de la noi nu recomandă însă consumul de fructe de mare în timpul postului

„Când se mănâncă roadele mării în Sfântul Munte Athos? Consumul de cefalopode și crustacee în posturi îl reglementează o tradiție legată de osteneala privegherilor lungi, istovitoare. Cine a mers în Sfântul Munte a observat că în posturi se face dezlegare la icre sau „fructe de mare” doar sâmbăta ori duminica și în sărbători, însă numai după privegheri de toată noaptea și după ce, în prealabil, de luni până vineri inclusiv, monahii nu s-au hrănit decât cu fructe și legume, uscate sau cel mult fierte, fără untdelemn.

Citește și: Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului

Eu unul consider potrivită reîntoarcerea la postul tradițional românesc, fără importuri de obiceiuri culinare străine de credința ori simțirea noastră. Întâi de toate, să nu uităm că în post trebuie să experimentăm o altfel de foame: cea după Dumnezeu”, afirmă Arhimandritul Mihail Daniliuc, conform doxologia.ro.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea